Heuvelland wil nog meer inzetten op toerisme

Pipa Demeulenaere, schepen Jean-Pierre Geelhand, Bart Vanacker, Stefaan Decrock en Ingrid Tierssen willen toeristen nog meer verwennen. © EF
Redactie KW

Met een digitale meeting heeft de dienst Toerisme van Heuvelland het DNA van de gemeente kenbaar gemaakt aan de toeristische actoren zodat zij nu concreet kunnen inspelen op de behoeftes van de bezoekers aan Heuvelland. Deze bezoekers komen trouwens voor het merendeel uit eigen land en dan nog het vaakst uit onze eigen provincie.

Uit een lange brainstorming van de toeristische dienst van Heuvelland kwamen 3 nieuwe slogans naar voor die perfect het DNA van Heuvelland weergeven: natuur en landschap, rust en landelijkheid en zorgeloos genieten. Het is nu aan onder meer de Heuvellandse logiesverstrekkers om daarmee extra naar buiten te komen.

Uit een onderzoek blijkt dat niet alle logiesverstrekkers de nodige faciliteiten aanbieden. “We profileren ons als een sportieve fietsgemeente en willen dat ook weerspiegeld zien in de vakantieverblijven maar daar zijn slechts 10 van de 109 logies effectief ingericht om een sportieve groep fietsers te ontvangen”, duidt Stefaan Decrock, diensthoofd bij Toerisme Heuvelland.

Nog kindvriendelijker worden

Ook kindvriendelijkheid is een werkpunt. “We kennen nog steeds de opmars van de multigeneratievakantie waarbij voor een korte periode en bij voorkeur meerdere keren op een jaar alle generaties samen binnen één familie naar hier komen. Ook hier deden we een test bij de horeca en daar kregen slechts 11 van de 49 zaken een voldoende. Vanuit de toeristische dienst willen we alvast de hand uitsteken naar de horeca door hen ons aanbod aan onder meer kleurboeken aan te reiken.”

“We plaatsten ondertussen een nieuw rustbankje aan ons bezoekerscentrum in het thema van het kabouterpad. Daar kunnen de kinderen een selfie nemen om dan de foto te delen via sociale media. We moeten naar de toekomst nog meer van die voorwerpen in ons landschap plaatsen waar bezoekers kunnen poseren om zo hun vakantie in Heuvelland aan een groot publiek kenbaar te maken.”

Festival van het maankonijn

De toeristische dienst plaatst in samenwerking met VIVES Roeselare alvast een aantal grote takkenconstructies in het landschap rond de Kemmelberg. Dit zal gebeuren in de maand februari van volgend jaar. Het project Land-Art zal lopen tot 2023.

Ook volgend jaar pakt de toeristische dienst uit met het festival van het maankonijn en dit van 18 tot 21 september. Bedoeling hier is om samen met de bergdichter Geert De Kockere te genieten van het verschijnen van de maan. De toeristische dienst doet meteen ook een oproep aan de economische sector van Heuvelland om uit te pakken met maanwijntjes, maanmenu’s, maanbedden en maankoekjes.

De ronde van Heuvelland stappen

Los van de nieuwe initiatieven blijft Heuvelland het ideale wandelgebied voor de toeristen. “Wie hier op vakantie komt, wil zeker meer dan een uur wandelen”, duidt het diensthoofd. “We willen nu nog een stapje verder gaan en de wandelaar de kans geven om een ronde van Heuvelland te stappen waarbij overnacht wordt en waarbij de logiesverstrekker de bagage nabrengt.”

Wie als logiesverstrekker meegaat in het verhaal van de toeristische dienst kan via onder meer een provinciale impulssubsidie en een vermindering op de verblijfstaks beloond worden voor de geleverde inspanningen. “We bieden verder ook een toeristisch filmpje aan zodat de vakantieganger van bij het begin weet welke de highlights zijn van Heuvelland.”

In de rand van de digitale meeting werd ook meegegeven dat de gemeente Heuvelland wil inzetten op parkeerplaatsen voor mobilhomes. Op dit moment is er daarvoor maar één parking voorzien in Heuvelland en dit aan het restaurant Sparhof in Dranouter. “We moeten tot slot ook eens nadenken over het avontuurlijk overnachten in bijvoorbeeld een boomhut”, besluit Stefaan Decrock. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier