“Het Vampierenbal” : een onvergetelijk feest voor de kids én ook voor de ouders !

Vorig jaar waren we te gast toen ‘Het Vervloekte Perkament’ in première ging. Zelfs als vijftiger vonden we deze theatervoorstelling van Nachtwacht schitterend en dus gaven we deze productie 9/10 punten. We waren benieuwd wat het deze keer zou worden. Vernieuwend ? Even spannend ?

© PADI

Laten we eerst even het verhaal neerpennen, zodat onze lezers weten waarover ‘Het Vampierenbal’ gaat : Vlad(imir) mag dit jaar het groot vampierenbal organiseren. Elke 100 jaar vindt dit bal traditiegetrouw plaats in het kasteel van zijn oom Baldric en telkens opnieuw wordt het georganiseerd door iemand uit een vampierenfamilie. Het is een grote eer voor Vlad en hij doet dan ook zijn uiterste best om er een groots feest van te maken. Keelin en Walko gaan mee en helpen Vlad met het organiseren van het bal. Wanneer de drie aankomen in het kasteel en alle voorbereidingen willen treffen, ondervinden ze al snel dat er rare dingen gebeuren : vreemde geluiden, een deur die zomaar dicht slaat, een kroonluchter die naar beneden valt… Keelin, Vlad en Wilko denken eerst dat er een klopgeest aan het werk is, maar ze ontdekken al vlug dat er een wezen verbonden is aan het kasteel. Het wezen wil hen daar weg. Kunnen ze met z’n drieën een manier vinden om het kasteel en het wezen van elkaar te ontbinden, zodat ze het terug naar de Onderwereld kunnen sturen en het Vampierenbal kan doorgaan…

© PADI

Vorige zaterdag was het klokslag 17.30 toen de derde show van die dag van ‘Het Vampierenbal’ van start ging in de Antwerpse Stadsschouwburg. Iedereen moest in de zitjes blijven zitten. Saai voor de kids ? ‘Grappige’ Wilko riep tijdens de theatervoorstelling wel tien keren ‘saai’, maar voor de kids en de aanwezige ouders of grootouders was het helemaal geen saaie voorstelling. Het aantal keren dat de kids werden betrokken bij het gebeuren, kunnen we niet op één hand tellen. Van zodra Nachtwacht hun hulp vroeg of van zodra de jongeren iets bemerkten dat niet leuk was, begonnen ze te roepen, zelfs te krijsen waardoor het aantal decibels in de Stadsschouwburg heel snel omhoog ging. Amaai onze oren ! Maar dat was niet erg, want voor de kinderen was ‘Het Vampierenbal’ iets waar ze ongetwijfeld al lang hadden naar uitgekeken om toch maar één iets te kunnen doen : zich uitleven ! Ook in deze coronatijden kunnen de mama’s en papa’s niet alles doen wat ze willen met hun kinderen. Eens een bezoek brengen aan Nachtwacht vinden we een super idee, want wees gerust : niemand van de kinderen zal zich vervelen. Ze mogen meezingen, roepen, tieren en brullen. Ze maken deel uit van de theatervoorstelling, terwijl ze weten dat ze – door corona – nadien helaas geen meet & greet met hun idolen hebben. Dat is er deze keer niet bij. Vlad, Keelin en Wilko kunnen ook niet dichtbij de kids komen, terwijl dat anders wel mogelijk is. Nu mogen ze een bepaalde lijn op het podium niet overschrijden, kwestie van alles veilig te houden. Kortom, als ouder moet je geen schrik hebben dat je tijdens ‘Het Vampierenbal’ een dutje kan doen. Vergeet het, de kids zorgen voor zoveel lawaai dat je vast en zeker 70 minuten of de duur van de voorstelling wakker én alert blijft.

© PADI

En de theatervoorstelling zélf. Studio 100 zou Studio 100 niet zijn moesten er terug geen speciale effecten worden gebruikt. Rook uit de schouw, het verhaal rond het zoeken van drie voorwerpen, het monster met de laserstralen, enz. Ook de liedjes worden op het gepaste moment in de theatervoorstelling verweven. En zingen dat de kids deden. Al vanaf ’t begin toen Nachtwacht het lied ‘Helden’ zong. “Waar zitten die helden ? De helden zitten hier”, zong het drietal en spontaan wezen ze naar al die aanwezigen in de zaal. De ‘Vampierenwals’ werd ook gezongen. Nu mocht de jeugd niet rechtstaan, maar mochten ze vanop hun zitje meedoen. Handjes draaien, met de handjes zwaaien én maar meezingen. Ook de songs zoals ‘Wees niet bang’, ‘Vega’, ‘Het is volle maan’, ‘enz. waren bekende songs voor de aanwezigen, want bij aanvang van deze liedjes ging telkens al het aantal decibels omhoog. Op het einde vroegen Vlad, Keelin en Wilko : “Vonden jullie het leuk ?” Vanuit de zaal weerklonk een lange én luidde : jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! Het drietal vroeg ook : “Komen jullie terug ? ” Ook toen weerklonk luid : jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! Onze score : 9/10 ! (PADI)

© PADI

‘Nachtwacht – Het Vampierenbal’ kan je nog beleven op zaterdag 19, zondag 20 en maandag 21 december (per dag telkens drie shows) in het Proximus Theater Plopsaland in De Panne – Op dinsdag 29 en woensdag 30 december in Ethias Theater in Hasselt. Info en tickets : www.studio100.com.

© PADI

© PADI

Keelin, Vladimir en Wilko alias Nachtwacht.
Keelin, Vladimir en Wilko alias Nachtwacht.© PADI

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.