Heuvelland schrapt als eerste de algemene gemeentebelasting

© belga
Redactie KW

Als eerste gemeente in Vlaanderen neemt Heuvelland de beslissing om de algemene gemeentebelasting niet te innen. “We hebben deze beslissing genomen om ook als lokaal bestuur ons steentje bij te dragen om het vertrouwen van de burgers te versterken en de economie op peil te houden.”

Als steun aan de inwoners en ondernemingen van Heuvelland heeft de fractie van Gemeentebelangen de beslissing genomen om geen algemene gemeentebelasting te innen in 2020. Deze bedraagt 40 euro voor een alleenstaande en 60 euro voor een gezin of bedrijf.

“Normaal gesproken zouden de aanslagen in de komende maanden naar de inwoners verstuurd worden, maar het is nu echt niet het juiste moment om taksen te innen,” zegt burgemeester Marc Lewyllie. “We hebben dan ook beslist om deze inning niet uit te stellen, maar om hem meteen te schrappen in 2020.”

“Het schrappen van deze belasting is een heel eerlijke en sociale steunmaatregel, die vooral voor de laagste inkomens een groot effect zal hebben. Het is meteen een belastingverlaging van ongeveer 200.000 euro voor onze inwoners. Een forse steunmaatregel, maar we vinden het belangrijk om ook als lokale overheid een krachtig signaal te geven naar onze inwoners toe, dat we klaar staan om hen te helpen en te ondersteunen in deze tijden. We willen dat onze inwoners het vertrouwen in de economie behouden. Als iedere overheid zijn duit in het zakje doet, zal dit voor de heropleving van de economie een belangrijke steun zijn,” aldus de burgemeester.

“Voor tijdelijk werklozen of bedrijven in nood staan onze sociale diensten klaar om te helpen waar het nodig is. We doen een oproep om zeker contact op te nemen met onze diensten als je moeilijkheden ondervindt door de crisis, onze deur staat voor iedereen open. Ook hier zullen extra budgetten voorzien worden indien nodig.”

Overige maatregelen

Eerder werden in Heuvelland al volgende maatregelen genomen: de opschorting van de toeristentaks voor de periode van de coronacrisis, geen belasting op reclamedrukwerk voor Heuvellandse ondernemers en verenigingen die een activiteit verplaatsen, zullen de zaal gratis kunnen gebruiken. De gemeente Heuvelland promoot daarnaast horeca en winkels die thuislevering of afhaal organiseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier