Heuvelland neemt heel wat maatregelen om lokale ondernemers en horeca te steunen

Gemeenteraad Heuvelland. © EF
Redactie KW

Het gemeentebestuur van Heuvelland wil in deze crisistijden de lokale ondernemers een hart onder de riem steken. Naast de Vlaamse en federale steunmaatregelen werden enkele zaken beslist door het gemeentebestuur van Heuvelland na overleg met Unizo en de VVV.

– Op de speciale gemeentelijke pagina (www.heuvelland.be/corona) wordt een lijst aangemaakt met alle Heuvellandse handelszaken die open zijn en eventueel thuislevering organiseren. En ook de lijst met horecazaken die moesten sluiten, maar take-away organiseren staan daar opgelijst.

– De toeristenbelasting wordt opgeschort zolang de crisis duurt. Hotels en vakantiewoningen moeten niet sluiten, maar in praktijk is het toerisme stilgevallen. Voor de crisisperiode zal geen toeristentaks aangerekend worden.

– Heuvellandse handelaars worden in 2020 vrijgesteld van belasting op reclamedrukwerk. Zo kan na de crisis promotie gemaakt worden zonder dat daarop een gemeentelijke taks geldt.

– Verenigingen die een maaltijd of betalende activiteit moeten verplaatsen, zullen de zaal gratis mogen gebruiken als ze nog dit jaar de maaltijd organiseren. Op die manier kan een vereniging een stukje van de verloren kosten aan bijvoorbeeld drukwerk recupereren.

Vele warme initiatieven

De raadseleden bedanken ook alle gemeentelijke medewerkers die op hun diensten de permanentie verzekeren, zodat de gemeente verder functioneert en dat op een uiterst flexibele wijze tijdens moeilijke omstandigheden. “In het bijzonder de mensen die in deze omstandigheden in het woonzorgcentrum en de zorg werken, verdienen sterk respect. We zijn als bestuur heel dankbaar voor de vele warme initiatieven die ontstaan”, aldus Wieland De Meyer. “De naai-actie voor mondmaskers voor het wzc, ijsjes voor de bewoners, hulpacties voor mensen die niet buiten kunnen, een telefoonlijn voor eenzame senioren, de mooie opkomst bij de bloedinzameling… Het zijn stuk voor stuk signalen dat onze inwoners heel erg solidair zijn tijdens deze crisis.”

De gemeente Heuvelland schenkt ook een 60-tal gespecialiseerde mondmaskers aan het Jan Ypermanziekenhuis.

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier