Heulse Stotenkoning Filip Debaillie doet het weer

De winnaars van de Stoot van Heule, © KDS
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

De jaarlijkse ‘Stoot van Heule’, de ludieke aprilgrap in september, is gewonnen door de Heuleianders met ‘Unlocked’. Een zoektocht naar de verloren sleutel om de assistente van circus Maximaro te bevrijden uit haar kist.

“Wij stoters vinden het belangrijk dat de ‘Stoot van Heule’ een link heeft met het thema van de feesten. We gingen op zoek naar ‘de sleutel’. Die hadden we nodig om onze bevallige assistente van het circus Maximaro te bevrijden. Onze goochelaar was die namelijk verloren bij het opzetten van de circustent”, zegt stoter Joyce Loosveld. “Alle Heulenaars konden met hun gevonden sleutel terecht in de brievenbus aan de kist! Hopelijk zit daar de juiste bij.”

Daarnaast is het een link naar de actualiteit: “Heule wordt met de Tinekesfeesten na een jaar van verplichte stilte bevrijd. Onze feestgemeente is ‘unlocked’.”

Stoot in stoot

Stotenkoning Filip Debaillie, die al meerdere keren een stoot won en wel wat kent van ludieke grappen, deed een stoot met de stoot van de Heuleianders. Filip vond er niet beter op om ook 200 sleutels te verspreiden. “We waren verbaasd toen er op zondag meer sleutels in de brievenbus waren dan dat wij zelf hadden rondgestrooid. We vonden het best grappig. Zo kwam onze stoot meer in het zicht tijdens de Tinekesfeesten”, vertelt Ann Bouvry van het achtkoppig stotenteam.

Nieuwe trofee

De vorige trofee, een creatie van de overleden Heulse kunstenaar Lucas Vandeghinste, kreeg zelf enkele letterlijke stoten te verduren en was aan vernieuwing toe. Bert Vanwynsberghe maakte in opdracht van ‘vzw M. A. C. H. T. I. G.’ een nieuwe trofee.

Vzw ‘Machtig’ staat voor ‘Memoires Altegaar Creatief Hernemen Tijdens Inspirerende Groepsmomenten’, en organiseerde socio-culturele activiteiten voor de tweede jeugd. Vzw ‘Machtig’ won zelf twee stoten, ‘verkoop van het Kasteel’ en ‘de klakjesproductie van biobrandstof van urine’.

VZW ‘Machtig’ is opgericht in 2014 maar werd na zeven jaar opgedoekt. “Daarom willen we, als gewezen stoters, iets terugdoen voor de Tinekesfeesten”, zegt bestuurslid Nic Cattebeke van ‘Machtig’. We hebben deze gefinancierd en geschonken aan de Tinekeswerkgroep. De Heuleianders mogen een jaar genieten van deze trofee. Wie in vijf jaar driemaal een stoot wint, mag de trofee definitief houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier