Heulebeek in Dadizele wordt in het oog gehouden, waterpeil staat erg hoog

Ward Bruggeman volgt de neerslag op de voet. (foto JS)©jan_stragier;Jan Stragier Jan Stragier
Ward Bruggeman volgt de neerslag op de voet. (foto JS)©jan_stragier;Jan Stragier Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Door de hevige regenval van het voorbije weekend stond de Heulebeek de voorbije dagen opnieuw heel hoog. Weerman Ward Bruggeman hield een oogje in het zeil. “Het bufferbekken in Dadizele en de ingrepen in Ledegem blijken nu toch van nut te zijn.”

Wie in Dadizele en omstreken wil weten hoe het weer er zal uitzien, kan ongetwijfeld terecht bij Ward Bruggeman. De 27-jarige Dadizelenaar is al van kleins af aan geïnteresseerd in alles wat met klimaat te maken heeft.

Ward bouwde zijn eigen weerstation en voorspelt via sociale media de weersomstandigheden. Vorig week hield Ward alle weersveranderingen nauwlettend in het oog. Hevige regenval zorgde er toen voor dat onder andere de Heulebeek dreigde over te lopen.

“Ik ben meermaals gaan kijken vorig weekend. Het was nipt, maar gelukkig is de beek niet overstroomd.”

In 2016 stonden verschillende straten in de Pompeschittersgemeente blank na een ware zondvloed. “Aanvankelijk maakte ik me wel zorgen dat de Heulebeek opnieuw zou overstromen, maar het is duidelijk dat het bufferbekken in de Moorsledestraat en de ingrepen op grondgebied Ledegem nuttig zijn.”

droge zomers

Vorige week viel er op drie à vier dagen tijd half zoveel regen als er in een ganse maand valt. “De kans is groot dat er zich in de toekomst nog dergelijke zware regenval zal voordoen. Al denk ik vooral dat dit meer naar de zomerkanten zal gebeuren.”

De voorbije jaren kampten we in de regio met heel droge zomers. Ward verwacht dat we ook in de toekomst zullen moeten afrekenen met dergelijke droogte.

“Dat zal misschien niet ieder jaar zijn. Grote weersveranderingen kan je maar zien wanneer je decennia met elkaar gaat vergelijken.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier