Hét West-Vlaamse evenement van het jaar

Drum Spirit verbaasde heel Vlaanderen tijdens de televisiewedstrijd Belgium's Got Talent. Het percussie-entertainment uit Dadizele doet de verkiezing van de West-Vlaamse ambassadeur knallen. (GF) © Belgium's Got Talent
Ilse Naudts

De West-Vlaamse ambassadeur die we zoeken, is iemand die West-Vlaanderen ademt en alle West-Vlamingen verbindt. Van de locatie en de catering, tot de presentatie en de animatie, het evenement waarop we onze allereerste ambassadeur verkiezen, is op en top West-Vlaams. Hoe kan het ook anders?

De verkiezing van de West-Vlaamse ambassadeur moet het West-Vlaamse evenement van het jaar worden. “Natuurlijk kiezen we voor elk onderdeeltje van het evenement voor lokale kwaliteit”, zegt Jan Beernaert, marketing manager van Krant van West-Vlaanderen. Samen met Radio 2, Focus/WTV en Provincie West-Vlaanderen belooft Krant van West-Vlaanderen er op woensdag 28 november een topavond van te maken. Vandaag wordt alvast een tipje van de sluier opgelicht.

“Als locatie kozen we voor La Brugeoise”, aldus Jan Beernaert. “Een toplocatie in onze provinciehoofdstad.” Ooit was het de turbinezaal van een van de grootste metaalfabrieken in het land. Vandaag is het beschermd erfgoed. “Het is best wel een eer dat de verkiezing van Ambassadeur van West-Vlaanderen bij ons wordt georganiseerd. Het evenement past ook perfect in ons pand: een industriële kathedraal in de hoofdstad van West-Vlaanderen”, zegt eigenaar Rik Maertens.

“Voor elk onderdeel van het evenement kiezen we voor onze West-Vlaamse kwaliteit”

“Op woensdag 28 november 2018 maken we daar de eerste Ambassadeur van West-Vlaanderen bekend. En dat gebeurt – letterlijk – met West-Vlaams tromgeroffel. Met hun trommels, drums en andere percussie-instrumenten zullen de entertainers van Drum Spirit uit Dadizele de avond extra schwung geven”, aldus Jan Beernaert van Krant van West-Vlaanderen. “Mensen zijn soms verbaasd als ze horen dat we uit Dadizele komen”, zegt Giovanni Maes van Drum Spirit. “Drum Spirit, niet toevallig uit het Texas van West-Vlaanderen, toont hoe innoverend en vernieuwend onze provincie kan zijn. Dat laten we volgende week woensdag zeker ook zien. Het wordt een mobiele, interactieve performance.”

Culinaire toppers

“Boven alles is en blijft West-Vlaanderen ook een culinaire provincie en dat willen we in het evenement naar voren laten komen.” Cateraar Salons Saint-Germain bokste een menu in elkaar met topproducten van eigen bodem zoals noordzeegarnalen, zeebaars, ribstuk van West-Vlaams rood en saus van Brugse Zot. De leerlingen van hotelschool Ter Groene Poorte verzorgen de tafelschikking en de bediening en werken samen met Dominique Persoone ook een West-Vlaams dessert uit. Kortom, het wordt een avond om van te smullen.

“Een provinciekaart om van te smullen”

Foto Davy Coghe
Foto Davy Coghe© Dominique Persoone

De Brugse chocolatier Dominique Persoone tekent voor het West-Vlaamse dessert. “Ik ontwikkel dat samen met de leerlingen van Ter Groene Poorte en we zitten nu in de laatste fase”, zegt hij. “Het belooft een echt hoogstandje te worden. De gasten zullen op de ambassadeursavond de kaart van West-Vlaanderen op hun bord krijgen. Je zal je tanden kunnen zetten in Brugge, smullen van Kortrijk… en natuurlijk ook van de zee. Voor het dessert hebben we echt een mal laten maken in de vorm van de provincie, een huzarenstukje.” En hoe proeft onze provincie? “Natuurlijk naar chocolade”, lacht Dominique Persoone. “Er zitten ook kersen in verwerkt en een crumble. Geloof me, het wordt lekker!”

Of Dominique Persoone zelf een idee heeft wie de eerste Ambassadeur van West-Vlaanderen moet worden? “Als ik mag kiezen dan liefst Wim Opbrouck”, zegt hij. “Samen met Maaike Cafmeyer was hij een van de eerste die op de nationale televisie een lans durfde te breken voor het West-Vlaams. In plaats van ‘boertjes’ werden we plots hip.”

“Nog nooit gepresenteerd in dialect”

Lieven Verstraete
Lieven Verstraete© Foto Davy Coghe

“Toen ze mij belden om dit evenement te presenteren, was ik aanvankelijk een beetje beledigd”, knipoogt Lieven Verstraete. “Want dat betekende dus dat ik zelf niet bij de selectie van 25 kandidaten zat. Terwijl ik natuurlijk ook een rasechte West-Vlaming ben en daar trots op ben.” De Bruggeling staat voor een uitdaging. “Als nieuwsanker, journalist en presentator gebruik ik altijd algemeen Nederlands. Nu is het de bedoeling de presentatie in het ‘algemeen’ West-Vlaams te doen. Natuurlijk spreek ik Brugs in het dagelijks leven, maar professioneel maak ik normaal de klik.” Lieven Verstraete is het idee van een ambassadeur van West-Vlaanderen wel genegen. “Tof dat er op het moment dat er gesproken wordt over het afschaffen van de provincies zo’n evenement ontstaat dat het provinciegevoel juist in de kijker zet. Van mij mag het collega Xavier Taveirne worden. Een geëngageerde West-Vlaming. Hij verhuisde van Brussel terug naar Brugge. Hij is duidelijk trots op zijn roots. En misschien maak ik volgend jaar wel kans.”