Het West-Vlaamse voetbalseizoen in tien opmerkelijke feiten

Scheidsrechter © Ronny Neirinck
Redactie KW

Het West-Vlaams voetbalseizoen zit er sinds vorig weekend op. We blikken terug op het seizoen aan de hand van tien frappante voetbalgebeurtenissen die het jaar kleurden.

Refs zwaaien met kaarten in Geluveld en Blankenberge

1
Scheidsrechter
Scheidsrechter© Ronny Neirinck

De eerste speeldag begint meteen tumultueus in Geluveld, dat op eigen veld met 3-4 verliest van Emelgem-Kachtem. De thuisploeg krijgt negen gele kaarten, terwijl de ref geen enkele trekt voor de bezoekers. Het is niet de enige keer dat een ref met kaarten zwaait. Ook de wedstrijd tussen Blankenberge en Heist zorgt voor tumult. Meerdere bezoekende spelers worden in het slot van de match, al dan niet na het laatste fluitsignaal, uitgesloten door de scheidsrechter.

Keepertrainer vertrekt tijdens wedstrijd en keert niet meer terug

2
Kenneth Vonck
Kenneth Vonck© Ronny Neirinck

KFC Izegem kent een moeilijke seizoensstart en dat zorgt voor wrevel. In de derby tegen Winkel Sport op 7 september, krijgt keeperstrainer Freddy Swimberghe het danig op de heupen. Zijn doelman Kenneth Vonck kreeg de voorafgaande weken al het een en ander te verduren en wanneer er tijdens de derby opnieuw kritiek komt op de goalie, stapt Swimberghe op om uiteindelijk nooit meer terug te keren.

‘Omkoopschandaal’ tussen SW Harelbeke en OMS Ingelmunster

3
Laurens Monteyne
Laurens Monteyne© Kurt Desplenter

Op zaterdag 22 november nemen vierdeklassers OMS Ingelmunster en SW Harelbeke het in een derby tegen elkaar op. Voor de wedstrijd raakt bekend dat Monteyne, gelieerd aan Harelbeke, OMS-doelman Bram Paepe zou hebben benaderd met het oog op een overstap. “Niets van aan en ik ben bovendien niet eens lid van SW Harelbeke”, lacht hij de feiten weg. De Voetbalbond kan er echter niet mee lachen en Monteyne wordt voor drie jaar geschorst. Doelman Paepe wordt aanvankelijk een jaar geschorst wegens het verzuimen aan de meldingsplicht, maar wordt later alsnog vrijgesproken. SW Harelbeke wordt veroordeeld tot degradatie, maar gaat in beroep. Die rechtszaak loopt nog altijd.

Cijfers in damesvoetbal : oud en jong tezamen, goalgetter bij Knokke

4
Annelies Vanwelden
Annelies Vanwelden© GF

Het West-Vlaamse provinciale damesvoetbal liet dit seizoen enkele aardige statistieken noteren. Te beginnen met een 49-jarige doelpuntenmaakster. Brigitte Braeckman scoort als verdedigster voor Opex Girls Oostende en speelt vaak nog twee wedstrijden op één dag: met de A-ploeg in eerste en met de B-ploeg in tweede provinciale. Ook KFC Sint-Joris Sportief heeft een ouderdomsdeken in de ploeg. Cecile Vanneste telt 54 lentes en is 39 jaar ouder dan de jongste speler bij de tweedeprovincialer Jana Vermeire (15). West-Vlaanderen heeft met Annelies Vanwelden ook de beste schutter van het seizoen rondlopen. Bij Royal Knokke FC, landskampioen in eerste provinciale, scoorde ze in de beker en competitie samen maar liefst 75 treffers.

Vince Geryl en Thomas Depoorter: invallen en meteen rood pakken

5
Thomas Depoorter
Thomas Depoorter© Johan Sabbe

Thomas Depoorter (KM Torhout) en Vince Geryl (KMSK Deinze, ex-KVK Westhoek) vallen beiden in de laatste tien minuten van de partij tegen respectievelijk Ath en KM Torhout en mochten na amper één minuut het veld verlaten. Tweemaal na theatraal gedrag van hun tegenstander, zo geven ze achteraf zelf aan. Thomas Depoorter en invalbeurten, een goed huwelijk is het niet altijd dit seizoen. Twee weken na zijn vlugge rode kaart gaat hij met zijn ploeg onderuit tegen Dender, na een owngoal van invaller… Depoorter. Geen twee zonder drie, want bij een 0-1-voorsprong op het veld van Gent-Zeehaven valt Depoorter in en laat het noodlot opnieuw toe. Een niet gefloten fout op hem leidt een tegenaanval in waarop de Gentenaren gelijk maken.

T2 depanneert als doelman, speler vervangt scheidsrechter

6
Jakob Crombez
Jakob Crombez© Stefaan Beel

Dat Sassport Boezinge met een keepersprobleem kampt, is zacht uitgedrukt. De vierdeklasser ziet maar liefst acht doelmannen de revue passeren : Sven Van Ryckeghem begint aan het seizoen, maar moet stoppen door een knieblessure. Kenny Vandermeulen is zijn opvolger, vervolgens keert Ricky Begeyn (ex-Cercle Brugge en SV Roeselare) terug uit zijn voetbalpensioen. Ook enkele veldspelers – Joey Van Hoecke, Sam Jacob, Gudjon Desender – nemen plaats onder de lat en zelfs Stefaan Baert, afgevaardigde van een jeugdploeg en ex-doelman, krijgt zijn kans. Ook T2 Jakob Crombez trekt het keepersplunje aan.

WS Desselgem-speler Gert-Jan Vandeghinste
WS Desselgem-speler Gert-Jan Vandeghinste© Hein Demeyer

En als de scheidsrechter uitvalt, vervang je hem toch gewoon door een speler. Tijdens de wedstrijd tussen KVC Ardooie en KWS Desselgem houdt de scheidsrechter het een speelhelft vol, maar moet na de rust geblesseerd afhaken. Desselgemspeler Gert-Jan Vandeghinste vervangt de man in het zwart probleemloos. Hij is niet aan zijn proefstuk toe, want twee jaar geleden viel hij al eens in op Kuurne.

B-ploeg Zwevezele krijgt navolging bij andere provinciale teams

7
Het West-Vlaamse voetbalseizoen in tien opmerkelijke feiten

Dit voetbalseizoen brengt SKV Zwevezele als eerste West-Vlaamse ploeg een tweede elftal in de lijn : Eskavee Zwevezele in vierde provinciale B. De verschillende naam komt omdat volgens de reglementen een team niet onder hetzelfde stamnummer als het eerste elftal mag aantreden. Vanaf volgend seizoen mag dit wel en dus zien heel wat ploegen hun kans om ook een B-ploeg op te richten : Eendracht Wervik, KFC Poperinge, KSK Steenbrugge, Jespo-Waasten, FC Helkijn, Wevelgem City en SV Bredene wagen het ook met een ploeg in vierde provinciale.

Streakers tonen hun adamskostuum in Knokke en Kortemark

8
Het West-Vlaamse voetbalseizoen in tien opmerkelijke feiten
© BELGA
Voor tropische temperaturen moet je meestal niet in België zijn en al zeker niet in West-Vlaanderen. Toch hebben sommige supporters het al warm genoeg om alle uit te spelen. In Knokke wordt de aanzet gegeven als een Waregemse hockeyspeler zijn moment gekomen acht om zijn torso te tonen en de laatste meters in zijn adamskostuum af te werken. De damesploegen van Davo Torhout en Royal Knokke FC kunnen er aanvankelijk hartelijk om lachen, tot de man nog even tegen de bezoekende doelvrouw aan schuurt, waarop deze laatste een klacht indient wegens aanranding van de eerbaarheid. Daarop staan straffen van zes maanden tot vijf jaar cel, een dure studentengrap die hij voor de rechter mag uitleggen.

Ook de All Star Games in Kortemark krijgt een naaktloper over de grasmat. Hij kiest de laatste wedstrijd van de dag uit, tussen de eersteprovincialers. Ditmaal komt de naaktloper van dienst er zonder kleerscheuren van af.

Verdediger wordt topschutter en redt SK Eernegem

9
Gianni Sennesael
Gianni Sennesael© Bram Vanlerberghe
Met Nieuwjaar staat SK Eernegem veilig met 21 punten, maar nadien oogst men te weinig. Tot de ploeg in de slotfase van de competitie haar beste reeks neerzet. En daar heeft een centrale verdediger een groot aandeel in. Gianni Sennesael begon het seizoen als verdediger, maar wordt tijdens het seizoen omgevormd tot spits. Met succes, want hij vindt 13 keer de weg naar doel, waarvan vijfmaal in de laatste drie wedstrijden.

SVV Damme krijgt slaag en slaat sportief terug in de eindronde

10
Simon Vanhove
Simon Vanhove© VDB
SVV Damme wint de eindronde in de hoogste provinciale reeks en werkt de interprovinciale eindronde af. De verplaatsing naar Charleroi-Fleurus zal de Vaartploeg niet licht vergeten. Damme gaat met 2-1 onderuit in Henegouwen en enkele spelers en stafleden krijgen na de wedstrijd slaag van de thuissupporters. Een week later volgt nog een partij bij Solrézienne om een mogelijke extra stijger aan te duiden. De Charleroisupporters laten weten opnieuw present te tekenen, waardoor Damme enkel onder politiebegeleiding de wedstrijd wil afwerken. Er wordt gewonnen na strafschoppen en Damme mag door het faillissement van Bergen als extra stijger over naar vierde nationale.

(BVL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.