Heulenaar Dennis scoort op internationale fotowedstrijd: “Een waanzinnige eer voor mij”

Redactie KW

Begin 2020 trok Heulenaar Dennis Vandermeersch (44), samen met de Brugse vuurspuwer Flor en enkele avonturiers, richting Parijs voor een vuurstunt in de catacomben. De foto’s die hij er nam werden afgelopen week bekroond tijdens een prestigieuze, internationale wedstrijd.

De missie was even moeilijk als uniek: een fotoreeks van een vuurspuwer maken in een van de meest ontoegankelijke plaatsen ter wereld. “De Parijse catacomben spreken tot ieders verbeelding, mezelf inbegrepen en het idee dat we daar een vuurshow zouden kunnen organiseren, klonk meteen als muziek in de oren!”

Dennis, die als fotograaf al meer dan eens in uitzonderlijke situaties terechtkwam, ging de uitdaging aan en keerde met enkele knappe foto’s huiswaarts. “In het verleden nam ik al ettelijke keren deel aan fotowedstrijden, dan vooral met onderwaterfoto’s maar dat is gaandeweg verminderd” pikt hij in. “De fotowedstrijden van toen zijn ook compleet anders geworden. Vroeger was het een kwestie van echt je allerbeste werk in te sturen en kon je mooie prijzen winnen. Vandaag de dag is het aanbod aan ingestuurde foto’s zo enorm en is het aanbod aan wedstrijden al even groot, dat het voor mij niet echt nog een uitdaging is. Met de foto’s van de catacomben voelde ik die kriebel opnieuw en besloot ik deel te nemen aan een van de meest prestigieuze wedstrijden ter wereld: de Chromatic Photo Awards.”

 ©Dennis Vandermeersch
©Dennis Vandermeersch

De beelden van Dennis kwamen terecht tussen exemplaren van ontelbare andere fotografen met naam en faam. “Het is echt de wereldtop die daar werk instuurt”, klinkt het. “Ik had dan ook geen eerlijk gezegd reactie verwacht. Tot ik plots te horen kreeg dat niet één maar twee van mijn werken door de jury werden opgemerkt. Dan ben je best wel trots op je werk. Ik haalde er telkens een eervolle vermelding mee binnen. Dat klinkt misschien erg banaal voor iemand die niet met fotografie bezig is, maar binnen dit circuit is dit een waanzinnige eer. Je wordt enkel voorafgegaan door drie andere fotografen wereldwijd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.