Heuvellandse Bergbierproevers brouwen eigen biertje in Keukenbrouwerij Olivier Verledens

Redactie KW

Met een biertje in de hand een eigen bier brouwen zonder opruimwerk achteraf. Dat kan voorlopig alleen in de nieuwe Keukenbrouwerij van Olivier Verledens in Heuvelland.

Kijk eens naar dat mooie schuim”, “oei, moeten we nu panikeren?”, “je moet wel de tips van Ollie volgen, hé”. Een groep vrienden amuseerde zich afgelopen vrijdag kostelijk terwijl ze een eigen bier probeerden te brouwen in de nieuwe Keukenbrouwerij van Olivier Verledens (41) in het Heuvellandse dorpje Loker.

Chocolade en bier

Olivier is chocolatier en verwierf naam en faam met zijn streekproduct Heuvellandse bergstenen. Naast chocolade heeft hij nog een andere passie: bier. “Ik brouw al jaren mijn eigen bier en krijg geregeld nieuwsgierige mensen over de vloer”, zegt hij.

“Vandaar het idee om een ‘Keukenbrouwerij’ op te richten. Wie in eigen keuken brouwt, houdt het meestal bij die ene keer door het vele opkuiswerk. Bij mij krijg je de nodige ruimte én begeleiding doorheen het volledige brouwproces: mout vermalen met de schrootmolen, water opwarmen, koken, suikers uitspoelen, hopsoorten toevoegen…”

Kwaliteitshop

Met de hop kunnen de ‘keukenbrouwers’ hun ‘eigen’ bier maken. “Ze gaan aan de slag met aromahop om het bier op smaak te brengen, en bitterhop om de bitterheid te bepalen”, vervolgt Olivier.

“Deze kwaliteitshop komt van het Poperingse hopbedrijf BELHOP van de familie Boeraeve. Ook de timing van het toevoegen van de hop heeft een invloed op de smaak. Het brouwproces duurt snel vier uur. Bij hun kookpot kunnen de brouwers een West-Vlaams biertje degusteren en proeven van streekproducten, die recht van de boer komen.”

Eigen ketel van 30 liter

Olivier biedt begeleiding, maar de brouwers moeten zelf in de potten roeren. “Dat maakt mijn workshops uniek, want in een brouwerij moet je meteen een relatief grote hoeveelheid van een eigen recept láten brouwen. Hier krijgt elke persoon een eigen ketel van 30 liter. Is het moeilijk? Al doende leert men. Enige kookervaring komt natuurlijk van pas.”

De eerste groep in de Keukenbrouwerij zijn vrienden van Olivier, die deel uitmaken van de Heuvellandse Bergbierproevers. “Gelukkig, want ik ben nerveus”, zegt hij lachend. “Ze zijn met acht en staan in duo’s aan de vier werkstations. Dat is handig, want alleen kom je soms handen te kort.”

Na de brouwsessie laten de deelnemers hun bier een tweetal weken gisten in een speciale kamer van Olivier. Ook aan de fles kunnen ze een persoonlijke toets geven door een foto of tekening door te sturen voor de etikettering. “Of het gelukt is? Dat kunnen we later pas proeven. Spannend”, besluiten de Bergbierproevers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier