Heuvelland investeert in AED-toestellen in plaats van mugheli

Schepen Bart Vanacker aan een van de AED-toestellen.©Eric Flamand Eric Flamand
Schepen Bart Vanacker aan een van de AED-toestellen.©Eric Flamand Eric Flamand
Redactie KW

Het gemeentebestuur van Heuvelland gaat niet in op het voorstel van de N-VA-fractie om de mugheli opnieuw financieel te steunen. De meerderheid opteert om in de plaats AED-toestellen in alle dorpen te hangen.

Op de laatste gemeenteraad van Heuvelland voor de aanvang van de zomervakantie heeft de N-VA-fractie bij monde van raadslid Ivo Fonteyne er opnieuw voor gepleit om de mughelikopter financieel te steunen met een bedrag van 1.600 euro, wat neerkomt op zowat 0,20 euro per inwoner. Het voorstel werd ook dit keer door de meerderheid van Gemeentebelangen afgekeurd. “We blijven hierover bij ons standpunt dat we jarenlang samen met N-VA opgenomen hebben”, zegt schepen Bart Vanacker. “De mugheli is een federale bevoegdheid en het is dan ook normaal dat de federale overheid die betaalt. Als een gemeente voor alles moet betalen waar de federale overheid tekortschiet, wordt dat wel erg kostelijk.”

De gemeente Heuvelland kiest ondertussen voor het plaatsen van AED-toestellen in alle dorpen. Nu zijn die er bij de sportaccommodaties van Wijtschate, Nieuwkerke, Westouter en de toeristische dienst in Kemmel. Ook door een aantal privé-initiatieven kwamen al toestellen in Heuvelland onder meer aan de Spar in Nieuwkerke.

Opleiding

“In plaats van geld aan de Brugse heli te geven zullen we die middelen investeren in AED-toestellen in Heuvelland, zodat in elk dorp een toestel aanwezig is. Zo zorgen we voor veiligheid nabij en toegankelijk voor onze inwoners. We voorzien ook een opleiding om enerzijds correct met de toestellen te leren werken en ook om zo de angst om de toestellen te gebruiken te verminderen.”

Raadslid Ivo Fonteyne kondigde ondertussen al een andere actie aan. “Net als vorig jaar zullen we vanaf eind augustus opnieuw krasloten verkopen. In 2019 en in 2020 konden we zo in totaal liefst 5.500 euro overhandigen aan de organisatie achter de heli. We voelden immers aan dat de bevolking niet opgezet was en is met de weigering van het gemeentebestuur om financieel te steunen. We hebben die acties ondernomen, omdat we met N-VA Heuvelland voor onze Heuvellandse bevolking alle mogelijke middelen ter beschikking willen hebben bij levensbedreigende situaties. Wij wensen de inwoners van Heuvelland de beste en snelste zorgen te kunnen aanreiken.”

Tijdwinst

In de rand van dit verhaal gaf schepen Bart Vanacker wel mee persoonlijke de mugheli financieel te steunen. Deze medische dienst blijft het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De werking kost jaarlijks 650.000 euro en hangt af van giften en provinciale en gemeentelijke inspanningen. De heli rukt zowat 700 keer per jaar uit en redt jaarlijks gemiddeld 40 levens. Vanuit de basislocatie AZ St-Jan in Brugge kan de heli binnen de 15 minuten landen in heel West-Vlaanderen. En dat betekent gemiddeld 10 minuten tijdwinst. 2 miljoen mensen zijn woonachtig binnen dit bereik. Jaarlijks vraagt het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening vzw, de organisatie achter de mugheli, o.a. aan de gemeentebesturen van onze provincie om financiële steun te verlenen aan de werking van de heli. Deze steun hebben ze immers broodnodig om de heli in de lucht te kunnen houden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.