Het Reuzenhuis Tielt steunt team Hou(t) me vast voor 100km-run

Freinetschool Het Reuzenhuis verkocht biozaadjes en dat bracht 960 euro op. Dat bedrag werd geschonken aan team Hou(t) me vast van Johan Swinnen. © gf
Redactie KW

Op zondag 20 maart vindt in Genk de vierde editie van de 100 km-run van Kom op tegen Kanker plaats. En hoewel het loopevenement in het verre Limburg plaatsvindt, zullen er ook Tieltse gezanten meelopen. Zo sluiten Kristof Van Hecke, Sven Weyn en Vieke Viaene aan bij team Hou(t) me vast van professor Johan Swinnen.

Johan doet voor de vierde keer mee aan de 100 km-run en stelt daarvoor telkens een team samen. Zelf doet hij onderzoek naar kanker, terwijl ook zijn zoon Pieter de blijvende gevolgen van een hersentumor draagt. Dit jaar kwam hij voor zijn team uit bij Kristof, Vieke en Sven. Ook zij zullen om een wel heel persoonlijke reden meelopen. “Elk van ons is immers al van te dichtbij in contact gekomen met kanker”, vertelt Sven Weyn, die directeur is van de Tieltse middelbare school Park Uniek.

Zo loopt Sven voor zijn zoon Guust (17). Guust werd op vijfjarige leeftijd getroffen door een hersentumor, waar hij nog steeds de gevolgen van draagt. “Maar hij is er nog en daarom loop ik nu voor hem. Om hem te vieren”, zegt zijn vader fier. “Al loop ik evengoed als steun voor ouders die hun kinderen wel moesten afgeven”, voegt Sven er meteen aan toe. “Vieke is zo’n ouder. Zij verloor haar toen achttienjarige dochter Joke aan kanker. Kristof Van Hecke, leerkracht in het Reuzenhuis, loopt dan weer mee voor Amélie. Zij was een leerlinge van het Reuzenhuis en overleed vorig jaar op amper vierjarige leeftijd na een korte, maar hevige strijd aan een hersentumor.

Steun bieden

“We willen op deze manier steun bieden aan de ouders en tegelijk tonen dat we hen niet vergeten zijn”, pikt Sven in. “Het verdriet van het verlies van een kind en de blijdschap over het feit dat wij ons kind nog hebben, liggen immers dicht bij elkaar. We kunnen er met elkaar over praten en weten perfect wat we voor elkaar kunnen betekenen. Dat merkten we bijvoorbeeld al meteen tijdens een trainingsloop enkele weken geleden”

Ook het Reuzenhuis zelf liet zich niet onbetuigd. Zo zamelden de ouders van de klasgenootjes van Amélie net geen 1.000 euro in met de verkoop van biozaadjes. Dat bedrag werd geschonken aan team Hou(t) me vast. Om deel te mogen nemen aan de 100 km-run van Kom op tegen Kanker moet een team immers eerst 2.500 euro inzamelen.

Volgend jaar herhalen

“Daarnaast was het voor ons vooral een symbolische manier om Amélie te eren”, vertelt Tina, een van de initiatiefneemsters van de actie. “We wilden iets moois en positiefs doen. Amélie was een meisje dat hield van bloemen en vlindertjes, dus leek dit ons de ideale manier. We kunnen er Amélie niet mee terugbrengen, maar wel onze herinneringen aan haar koesteren.”

De actie was overigens geen eenmalig iets. “Volgend jaar willen we het opnieuw doen, want het brengt ons allemaal dichter bij elkaar en het is een goede manier om geld in te zamelen voor een belangrijke zaak”, is Tina duidelijk. “En dan wordt het hopelijk een nog groter succes.” (TM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier