Het Pand 2.0 in Waregem komt er al in 2022: “Ik vrees veel klanten te verliezen”

Danny Delorge weet niet wat de toekomst van Press Shop in Het Pand zal brengen. © DJW
Redactie KW

Vanaf februari 2021 sluit winkelcentrum Het Pand voor een periode van anderhalf jaar. Niét vier jaar zoals gepland, waardoor de handelszaken in Het Pand zelf open zouden kunnen blijven. Gevolg: alle handelszaken en diensten die zich momenteel in Het Pand bevinden, moeten verhuizen naar een leegstaand pand in de centrumstraten of naar een mobiele winkel. En sommige, zoals Press Shop en Smatch, weten nog niet of ze zullen blijven. “De beslissing van een snellere renovatie is een complete verrassing.”

Dat hij samen met alle andere collega-handelaars en zaakvoerders van Het Pand voor een periode van anderhalf jaar moet verhuizen in afwachting van een totaal nieuwe winkel in Het Pand is voor Danny Delorge van Press Shop een complete verrassing. Dat zijn winkel tijdens de renovatie zou gesloopt en plaatsmaakt voor een nieuwe ingang naar en van de ondergrondse parking, dat wist hij al lang. En ook: dat het over een periode van drie tot vier jaar werken ging waarbij hij enkel moest wachten op een nieuw winkelpand. Maar dat het plots allemaal in een ruk anders moet, dat hij net als iedereen tegen eind 2020 tijdelijk moet verhuizen naar een totaal andere locatie, blijft voor de dag- en weekbladhandelaar onbegrijpelijk.

De situatie maakt mij ongerust, want het is en blijft mijn broodwinning

“Er waren de voorafgaande weken wel al geruchten in die aard“, zegt Danny Delorge. “We kregen een uitnodiging om naar de vergadering van maandagmorgen te komen. Daar vernamen we dat de stad tegen eind volgend jaar iedereen uit Het Pand laat herlokaliseren. Dat is natuurlijk een heel ander verhaal dan wat ons eerder was verteld. Eigenlijk vind ik het wel straf om met de Press Shop naar een andere locatie te moeten verhuizen. Als dat is in een van de centrumstraten, heb ik daar collega’s die ook een krantenzaak hebben of kranten, weekbladen en tijdschriften verkopen. Zomaar anderhalf jaar op een andere plek verkopen en dan terugkomen, garandeert zeker niet dat je de klanten allemaal terug in je zaak krijgt. Integendeel, zelfs. Eens de klanten een andere krantenwinkel hebben gekozen, dan blijven ze daar meestal naar toe gaan. Met andere woorden: voor mij dreigt in elk geval een groot klantenverlies.”

Wat Press Shop uiteindelijk zal doen en wat de beslissing ook mag zijn: het hangt niet van Danny Delorge af. “De hoofdzetel in Brussel beslist daarover. En zeker ook de algemeen manager die over alle gebouwen van Press Shop en aanverwante zaken waakt. Het is met hen dat de stad zal moeten onderhandelen. Ook voor wat de financiële vergoeding of tussenkomst van Waregem betreft. Voor mij blijft het de komende maanden dus een dubbeltje op zijn kant. En dat maakt mij ongerust. Want het is en blijft mijn broodwinning. Net zoals dat het geval is van alle collega-handelaars en zaakvoerders in Het Pand.”

In een identieke situatie zit supermarkt Smatch. Wat het straks wordt, beslist het algemeen management. Maar toch is de intentie om zeker voor de periode van anderhalf jaar op zoek te gaan naar een geschikte locatie in het centrum. Een mobiele winkel lijkt dan weer minder aangewezen. De komende weken wordt daarover meer informatie verwacht. Intussen liet schepen van Lokale Economie Kristof Chanterie weten dat er al verschillende handelszaken uit Het Pand contact opnamen met of aan het onderhandelen zijn met eigenaars van winkelpanden in de centrumstraten.

Technische problemen

Enkele weken voor Waregem Koerse 2022 gaat het nieuwe Pand, eigendom van de stad en beheerd door het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling (Wagso), weer open voor bezoekers en klanten. De zaakvoerders en handelaars van de huurpanden kregen maandagmorgen tijdens een bijeengeroepen vergadering het nieuws te horen.

De recentste beslissing van het stadsbestuur verschilt totaal van de vorige. Toen was er nog sprake van drie tot vier jaar vernieuwingswerken, verdeeld over zestien fasen. Maar dat blijkt technisch gezien niet haalbaar. “De omslag en totaal andere aanpak is te wijten aan de technische problemen die zouden opduiken als er vier jaar lang over zestien fasen heen wordt gewerkt aan de vernieuwing“, duidt schepen Lokale Economie en voorzitter van Wagso Kristof Chanterie. “Voor alle nutsvoorzieningen is dat niet mogelijk zo lang en gefaseerd bezig te zijn. Het gaat over elektriciteit, verwarming, datanetwerken, brandveiligheid, de gemeenschappelijke stookinstallatie, allerlei nutsbedradingen en andere zaken: eigenlijk alle technieken en voorzieningen die er nodig zijn om elk pand ten elke winkel te voorzien van wat er allemaal nodig is om die perfect te kunnen uitbaten. Die werken moeten in een enkele fase verlopen, doorheen het hele Pand. In het andere geval zijn er onoverkomelijke problemen. Vandaar dat alle betrokken partijen in dit dossier beslisten om de periode van de werken samen te ballen en te herleiden tot anderhalf jaar.”

Voor de verhuis krijgen alle betrokken handelszaken en diensten een financiële compensatie van de stad. Hoe dit wordt berekend en over welke bedragen het gaat, dat is nog niet geweten. Het moet allemaal berekend, zaak per zaak. Daarnaast hoopt het stadsbestuur dat de eigenaars van leegstaande winkelpanden in de centrumstraten bereid zijn om niet alleen te onderhandelen met wie moet herlokaliseren.

“Dat aspect hebben wij niet in handen”, meent Kristof Chanterie. “Het is aan de eigenaars en de betrokken zaakvoerders of handelaars om een overeenkomst te bereiken. Voor wie geen mogelijkheden ziet om tijdelijk te verhuizen, hebben we een andere mogelijkheid: mobiele winkelunits die kunnen geplaatst worden op locaties in het centrum of toch op zijn minst in de onmiddellijke omgeving ervan. Ze worden instapklaar aangeboden, volledig op maat van de winkel of handelszaak.”

Zure appel

Winkelmanager Dominique Desmeytere uit Kortrijk, ex-manager van K in Kortrijk, helpt het dossier van Het Pand mee begeleiden en is van oordeel dat de lokale economie in Waregem een unieke kans krijgt. “Wat Waregem wil realiseren met anderhalf jaar werk en totale, tijdelijke herlokalisatie van alle winkels is uniek in Vlaanderen”, aldus Dominique Desmeytere. “Ik ken geen enkele stad, geen enkel winkelcentrum waar dat is gebeurd. Als alle handelszaken van Het Pand naar de andere centrumstraten kunnen uitwijken, dan zal dat zeker een enorme boost zijn voor de lokale economie. De leegstand wordt weggewerkt. Het is goed mogelijk dat verschillende zaken dan gewoonweg ook blijven op die plek. Een win-win situatie dus.”

Over de verrassende aanpak van het stadsbestuur is het oppositiekartel N-VA/Open VLD niet tevreden. Fractiewoordvoerder en gemeenteraadslid Michiel Vandewalle had het over een gebrekkige communicatie en mogelijke vertraging van de werken door juridische procedures.

Michiel Vandewalle: “Onze fractie betreurt dat dit niet grondig is aangepakt en dat de communicatie met de handelaars spaak loopt. De gebrekkige voorbereiding laat toe dat de betrokken partijen juridische stappen kunnen nemen. Dat is zeker niet goed. Daardoor kunnen de geplande werken vertraging oplopen. We hopen dat zoiets niet gebeurt. Maar: we zijn uiteraard voorstander van de totale vernieuwing van Het Pand.”

Burgemeester Kurt Vanryckeghem reageerde op de gemeenteraad van dinsdag met beeldspraak. “We moeten allemaal door deze zure appel bijten.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier