Het Wiener Circus staat al twee maanden vast in Diksmuide

directeur Ricky Cannone verliest zijn goede humeur niet in deze crisisperiode (foto ACK)
Redactie KW

Iedereen heeft wel eens met open mond van verwondering zitten kijken naar de kunsten van de circusartiesten of zitten schaterlachen met de fratsen van de clowns. Het Wiener Circus, het oudste nog bestaande circus in België met een sterke reputatie van kwaliteitsvol amusement, zit door de coronacrisis al meer dan twee maanden vast in Diksmuide.

“Nog nooit in mijn hele leven ben ik zo lang op dezelfde plek gebleven”, vertelt circusdirecteur Ricky Cannone (41). “Dat zijn wij helemaal niet gewend. Als circus wil je de mensen doen lachen, hen ontroeren en verwonderen. Het applaus en de mensen die na de voorstelling met een glimlach en totaal ontspannen naar huis gaan: dat is voor ons een onbetaalbaar plezier. Daar doen we het voor, om de mensen even de dagelijkse zorgen te laten vergeten. Helaas zitten we nu vast, geblokkeerd, maar we maken er het beste van. We besteden de vrijgekomen tijd zo nuttig mogelijk en verliezen zeker ons goed humeur niet.”

“Ik kan niet slapen in een huis of een hotel: er moeten wielen onder staan”

Circusartiesten zijn heel flexibele mensen, die zich ook nu weer aanpassen. “We hebben al wel vaker moeilijke tijden gekend, zoals overlijdens, het verbod om nog langer onze dieren – die stuk voor stuk een deel van ons gezin waren – te mogen meenemen, of die keer toen het volledige circus vernield werd door een windhoos waarbij de tent, tribunes, verlichting, klankinstallaties en enkele circuswagens in luttele seconden werden weggeblazen. Iedere keer weer rechtten we onze rug en gingen er volop voor, dus komen we dit ook wel weer te boven”, aldus directeur Ricky. “We zijn oprecht blij dat we hier in Diksmuide staan. Zonnestraal is een ruim terrein waar we gemakkelijk bij elkaar en toch op voldoende afstand kunnen staan en we zijn de burgemeester, die ons trouwens iedere week opbelt om te vragen hoe het gaat, hier dan ook heel dankbaar voor.”

De medewerkers van het circus maken van de vrije tijd gebruik om onder andere de tribune een likje verf te geven. (foto BP)
De medewerkers van het circus maken van de vrije tijd gebruik om onder andere de tribune een likje verf te geven. (foto BP)

Op het terrein van Zonnestraal staan tal van trailers in een grote cirkel opgesteld. De woonwagens van destijds zijn vervangen door trailers, waarin de gezinnen meer plaats hebben – wat ook wel nodig is als je er bijna een jaar lang in woont. “Wij zijn het gewend om rond te trekken. Zelf kan ik niet slapen in een huis of hotel: er moeten wielen onder staan”, lacht Ricky.

Ook goed nieuws

“Het stoort mij wel dat sommige mensen ons een beetje scheef bekijken. Soms wordt er gedacht dat wij een soort zwervers zijn die het niet zo nauw nemen met de regels, maar niets is minder waar. Wij hebben ons aan tal van regels te houden en onze kinderen krijgen een heel liefdevolle maar ook strenge opvoeding, met focus op beleefdheid en respect voor iedereen. In deze moeilijke dagen, met de onzekerheid over wanneer we eindelijk ons publiek weer kunnen ontvangen, is er gelukkig ook goed nieuws te melden: we kregen er een nieuwe artiest bij! Onze zoon werd immers een maand geleden geboren. We hebben hem de naam Eros Chaves Cannone gegeven. We kregen net op tijd toestemming om naar het ziekenhuis in Gent te vertrekken, waar Eros met een keizersnede werd geboren. Hij woog 3,150 kg en mat 51 cm. Eros is een broertje voor Serena (8), die maar wat trots is op de baby. Gelukkig hebben we hier alles wat nodig is om de baby alles te geven. We gaan ook hier in Diksmuide naar Kind en Gezin.”

Acht talen

Ondertussen komen medewerkers vragen stellen aan de directeur, gaat zijn telefoon verschillende keren en horen we hem in verschillende talen antwoorden. “Ik spreek acht talen: Nederlands, Italiaans, Frans, Duits, Engels, Spaans, Portugees en Pools, waarvan ik er vijf kan lezen en schrijven. We moeten toch de mensen waarmee we werken verstaan, hé”, lacht Ricky.

Ook de kunstjes worden nog steeds ingeoefend. (foto BP)
Ook de kunstjes worden nog steeds ingeoefend. (foto BP)

Ondertussen wordt er geschilderd, geschroefd, getimmerd en gelast zodat alles in het circus weer als nieuw is voor de volgende voorstellingen. Het circus heeft echter al een kleine voorstelling tijdens de crisis achter de rug. “Als dank omdat we hier mogen staan en omdat we medelijden hebben met de mensen in de woonzorgcentra die al zo lang alleen zitten, gaven we woensdag een gratis voorstelling op de binnenkoer van woonzorgcentrum Yserheem, vanwaar alle bewoners van achter het raam de show konden volgen.

Dat deze situatie voor ons zowel moreel als financieel een strop is, hoef ik niet te vertellen, maar zoals een riet zich weer opricht na een storm zullen wij ook onze moed niet verliezen en verder werken”, besluit directeur Ricky Cannone. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier