De hevige regenval van de afgelopen dagen zorgde op verschillende plaatsen voor wateroverlast. Ook in het park van Heule is dat duidelijk te merken. De helft van het park staat namelijk onder water. Dat komt omdat de Heulebeek voor de zoveelste keer buiten haar oevers getreden is. Dat gebeurde de afgelopen jaren wel vaker, maar recente werken moesten ervoor zorgen dat overstromingen zich niet meer zouden voor doen. Het stadsbestuur besliste dan maar om het park voorlopig af te sluiten voor alle bezoekers.

Bypass

Met de regelmaat van een klok loopt het Heulse kasteelpark bij hevige regenval onder water. Al in 1997 werden plannen gemaakt om daar eindelijk iets aan te doen. Het duurde evenwel tot... juli 2012 voor de Kortrijkse gemeenteraad het licht op groen zette voor een echte ingreep: een zogenoemde bypass, een aftakking onder de Warande richting Emiel Hullebroecklaan, zou ervoor zorgen dat het water bij hevig regenweer sneller kan afgevoerd. Volgens de berekeningen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zou de Heulebeek in het park dan nog maar om de 10 jaar eens overstromen.

Het park is tot nader order afgesloten voor alle bezoekers. © KDS

Nadat het park in januari 2018 weer helemaal onder water gelopen was, begonnen in februari 2018 uiteindelijk de werken voor de bypass. In juni van dat jaar volgde dan de spectaculaire plaatsing van een betonnen koker onder de Warande en onder de spoorweg. De afwerking gebeurde in de loop van 2019, onder andere met een brug over de bypass. En nu, nog geen jaar later is het met de regenval van de voorbije dagen weer prijs.

De bypass deed zo te zien wel dienst maar blijkt het vele water onmogelijk aan te kunnen. Op de plaats waar het water van de bypass zich in de Heulebeek stortte achter de Emiel Hullebroecklaan was het zaterdag een kolkende massa, ook daar trad de beek buten haar oevers.

De beek zag er zaterdagmiddag uit als een kolkende massa. © NM

Milieuschepen Bert Herrewyn liet weten dat de Vlaamse Milieumaatschappij extra werken zal moeten uitvoeren om het water te kunnen opvangen.

(NM/AN)

De hevige regenval van de afgelopen dagen zorgde op verschillende plaatsen voor wateroverlast. Ook in het park van Heule is dat duidelijk te merken. De helft van het park staat namelijk onder water. Dat komt omdat de Heulebeek voor de zoveelste keer buiten haar oevers getreden is. Dat gebeurde de afgelopen jaren wel vaker, maar recente werken moesten ervoor zorgen dat overstromingen zich niet meer zouden voor doen. Het stadsbestuur besliste dan maar om het park voorlopig af te sluiten voor alle bezoekers.Met de regelmaat van een klok loopt het Heulse kasteelpark bij hevige regenval onder water. Al in 1997 werden plannen gemaakt om daar eindelijk iets aan te doen. Het duurde evenwel tot... juli 2012 voor de Kortrijkse gemeenteraad het licht op groen zette voor een echte ingreep: een zogenoemde bypass, een aftakking onder de Warande richting Emiel Hullebroecklaan, zou ervoor zorgen dat het water bij hevig regenweer sneller kan afgevoerd. Volgens de berekeningen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zou de Heulebeek in het park dan nog maar om de 10 jaar eens overstromen.Nadat het park in januari 2018 weer helemaal onder water gelopen was, begonnen in februari 2018 uiteindelijk de werken voor de bypass. In juni van dat jaar volgde dan de spectaculaire plaatsing van een betonnen koker onder de Warande en onder de spoorweg. De afwerking gebeurde in de loop van 2019, onder andere met een brug over de bypass. En nu, nog geen jaar later is het met de regenval van de voorbije dagen weer prijs.De bypass deed zo te zien wel dienst maar blijkt het vele water onmogelijk aan te kunnen. Op de plaats waar het water van de bypass zich in de Heulebeek stortte achter de Emiel Hullebroecklaan was het zaterdag een kolkende massa, ook daar trad de beek buten haar oevers.Milieuschepen Bert Herrewyn liet weten dat de Vlaamse Milieumaatschappij extra werken zal moeten uitvoeren om het water te kunnen opvangen.(NM/AN)