Heuls koppel lanceert een glutenvrije tripel

Pieter Van den Weghe met de nieuwe tripel die hij voor vrouwlief Lies brouwde en hun zonen Maurice en Juul. (foto NOM)
Redactie KW

“Pieter, brouw eens een bier dat ik graag drink”, vroeg Lies. En zo geschiedde. Het resultaat is een amberkleurige tripel van hoge gisting met nagisting op de fles. Extra bijzonder: de tripel is glutenvrij.

Pieter Van den Weghe en Lies Bouvry zijn beiden goed bekend in de Tinekesgemeente. Het koppel is intussen 15 jaar getrouwd en de ouders van twee zoontjes, Juul en Maurice. Ze wonen in de Kortrijksestraat, waar Lies’ ouders destijds de groente- en fruithandel De Fruitkorf runden. Pieter is zaakvoerder van het IT-bedrijf Debugged, gevestigd in Nazareth. Als aangespoelde Ieperling is hij al helemaal geïntegreerd in Heule: samen met Lies werkte hij destijds mee aan de Tinekefeesten en samen met Tim Debonné was hij in 2009-2011 covoorzitter van de organisatie. Zij zijn sinds een achttal jaar in de Oude Ieperseweg ook uitbaters van De Losschaert, met een wasserette, carwash en zonnecenter.

Zytholoog

Een aantal jaren geleden had Lies het idee om een cursus zythologie – zeg maar ‘bierkunde’ of opleiding tot biersommelier – te volgen. Maar toen werd ze zwanger… “Toen vroeg ze of ik die cursus niet wilde volgen”, zegt Pieter. “Waarom niet, dacht ik. Ik vond dat wel tof. Bovendien ben ik de zoon van een wijnhandelaar én -sommelier. En zo volgde ik van 2014 tot 2016 de cursus bij Syntra West en dat beviel mij best.”

Als je eenmaal die microbe te pakken hebt, dan is een volgende logische stap om een eigen bier te creëren. “We wilden niet het zoveelste streekbier brouwen, maar iets speciaals”, zegt Pieter. “We hebben enkele familieleden die geen gluten verdragen. Zo kwamen we bij het idee voor een glutenvrije tripel. Wat niet evident is, want glutenvrij bier, dat lijkt zoiets als frieten zonder saus. En toch kan het. We leerden hoe je de gluten eruit haalt maar de smaak erin houdt.”

Pieter en Lies schaften zich een installatie aan en begonnen met een microbrouwerijtje in hun eigen garage. Pieter: “Semiprofessioneel wel, maar heel kleinschalig uiteraard, amper 20 liter. Omdat we toch stilaan de ambitie hadden om ons product te commercialiseren, trokken we naar BeerSelect in Gent, waar men ook nog in relatief kleine hoeveelheden brouwt voor derden.”

Coronaduivel

Het eindresultaat kreeg de naam ‘Tripel I Like’, de tripel waarvan ik houd, waarbij ‘ik’ dus staat voor Lies. Het is een amberkleurige glutenvrije tripel van hoge gisting met nagisting op de fles. Met een alcoholpercentage van 9% bovendien niet echt licht te noemen. En voor de geoefende neuzen: er zitten ook toetsen van passievrucht, lychee en vers gras in. Net toen de Heulenaars na ongeveer een jaar voorbereiding klaar waren om hun boreling boven de doopvont te houden, gooide die sakkerse coronaduivel roet in het eten.

“We wilden iets speciaals brouwen, niet het zoveelste streekbier”

“We dachten eraan om ons bier eerst via de horeca te lanceren en daarna pas naar de consument”, zegt Pieter. “Maar de horeca bestaat nu even niet, dus besloten we om de volgorde om te keren. Trouwens, we hadden eigen glazen besteld in… Italië, dus die geraken hier voorlopig ook niet!”

‘Tripel I Like’ werd vorige zaterdag gelanceerd bij de Heulse drankencentrale Pauwels en is ook online te koop in dozen van 16 flesjes. Of er nog meer biertjes volgen? “Mogelijk wel,” zeggen Pieter en Lies. “En ook glutenrvij.”

Meer info: www.beerilike.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten