Heuvelland zet laatste pastorie te koop na vruchteloze zoektocht naar nieuwe pastoor

Redactie KW

Na de pastorie in Dranouter zal de gemeente ook de pastorie in Westouter verkopen, omdat er geen opvolger gevonden werd voor pastoor Igor De Bliquy. De bisschop zegende onlangs het team van de nieuwe pastorale eenheid.

“Een parochie moet kunnen draaien zonder priester. De parochianen maken de parochie, niet de pastoor”, zei Igor De Bliquy vorig jaar bij zijn afscheid als pastoor. Het bisdom zocht de voorbije maanden tevergeefs naar een opvolger voor De Bliquy in zijn tien parochies in Heuvelland, Reningelst en Mesen. Priester Miguel Dehondt, de deken van Poperinge, moet zich naast Poperinge en Vleteren via een dienstregeling voortaan ook ontfermen over Heuvelland. Omdat de gemeente nu geen eigen pastoor meer heeft, zal het gemeentebestuur dit najaar de verkoopprocedure opstarten van de pastorie van deelgemeente Westouter.

“Het is een ruim pand met ommuurde tuin en een aanzienlijk stuk bouwgrond ernaast, die apart of samen kunnen gekocht worden. In totaal gaat het om 1.500 vierkante meter ter hoogte van Hellegatstraat 2”, zegt schepen Wieland De Meyer (Gemeentebelangen). “De parochieassistenten krijgen een parochiesecretariaat aan Polenlaan 1 in deelgemeente Kemmel, waar vroeger de dienst Toerisme gevestigd was. We beslisten om het pand te verkopen omdat de gemeente zelf weinig kan doen met zo’n gebouw. Het is wel een mooie opportuniteit voor iemand, die er met een gezin wil wonen of een zaak wil uitbouwen.”

Bisschop Lode Aerts stelde afgelopen weekend een parochieteam aan van acht inwoners van Heuvelland in de kerk van Loker. De federatie Heuvelland wordt omgedoopt tot de nieuwe pastorale eenheid Heilige Clara Heuvelland met Dirk Verschoore als diaken en Marijke Samyn en Ann Vanraes als parochieassistenten. De slogan ‘Kerk in de Bergen’ blijft. Twee jaar geleden werd ook de leegstaande pastorie in Dranouter verkocht. Het pand is ondertussen verbouwd tot horeca- en fietsverhuurzaak.

(TP)