Het Vredeslicht reist opnieuw door regio Kortrijk

© JVG
Redactie KW

Het Vredeslicht kwam woensdag opnieuw naar Kortrijk. De kaars wordt elk jaar in de grot van de geboortekerk in Bethlehem ontstoken en daarna verder verspreid over de hele wereld. Zo ontstaat al meer dan 30 jaar vlak voor Kerstmis een oceaan van licht.

Het Vredeslicht werd naar Kortrijk gebracht door enkele jongeren van Vredeslicht Vlaanderen. Het Vredeslicht wordt ook hier doorgegeven. “Voor even vormen die vlammetjes samen een vuurtoren, die in het donker ons de weg wijst naar de vrede.”

“Ook duizenden mensen uit de hele wereld geven het licht in de tijd voor kerst aan elkaar door. Zo vormen zij samen een keten van licht, als teken van vrede en vriendschap. We oriënteren ons op de dialoog ten dienste van de vrede. Het Vredeslicht staat open voor elke levensbeschouwing”, zegt deken Geert Morlion.

Emma, Bo en Tuur mochten het licht overzetten naar de Kortrijkse kaars. “Het Vredeslicht is een bijzonder mooi initiatief. Het motiveert mensen om tussen kerstmis en Nieuwjaar een eenvoudige, maar een persoonlijke en actieve bijdrage op te nemen om warmte, vreugde, licht en hartelijkheid aan alle mensen door te geven”, aldus nog de deken. “De kaars gaat mee naar de Sint-Maartenskerk. We zullen ze zeker gebruiken tijdens verscheidende diensten en vieringen.”

Het initiatief om het vredeslicht uit Bethlehem te verspreiden ontstond in 1986, toen de Oostenrijkse tv-omroep ORF een actie ‘Licht ins Dunkel’ op touw zette voor andersvalide kinderen. Sindsdien wordt elk jaar kort voor Kerstmis door één kind het Vredeslicht aangestoken in Bethlehem en vervolgens verspreid naar zo’n dertigtal landen.

https://www.youtube.com/watch?v=56oQ-w6-Ong

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier