Heuvelpad in nieuw kleedje

We herkennen v.l.n.r. Jürgen Declercq, Linda Defraye, Iris Lievens van D'Hofstee en schepen Jeroen Vandromme in een stuk tuin van D'Hofstee, waarlangs het Heuvelpad loopt. (foto ACK)
Redactie KW

De wandel- en fietsroute Het Heuvelpad, dat 7,5 kilometer in en om Klerken meandert, is volledig vernieuwd. “Onder meer door uitgevoerde werken was deze route dringend aan vernieuwing toe”, zegt schepen Jeroen Vandromme.

“Er waren onder andere bordjes verdwenen of stuk gegaan en dus is men in de vorige legislatuur gestart met het vernieuwen van het pad. Het traject is aangepast en nieuw is de doorgang door D’Hofstee en door het domein van De Vleugels”, vertelt schepen Jeroen Vandromme. “Het is een ideale uitstap met de kans het domein van De Vleugels beter te leren kennen en waarderen. De route begint aan de panoramatafel achter de kerk, waar men ook kan parkeren. Daar kan men ondere andere de Noord-Franse heuvels zien, zoals de Kemmelberg, de Zwarte en de Rodeberg.”

Tractorsluizen aangelegd

Links van de kerk leidt de route via de Dorpsstraat naar de Ooievaarstraat, waar linksaf naar de Goede Vrijdagstraat die deels aardeweg is, wordt gegaan. Vervolgens rechtsaf terug naar de Ooievaarstraat om daar de baan te dwarsen en de Steenstraat in te slaan tot aan de Esenweg. “Dan ga je rechtsaf om een klein stuk verder in de vernieuwde Holleweg, die autovrij is, in te slaan. In de Holleweg zijn recent ook tractorsluizen aangelegd waardoor het gewone verkeer niet kan passeren. Vanuit de Holleweg, die hoger ligt dan de nabije velden, heb je een prachtig uitzicht. Aan het eind van de Holleweg gaat het richting Klerkenstraat om onmiddellijk af te slaan in de Molenweg, richting Vredesmolen. Wie het durft om helemaal naar boven te gaan, wordt beloond met prachtige vergezichten“, vertelt schepen Vandromme. “Daaarna wordt een stukje teruggekeerd tot aan een aardeweg die naar de Klerkenstraat leidt. Via de Klerkenstraat wordt de Brandhoekstraat bereikt die ook voor een stuk aardeweg is. Die aardeweg loopt tot in de Stokstraat naar D’Hofstee, een afdeling van De Vleugels en daar kan je de bordjes volgen die over het domein van D’Hofstee lopen, dwars door de paardenstal, langs het speelpleintje en de moestuin. Wie dat wil, kan hier picknicken.”

Vanuit de Holleweg, die hoger ligt dan de nabije velden, heb je een prachtig uitzicht

Via een paadje wordt men terug naar de Stokstraat geleid die gevolgd wordt tot aan de Jos Janssenstraat. Aan huisnummer 10 ga je linksaf naar het Guido Bilckepad tot aan de Perelaarommegangstraat waar rechtsaf wordt gegaan tussen de huisnummers 25 en 33 en zo verder het Henri Covemaeckerpad door, daar dan rechtsaf naar het Willy Coppensplein en terug naar het H. Covemaeckerpad tot aan de Stokstraat waar de route op het domein van De Vleugels verder gaat.

Belevingspad voor gezinnen

“Daar staat de route met borden aangegeven, maar wie dat wil, kan ook het belevingspad volgen. Vooral voor gezinnen met kinderen is dat een leuk extraatje”, weet schepen Vandromme. “Langs Wilgenerf gaat het naar de Spinnerijstraat die dan terug achter de Sint-Laurentiuskerk uitkomt. De ‘Grote heuvelpadquiz voor kleine speurneuzen’ maakt het voor de kinderen extra leuk. Zo worden er vragen gesteld over de dieren op de panoramatafel en over het stenen dier in het eerste aardeweggetje. Zo zijn er tien vragen en als laatste wordt gevraagd en selfie van jullie groepje te nemen bij de Vredesmolen of bij de panoramatafel en die door te mailen naar toerisme@houthulst.be. Wie weet, valt er een tijdje later wel een fijn geschenk in de brievenbus. We plannen ook nog een gemeenschappelijk project tussen D’ Hofstee en de gemeente. Het is de bedoeling om daar waar het pad door D’Hofstee passeert een mooi ontsloten groenzone met recreatie te voorzien, maar dat is nog niet voor onmiddellijk.”

(ACK)

De gratis brochure over het Heuvelpad en de quizkaarten vind je bij de Dienst Vrije Tijd op de Markt 17 in Houthulst, bij het onthaal van De Vleugels in de Stokstraat 1 in Klerken, in het Heuvelhuis in de Dorpsstraat 29 in Klerken en in De Cockpit op het Coppensplein in Klerken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier