Het Vlinderbos in Ooigem helemaal klaar voor de heropening

Op de foto staan directrice Stefanie Duyvejonck en de leerkrachten van het eerste leerjaar: Eveline Naessens, An Nates en Caroline Claerhout. Op de speelplaats die verdeeld is in vakken staan zeeppompjes, net als aan alle ingangen. (foto NVR)
Redactie KW

De scholen openen opnieuw na de quarantainemaatregelen van de overheid. Ook basisschool Het Vlinderbos doet er alles aan om de terugkomst zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen. “Op de eerste dag staat het welbevinden van het kind centraal, niet de leerstof”, zegt directrice Stefanie Duyvejonck.

Net zoals alle andere scholen sloot Het Vlinderbos op vrijdag 13 maart de deuren. Ruim twee maanden later is alles in gereedheid gebracht voor de heropening. “We starten met een proefdag op 15 mei. We focussen die eerste dag op het gevoel van de kinderen. Zijn ze bang? Of ongerust? Hoe hebben ze die weken beleefd? Dat zijn vragen waar we toch even willen bij stilstaan. Nieuwe leerstof kan ook op die vrijdag, maar is geen prioriteit”, legt de directrice uit.

De school volgt het draaiboek van de overheid goed op. Het Vlinderbos kan niet opengaan voor alle leerlingen. “Zoals voorgeschreven ontvangen we enkel het eerste, tweede en zesde leerjaar. De kinderen van het zesde leerjaar wisselen elkaar af in halve dagen. Het eerste en tweede leerjaar verwachten we elke dag op school, behalve de woensdag. Het plafond van het aantal leerlingen per klas is 14. Wij kunnen de klassen splitsen in kleinere groepen.”

Momenteel genieten ongeveer 40 kinderen van noodopvang op school. Voor kinderen die niet in een bovengenoemd leerjaar zitten, blijft de noodopvang open. “We hebben de luxe dat we twee ingangen hebben. De schoolgaande kinderen nemen dus een andere ingang dan de kinderen van de noodopvang. Zo blijft het eventuele besmettingsgevaar gering”, klinkt het.

Bubbels

Het Vlinderbos neemt heel wat voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat de kinderen doorheen de dag voldoende afstand zouden bewaren. Het aanpassen van de klassen is niet voldoende. “Op de speelplaats maakten we met dranghekken per groep vakken van ongeveer 80 vierkante meter. De bubbels waarin ze zitten moeten blijven behouden worden. In de gang hebben we stippen op de grond gekleefd waar de kinderen plaats op moeten nemen alvorens ze de klas betreden. Anderhalve meter afstand is en blijft de norm”, geeft Stefanie aan.

“Leerkrachten krijgen een gelaatsscherm omdat ze beter verstaanbaar zouden zijn” – directrice Stefanie Duyvejonck

De persoonlijke hygiëne van de kinderen speelt ook een grote rol tijdens de heropstart. Van in het begin moet duidelijk zijn dat handen wassen heel belangrijk is. “Bij alle toiletten staat aangegeven welke klassen er binnen mogen. Handen wassen is daar verplicht. Bij het binnenkomen van de klas moet elk kind één voor één de handen wassen. De rest moet dus wachten in de aangegeven rij. Niet alleen in de klas, maar ook in de rij hebben kinderen een vaste plaats, zodat ze elkaar niet onnodig hoeven te kruisen.”

Proefwerken schrappen

Ook de leerkrachten moeten voorzichtig blijven. Zij krijgen mondmaskers en gelaatsschermen.

“In samenwerking met het VTI van Tielt voorzien we die spullen voor de leerkrachten. Een gelaatsscherm is iets praktischer. Als de leerkracht uitleg geeft, is die meer verstaanbaar dan met een mondmasker op.” Proefwerken zal Stefanie waarschijnlijk schrappen. “We merken dat de ouders superhard hun best hebben gedaan om kinderen te helpen met de leerstof. Nu is het onze taak om dat verder te zetten. Wij zullen proberen om zo lang mogelijk leerstof mee te geven en de kinderen op het niveau te brengen waar ze horen.”

In september begon Stefanie haar taak als directrice. In het eerste jaar kwam er met de coronacrisis dus een onverwachte uitdaging op haar af. “Het is een enorm hectische periode geweest met tal van onverwachte wendingen. Nu is er voor ons duidelijkheid wat de richtlijnen betreft. Het Vlinderbos is in elk geval klaar voor de heropening”, besluit ze.