Het Vlot, gemeente Knokke-Heist en Brick by Brick organiseren tweede editie ‘Vakantie op maat’

Kathleen Meulemeester, Elien Bultinck en Fabienne Tiebout zijn er helemaal klaar voor. (foto DM)
Redactie KW

Na het succes van de eerste editie in 2019 organiseren Therapeutisch kinderdagverblijf Het Vlot, de Jeugddienst van de gemeente Knokke-Heist en Brick by Brick in juli opnieuw ‘Vakantie op maat’, voor mindervalide kinderen die wonen in Knokke-Heist.

Over een groot hart gesproken. Het Vlot, Brick by Brick en de gemeente Knokke-Heist slaan straks opnieuw de handen in mekaar om voor het tweede opeenvolgende jaar een vakantiekamp voor mindervalide kinderen op te zetten. Het OCMW van Knokke-Heist stelt in juli gratis het huis van ‘t Schap ter beschikking. “Elke De Bree, de woordvoerster van Brick by Brick, kwam vorige zomer met het idee om een vakantiekamp te organiseren voor kinderen met een beperking”, vertelt Kathleen Meulemeester, diensthoofd van Het Vlot. “Het Vlot is een therapeutisch kinderdagverblijf voor kinderen tussen 0 en 12 jaar met een motorische, fysieke of meervoudige handicap aan de Heistlaan. Onze visie is dat elk kind recht heeft op een kamp. Ook kinderen die niet bij een regulier kampje kunnen aansluiten. Redenen hiervoor kunnen zeer uiteenlopend zijn: kinderen met een mentale en/of fysieke beperking, kinderen met autisme of kinderen die de drukte van een grote groep niet aankunnen…”

Veilige locatie

“Onze vakantiekampen gedurende drie weken in juli zijn er voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Elke ouder, die woont of werkt in Knokke-Heist en die een kampje op maat nodig heeft voor zijn of haar kind, kan de vraag om deel te nemen stellen. ‘Vakantie op maat’ heeft een pak voordelen. Kinderen staan centraal en krijgen inspraak. We houden het bij kleine groepjes van maximum zes kinderen. Een professioneel, gemotiveerd en enthousiast team, met Elien Bultinck, Fabienne Tiebout, Kathleen Demey en jobstudente Naomie Vandenbussche zorgt voor de begeleiding”, gaat Kathleen voort.

Met ‘t Schap in de Heistse De Vrièrestraat vonden ze een veilige en gezellig locatie. “Van het OCMW mogen we het huis gratis gebruiken. Het is belangrijk dat we met de kinderen straks in een huis met een veilige en afgebakende tuin terechtkunnen. Zo’n huis geeft een gevoel van warmte. De gemeente en Brick by Brick zorgen voor financiële ondersteuning zodat onze vakantiekampen voor iedereen toegankelijk zijn. Met Het Vlot tekenen we voor de expertise. Wij starten op 6 juli. Alle kinderen die vorig jaar van onze vakantiekampen konden proeven, zijn opnieuw ingeschreven. Maar er staan elke week nog een aantal plaatsen open. Onze vakantiekampen lopen dagelijks van 8 tot 17 uur.”

Voor de kinderen betekent zo’n vakantiekamp veel. “Ze ontdekken heel wat nieuws en tegen hun schoolvriendjes kunnen ze vertellen: ‘Ik ben ook op kamp geweest’. Voor de ouders is er het gevoel: mijn kind heeft een leuke dag gehad. Maar er is vooral veel dankbaarheid. Want er zijn weinig opvangmogelijkheden voor mindervalide kinderen, terwijl die bijna constante zorg en aandacht vragen”, besluit Kathleen.

Interesse of ken je iemand in je familie of vriendenkring die aan zo’n kamp wil deelnemen, neem dan contact op via mail: tineke.schreel@cvdo.be of contacteer Het Vlot telefonisch op 050 53 05 20. Ze helpen je er graag verder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier