Heulebeekweiden en ‘t Schrijverke Marke erkend als natuurreservaat

De Vlaamse overheid heeft de lang verwachte erkenning goedgekeurd van onder meer enkele natuurgebieden in Zuid-West-Vlaanderen. Het gaat om de Heule- en Geluwebeek en Leiekant ‘t Schrijverke in Marke.

De Heulebeekvallei waar een stuk natuurgebied nu officieel erkend is als natuurreservaat. © Noël Maes

Er zijn in totaal 51 natuurgebieden in Vlaanderen erkend voor een totaal van 682 hectare. In Heule gaat het om een stuk winterbedding op de linkeroever van de Heulebeek tussen de Warande (straat, niet het speelplein, red.) en Heule-Watermolen. Het gebiedje, eigendom van Natuurpunt, is zo’n anderhalve hectare groot. Het is toegankelijk via een privéweg in de Warande of langs de linkerkant van de recent aangelegde bypass van de Heulebeek.

Aan de overkant (Emiel Hullebroecklaan) wordt het gebied tot aan de Watermolen in verschillende fasen ecologisch ingericht. Er komt onder meer een voetgangersbrug over de Heulebeek die aansluit op een wandelpad. De huidige recreatiezone voor kinderen wordt in een nieuw kleedje gestoken. Het laatste deelgebied dat paalt aan de Watermolenwal, bevindt zich nog in de studiefase.

Leiekant ‘t Schrijverke in Marke bestaat uit verschillende deelgebieden langs de Leie die een mooi geheel van 6,67 ha natuur vormen. De oude Leiearm ‘t Schrijverke is in beheer van Natuurpunt.

Het natuurgebied langs de Bankbeek bevindt zich in de Daalstraat in Gullegem. De Kommerenhoek in Geluwe is dan weer nog een van de weinige resterende delen beekvallei langs de Reutelbeek, een groene long tussen Menen en Geluwe.

“Naast de waardering van het werk van vele vrijwilligers betekent deze erkenning ook dat er subsidies kunnen aangevraagd worden voor het beheer”, luidt het bij Natuur.koepel. “Hierdoor kan de biodiversiteit en natuurwaarde in deze gebieden verder verhoogd worden.”

(NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.