Het virus zit in de kleedkamer en toch speelt Club straks in Rusland: hoe kan dat?

Doelman Simon Mignolet testte positief en is niet mee naar Rusland. © belga
Olaf Verhaeghe

Club Brugge moet het dinsdagavond in de Champions League-wedstrijd tegen Zenit zonder doelman Simon Mignolet, verdediger Odilon Koussounou en eerste spits Michael Krmencik stellen. Het drietal testte vorig weekend positief op het coronavirus en reisden bijgevolg niet mee af naar Rusland. Maar waarom moet de rest van het team niet in quarantaine? Is het systematisch testen van voetballers wel verantwoord? En is een vliegtuigreis naar het donkerrode Rusland niet om problemen vragen?

Een sportieve aderlating is het zeker. Zo zonder eerste doelman en vaste nummer negen voorin. Geen Mignolet, geen Koussounou en geen Krmencik. En ook algemeen manager Vincent Mannaert zit thuis. Zondag kwam aan het licht dat het viertal van Club Brugge daags voordien positief testte op het coronavirus.

En toch mochten alle andere spelers en trainersstaf van Club Brugge maandagochtend wel vol goede moed het vliegtuig naar Sint-Petersburg opstappen. Het protocol van de Pro League schrijft voor dat voetballers 72 uur voor aanvang van een officiële wedstrijd in België getest worden.

Minimum 13 spelers

Bij Club was dat vorige week woensdag, voor de topper tegen Standard, het geval. De resultaten op donderdag gaven aan dat niemand binnen Club Brugge besmet was. Of toch zeker niemand met voldoende detecteerbaar virusgehalte in het bloed.

De testronde op zaterdag kwam er net om de Champions League-wedstrijd in en tegen Zenit mogelijk te maken. Wie positief is, wordt geïsoleerd en verblijft een week in quarantaine. Wie negatief blijkt, kan zonder problemen spelen en reizen. Binnen de club gelden immers strenge maatregelen waardoor nauw contact tussen spelers zo goed als enkel op het trainingsveld plaatsvindt, zo benadrukt Club Brugge zelf.

Aangezien Club Brugge nog zeker 13 fitte spelers, onder wie één doelman, op de Europese A-lijst heeft staan, moet er dinsdagavond gevoetbald worden. De UEFA laat in de ‘specifieke regels voor de groepsfase gelinkt aan covid-19’ immers enkel uitstel toe als er minder dan 13 spelers beschikbaar zijn. In België kan je als club uitstel vragen vanaf minimaal zeven positieve coronagevallen in de kern.

Uitzondering op quarantaine

Zonder de verplichte testronde voor de Champions League hadden Mignolet, Koussounou en Krmencik waarschijnlijk niet eens nu al geweten dat ze het virus in zich hebben. “Dat zou eind deze week, bij de nieuwe testing voor de competitie pas duidelijk zijn geworden”, bevestigt ook Club-woordvoerder Kirsten Willem.

Aangezien de voetballers kleedkamer en bus deelden voor de wedstrijd op Standard zaterdagavond, kan je de rest van de ploeg wel enigszins als ‘hoogrisicocontact’ beschouwen. Waarom moeten Vormer, Vanaken en co dan niet in de verplichte tiendaagse quarantaine?

“Daar hebben voetbalclubs uit 1A en 1B een specifieke uitzondering voor”, stelt Stijn Van Bever, woordvoerder van de Pro League. “Net omdat zij binnen een intensief testprogramma – zeker elke week wordt nagegaan of iemand besmet is met het virus – vallen, kunnen zij ontkomen aan die quarantaineverplichting.”

Kritiek op testen van voetballers

Vraag is of zo’n ‘intensief testprogramma’ voor sporters wel nog te verantwoorden valt, nu de federale regering de strategie opnieuw aanpast omdat de druk op huisartsen en laboratoria te groot wordt.

Onder meer Herman Goossens, professor aan de Universiteit Antwerpen en coördinator van een taskforce voor coronatests, maakte dinsdagochtend op Radio 1 luidop kanttekeningen. “We moeten inderdaad eventjes terugschroeven. Ik vind het dan ook niet kunnen dat we onze capaciteit nu spenderen aan bijvoorbeeld de cultuur- of de sportsector. Daar moeten we onze tests nu niet voor inzetten, de prioriteit moet nu gaan naar de volksgezondheid”, zei hij.

“Maar,” zo countert Stijn Van Bever van de Pro League, “men kan ons niet verwijten dat wij maanden geleden voorbereidingen hebben getroffen en de samenwerking met het labo van AZ Delta in Roeselare zijn aangegaan. Iedereen kon voorspellen dat het najaar moeilijk zou worden, ook wat de testcapaciteit betreft. Nu op deze manier de perceptie tegen het voetbal keren, is simpelweg niet eerlijk en niet correct.”

Niet dat de impact van het testen van de voetballers uit de eerste klasse A en B op het totaal gigantisch is. “Integendeel. Wij hebben nood aan zo’n 1.000 à 1.200 testen per week. Het labo van AZ Delta kan 2.500, straks zelfs tot 3.000, testen per dag verwerken”, aldus Stijn Van Bever nog. “In vergelijking met de dagelijkse capaciteit in ons land is onze vraag minimaal. Bovendien verhinderen onze testen op geen enkele moment andere medische vragen. Van een of andere voorrangsregel is allerminst sprake.”

Rood in Rusland

Een andere opmerking die kan worden gemaakt, is het reizen naar Rusland zelf. Rusland is volgens de officiële richtlijnen van de FOD Buitenlandse Zaken nog altijd een ‘rode zone’. Dat betekent dat ‘reizen ten zeerste wordt afgeraden door de Belgische autoriteiten’.

Toch heeft Club Brugge niet echt veel keuze. De specifieke coronaprotocollen van de UEFA laten clubs weinig manoeuvreerruimte om matchen uit te stellen of elders te spelen. Als een match door opgelegde beperkingen van nationale of lokale autoriteiten niet als gepland kan doorgaan, riskeert de club een forfaitnederlaag. Indien nodig kan wel worden uitgeweken naar ‘neutrale’ stadions, al dan niet in een ander Europees land.

Publiek in het stadion kan volgens de UEFA, zij het beperkt tot een maximum van 30 procent van de stadioncapaciteit én als de lokale autoriteiten dat toelaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier