https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Heuvelland komt met oplossing voor doorgaand zwaar verkeer in… Mesen

Wieland De Meyer en Sandy Evrard.© EF
Wieland De Meyer en Sandy Evrard.© EF
Redactie KW

Sinds geruime tijd trachten de besturen van Heuvelland, Mesen en Agentschap Wegen en verkeer (AWV) samen te werken aan oplossingen om de verkeerssituatie en de leefbaarheid in de Komenstraat (Wijtschate) en Steenstraat (Mesen) te verbeteren. Er was daaromtrent op maandag 17 mei een nieuw overleg met alle betrokken partners.

Op korte termijn zal de gemeente Heuvelland onder meer zorgen voor vier uitwijkzones op de straat, en dit aan beide zijden. “Dit zijn kleine zones waar voertuigen kunnen stilstaan om te kruisen met tegenliggers”, legt Wieland De Meyer, burgemeester van Heuvelland, uit. “Hierdoor vermijden we opstoppingen, maar zal de snelheid in de straat zeker niet verhogen. De zones werden zo ingeplant om zo weinig mogelijk parkeerplaatsen te moeten wegnemen.”

Verder wil de gemeente Heuvelland ook minder auto’s op de straat zien geparkeerd worden. “We kopen een zone aan achter de woningen in Wijtschate om er een toegangsweg op aan te leggen. Via een doorsteek vanuit de Komenstraat zullen heel wat inwoners op deze manier toegang krijgen tot hun woning via de achterzijde van de percelen. Op eigen perceel kan de auto dan geparkeerd worden, waardoor hij niet meer op straat moet staan.”

Tonnagebeperkingen

Er is door de gemeente Heuvelland tenslotte een akkoord onderhandeld met de firma Clarebout om het verkeer van en naar de site in Nieuwkerke te spreiden via andere wegen. Het bedrijf engageert zich zijn aanvoer tijdens de week via de Komenstraat met bijna de helft om te leiden.

“Dat zal een sterke daling betekenen van het vrachtverkeer door de straat. Begin dit jaar werd het aantal transporten gemeten door het Agentschap Wegen en Verkeer. Deze metingen zullen herhaald worden om de naleving van dit engagement ook te controleren.”

De asfaltlaag in de straat werd reeds vernieuwd. Dit jaar zal ook het voetpad op grondgebied Heuvelland nog vernieuwd worden. Ook een nieuwe middengeleider om het verkeer te remmen dat komt vanuit de Vierkoningen staat nog op het programma van Agentschap Wegen en Verkeer.

De politie zal op vraag van de gemeente Heuvelland regelmatig controleren om de huidige tonnagebeperkingen te doen naleven. Vrachtverkeer dat niet in Heuvelland of Mesen moet zijn, mag nu sowieso al niet passeren. De eerste controles in de Komenstraat hierop vonden al plaats op 3 mei. Ook in de komende maanden zijn hierop controles voorzien.

Weinig begrip

Het voorstel kan op geen begrip rekenen van Sandy Evrard, burgemeester van Mesen. “Dat burgemeester Wieland De Meyer nu alle pluimen op zijn hoed steekt kan ik moeilijk aanvaarden.” (MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.