https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Het vakantiegevoel van het gezin Koether: “Steeds welgezind van een bezoek aan de kust”

V.l.n.r.: Serge Koether, zonen Ruben Claeys en Bert Koether, en Ingeborg Samyn. (foto SD)
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Voor onze laatste zomerbubbel belanden we in de gloednieuwe B&B die chef-kok Serge Koether (48) en zijn vriendin Ingeborg Samyn (51) zopas opgestart hebben boven kookstudio Revelatio in de Elverdingestraat. Zonen Bert Koether (23) en Ruben Claeys (29) schuiven graag mee aan tafel om vakantieherinneringen van vroeger en nu op te halen.

Wanneer we vragen naar de favoriete reisbestemming moet Serge niet lang nadenken. “Ik heb mijn legerdienst gedaan bij de marine en zo zat ik negen maanden als chef-kok op zee in de buurt van Denemarken, Letland en Litouwen. Ook nu nog voel ik de lokroep van de zee, zeker als ik een beetje down ben. Nog geen jaar geleden hing mijn leven immers aan een zijden draadje. Gelukkig hebben een operatie, revalidatie en de steun van familie en vrienden me er weer bovenop geholpen. Na een kustbezoek kom ik dan ook steeds welgezind terug”, vertelt Serge.

Dat beaamt zijn partner Ingeborg volmondig. “Hij kikkert daar echt helemaal van op en dat doet ons ook deugd. Onze reisbestemming vroeger was steeds naar de camping in Frankrijk, Nederland of België met opa en oma. Dit jaar hebben we besloten om er een staycation van te maken en hebben we de B&B boven onze kookstudio volledig afgewerkt.”

Punten sparen

Een element dat op de reizen van de familie Koether niet kan en mag ontbreken is lekker en vooral samen eten. Serge: “Dat begint bij het samen boodschappen doen op een lokaal marktje of de plaatselijke vishandel. Of zelf spinkrabben zoeken. Ik herinner me dat ik zo eens Ruben kwijtgespeeld was in zee. Het waren dan ook de langste vijf minuten uit mijn leven. Hij bleek doodleuk iets verder op de rotsen te zitten.” Bert vult aan met nog een essentieel onderdeel van de familievakantie. “Eigenlijk is er nagenoeg geen planning. Niets moet en alles kan. We laten veel over aan de creativiteit van het moment. Het zijn wel de mannen die koken en de vrouwen die proeven.”

Serge durft nog een stapje verder gaan. “We verwennen onze madams dan echt en zo sparen we punten om in de loop van het jaar eens uit de bol te mogen gaan.” En die madams hebben nog een belangrijke voorwaarde om op reis te willen gaan. “Het moet vooral proper zijn. We hebben hier in onze B&B nu ook een Japans toilet (water spoelt je achterwerk proper, dus geen wc-papier nodig, red.) geïnstalleerd.”

Ondertussen heeft Bert, die ‘bachelor in de gitaar’ op zak heeft en nu bezig is met zijn ‘master in de muziek’ aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, zijn ‘vakantieuitdaging’ al achter de rug. “Het was de bedoeling om met mijn vriendin (Emma Vanlede, red.) te voet naar Mechelen te wandelen. De eerste dag stapten we 32 km en de tweede nog eens 20. We zijn tot in Zulte geraakt, maar te weinig voorbereiding en kwaaltjes hebben ons verplicht de trein te nemen voor het laatste stuk. We hebben in Mechelen in een luxe B&B overnacht.” Voor broer Ruben mocht het iets democratischer. “Met mijn echtgenote (Alice De Bruyckere, red.) trok ik naar een camping in Dinant. Ik hoop ooit nog eens naar Schotland op reis te kunnen gaan, want het groen en de whisky spreken me enorm aan.”

Lokale gastronomie

En zo komen we aan bij de droomreizen die de familie Koether nog wil doen. “Geef mij maar Zuid-Frankrijk met kinderen en kleinkinderen”, knipoogt Ingeborg naar zoon Ruben. “Hij wordt immers papa in december: ons eerste kleinkind komt er dus aan.” Broer Bert wil met Emma, en nog zonder kinderen, heel wat plaatsen bezoeken. “Dit jaar zou ik graag nog in Barcelona geraken om een nieuwe gitaar te kopen in een speciaalzaak waar ze oude gitaren verkopen. En Zuid-Afrika staat ook nog op mijn verlanglijstje.” Serge is misschien nog de moeilijkste om een vakantiebestemming te kiezen. “Ik ben graag thuis en als ik dan weg ben, stoor ik me aan zaken die thuis wel in orde zijn en op de vakantiebestemming niet. Uiteraard kies ik voor een culinaire invulling en zou het Zuid-Afrika worden voor de wijn of Noorwegen en Denemarken voor het eten. Het moet absoluut geen sterrenkeuken zijn, geef mij maar de lokale gastronomie met mensen van ter plaatse als tafelgasten.”

De favorieten

“Geef ons als favoriete familieactiviteit maar de escape rooms in Rijsel, waar er een heel groot aanbod van is.”

Dat het ten huize Koether allemaal fijnproevers zijn, hoeft niet te verwonderen. Dat bewijst ook de favoriete horecazaak. “Geef ons maar de kreeft van de New Regina op de Grote Markt. Of wat dacht je van de ‘Ieperliches’, de zelfgemaakte worstjes van beenhouwer Jurgen in de Diksmuidestraat? Of Debs Tea Garden in Dranouter waar een Brits koppel de uitbating van doet.”

” Als het regent, dan knutselen we met klei, speelt Serge met zijn thermomix, zal Bert wel met zijn gitaar bezig zijn en is Ruben hoogstwaarschijnlijk aan het klussen in huis. Of wat dacht je van eigen bier brouwen? Serge maakt een IPA met whisky ‘keuterbierke’ en heeft ook een bessenlikeurtje gestookt, ‘berry’s’ genaamd”, vertelt Ingeborg.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.