Het Volkshuis wordt poolbar

Van links naar rechts: Carmen De Bruyckere, Ksenia Kristosturova, Leo Emrah Berkan en Filip Van Allemeersch. Zittend het zoontje van Leo en Ksenia, Ruzgar. © SVV
Redactie KW

Na bijna tien jaar Het Volkshuis uitgebaat te hebben, laat Filip Van Allemeersch (61) zijn zaak over aan Leo Emrah Berkan. Na een ingrijpende facelift wil de hoofdbarman van Charlie Rockets van dit bekende café op de hoek van de Vismarkt en de Braambergstraat een bistro-cocktailbar maken. In The Central Poolbar zal je vanaf donderdag 1 augustus op de eerste verdieping ook kunnen biljarten.

Leo Emrah Berkan (36) groeide op in Bodrum. Op zijn 16de begon hij in deze stad aan de zuidwestkust van Turkije te werken in een cocktailbar. In december 2007 kwam hij op familiebezoek in Gent. “Kort daarna heb ik Karel Hessels, eigenaar van onder meer Charlie Rockets, leren kennen en kon ik in dit city hostel aan de slag als barman. Ondertussen neem ik er de functie van hoofdbarman waar”, vertelt Leo Emrah Berkan. “Ik droomde al lange tijd van een eigen zaak. Nadat ik het mijn Oekraïense vrouw Ksenia Kristosturova mijn voornemen doorgesproken had, ben ik met Filip Van Allemeersch, de zaakvoerder van Het Volkshuis, rond de tafel gaan zitten. Ik had immers gehoord dat hij zijn café wou overlaten. Financieel zijn we tot een vergelijk gekomen. Hierdoor zal ik vanaf augustus mijn eigen zaak kunnen uitbouwen.”

Kwart miljoen euro

Op zaterdag 20 juli zwaait Leo Emrah Berkan af in Charlie Rockets, maar binnenkort gaat hij al van start met de werkzaamheden om van Het Volkshuis de bistro-cocktailbar The Central Poolbar te maken. “Poolbar, want op de eerste verdieping komen er vijf grote, eigenlijk voor professionelen bestemde, biljarttafels. Op groot scherm zal je er ook voetbalwedstrijden kunnen bekijken. Mijn zaak moet immers ook de rendez-vousplaats voor voetballiefhebbers blijven”, aldus onze gesprekspartner.

Beneden komt er een nieuwe bar en ook het oude meubilair moet er ook zowel binnen als op het terras uit. “Meer dan in het verleden wil ik ook een jonger publiek aantrekken. De huidige prijzenpolitiek blijft gehandhaafd. De menukaart ga ik uitbreiden met salades, kip, pasta’s en hamburgers. Als cocktailbarman wil ik ook een breed assortiment van die cocktails aanbieden. Fris geserveerd in designglazen”, zegt Leo Emrah Berkan, die alles bij elkaar zo’n kwart miljoen euro in The Central Poolbar zal investeren, een optelsom van de overnameprijs en de verfraaiingswerken. “Behalve mijn schoonvader Ruben zal ik met nog verschillende vaste krachten werken. Ik hecht immers veel belang aan een vlotte service. Vanaf de herfst zou ik ook graag twee keer per maand met een rock-, blues- of Latino-optreden willen uitpakken.”

Plannen om nog met een nieuwe zaak te beginnen, heeft Filip Van Allemeersch (62) niet. Hij gaat met pensioen en denkt erover na om zijn voormalige galerie Prado nieuw leven in blazen. “Ik ben negen jaar actief geweest als kunsthandelaar. Misschien pik ik die passie opnieuw op”, geeft hij mee. Zijn eega Carmen De Bruyckere (40) gaat wel nog aan de slag, wellicht in de horeca. (Stefaan Van Volcem)


The Central Poolbar zal vanaf donderdag 1 augustus dagelijks open zijn. Op weekdagen van 10 uur tot 2 uur ‘s nachts, tijdens het weekend van 10 uur tot drie à vier uur ‘s nachts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier