Het openluchtzwembad in Kortrijk blijft afzien, Lago belooft beterschap

Het openluchtzwembad aan de Abdijkaai in Kortrijk. © TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

De problemen in het openluchtzwembad aan de Abdijkaai in Kortrijk zijn nog lang niet van de baan. Eerder deze zomer waren de buitendouches een tijdlang stuk en zagen ook de waadbakken aan de rand van het zwembad er vaak smerig uit. Na een kleine interventie van beheerder Lago leken die euvels van de baan. Tot ze deze week opnieuw de kop opstaken. Heel wat Kortrijkzanen maken zich zorgen en zien een stukje geschiedenis in verval gaan. Onze reporter trok zijn zwembroek aan en ging op onderzoek.

“Douchen buiten lukt niet. De waadbakken zijn gewoon vuil. De wipplank is afgesloten en zowel de kleedkamers als de lockers kunnen niet op slot.” Marie neemt geen blad voor de mond terwijl ze rondwandelt in het openluchtbad aan de Abdijkaai.

Deze zomer gaat het zwembad gebukt onder de problemen én de daarbijbehorende kritiek. Eind juli, begin augustus – na de massale volkstoeloop door de hittegolf – kon het zwembad het niet meer aan. Verschillende zaken gingen stuk en bezoekers klaagden. De stad Kortrijk en zwembadbeheerder Lago namen hun verantwoordelijkheid en sloegen aan het repareren. Met succes. In eerste instantie dan toch. Want sinds deze week steken gelijkaardige euvels opnieuw de kop op.

Oude infrastructuur

“De doorloopdouches werken inderdaad niet naar behoren”, legt Elewin Werbrouck, centrummanager van Lago, uit. “Dat komt omdat recent enkele leidingen onder de tegels zijn gesprongen. De sloten van de witte kleedkabines zijn besteld, maar omdat die al wat ouder zijn, duurt het langer dan normaal. Hetzelfde verhaal met de wipplank, die begin augustus onvoldoende veilig werd bevonden en dus werd afgekeurd. Ook daarvoor zijn vervangstukken in bestelling. Wij laten het openluchtbad niet verloederen, dit is een mooi stukje geschiedenis. Maar het gaat hier nu eenmaal om een oud gebouw, met oude infrastructuur. Dat moeten we erbij nemen.”

“Er zijn nieuwe sloten besteld maar door de historische ouderdom duurt het soms langer dan we verwachten”, zegt Elewin Werbrouck, centrummanager van beheerder Lago.© TVK

Ook schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) volgt het dossier nauwgezet op. “Ik kom regelmatig poolshoogte nemen en heb het gevoel dat het de laatste tijd beter loopt dan voorheen. Er zullen altijd mankementen zijn en die moeten worden opgelost. Soms zijn we echter erg afhankelijk van leveranciers, waardoor de hersteltijd wat langer duurt dan we zelf willen.” Hij benadrukt wel dat er regelmatig gecontroleerd wordt, ook door de stad Kortrijk zelf.

Lago Kortrijk Weide

Al in 2012 staken geruchten over de sluiting van het zwembad Abdijkaai de kop op. “Een verlieslatende post van om en bij de 400.000 euro die niet gerechtvaardigd kan worden”, klonk het toen. Anno 2019 blijven liefhebbers echter ijveren om het frisse pareltje te behouden. Jeroen is een van hen. “Ik maakte destijds volledige studies over het economische aspect van dit zwembad. Maar ik werd vaak de deur gewezen. De toenmalige schepen van Sport (An Vandersteene, red.) bleek niet geïnteresseerd en was het zwembad volgens mij liever kwijt dan rijk. Het voelde voor mij aan als een uitdoofscenario. Maar ik ben bereid om te blijven vechten. Elke dag!”

Terug naar Marie en haar wandeling rond het zwembad. “Kijk hier,” wijst ze, “de tegels liggen los, de verf bladdert af en het meubilair van de cafetaria komt recht uit de jaren vijftig. Dat terwijl Lago Kortrijk Weide hypermodern is ingericht. Ook de ligzetels staan hier volgens mij al decennia. Als Lago geen bezoekers wil lokken, om zo aan te tonen dat het zwembad niet draait, dan zijn ze volgens mij zeker goed bezig.”

Van springen is er voorlopig weinig sprake.
Van springen is er voorlopig weinig sprake.© TVK

De zwembadbeheerder ontkent echter zo’n strategie. “Het is jammer dat veel mensen dat denken”, aldus Elewin. “De investeringen worden niet beslist, noch betaald door Lago. De cafetaria wordt, net zoals de vorige jaren, uitgebaat door een zelfstandige ondernemer. En die persoon mag zelf beslissen over de inrichting van zijn zaak. Alle andere investeringen worden gedragen door de stad Kortrijk. Het is aan het stadsbestuur om te beslissen of en hoeveel budget er is. Zo werd bijvoorbeeld al beslist om de tegelvloeren niet helemaal te vervangen, maar enkel de dringende herstellingen te doen.”

Die herstellingswerken worden pas na de sluiting in september uitgevoerd. “Dat is zo bepaald in overleg met de stad. Op die manier hinderen we geen bezoekers of personeel en kan alles veilig gebeuren”, zegt Elewin nog. “Stel je voor dat we de werken nu moeten uitvoeren. Dan moet het bad dicht tijdens de laatste warme zomerdagen. Dat zou nog veel meer negatieve reacties opleveren…”

Onduidelijke communicatie

Wie een meerbeurtenkaart koopt voor Kortrijk Weide kan – mits een kleine opleg – ook in de Abdijkaai komen zwemmen. Maar dat is volgens Marie en andere zwemmers niet duidelijk. “Stad Kortrijk heeft ons gevraagd om het openluchtbad uit te baten en de tarieven te hanteren die bepaald werden in het contract. Wij voeren enkel die contractuele afspraken uit”, zegt de manager daarover. Schepen Vandendriessche treedt hem bij: “De prijzen liggen al jaren vast, maar ik heb het gevoel dat de meeste mensen de tarieven onvoldoende bekijken. Wie een beetje zoekt, kan best voordelig komen zwemmen. Ook in het openluchtzwembad.”

Door een kapotte ondergrondse leiding was het zwembad zelfs even instabiel geworden. Een vlugge oplossing bleek niet mogelijk dus wacht men liever tot het zwembad sluit eind september.
Door een kapotte ondergrondse leiding was het zwembad zelfs even instabiel geworden. Een vlugge oplossing bleek niet mogelijk dus wacht men liever tot het zwembad sluit eind september.© TVK

“Net dat is onze grootste frustratie”, pikt Marie in. “Niet die vele gebreken, maar wel de slechte communicatie. Als je komt zwemmen aan de Abdijkaai zie je overal reclame voor Kortrijk Weide. Omgekeerd zie je niets over dit pareltje. Mochten de uitbaters beter communiceren, dan waren we tenminste op de hoogte. Dan zouden we weten hoe de toekomst er uit ziet en hebben we een perspectief. Nu tasten we als vaste klanten voortdurend in het duister.”

De grootste frustratie van het gehele plaatje ligt volgens Marie dan ook niet bij de vele gebreken die het openluchtzwembad vertoont, maar wel bij de slechte communicatie die geboden wordt aan de bezoekers en eigenlijk de levende financiële investeerders, de bezoekers, dus. “Als je zwemt in het openluchtzwembad zie je overal reclame van Lago Kortrijk Weide, maar ga daar eens zwemmen en dan zie je niets over dit pareltje aan de Leie. Mochten de uitbaters communiceren met ons over de acties die ondernomen zullen worden en hoe de toekomst eruit ziet dan hebben we tenminste een perspectief om naar te kijken maar voorlopig tasten we in het duister.”

Beterschap in zicht?

Elewin Werbrouck verzekert dat zo’n infomoment er komt. “Ook over de toekomst van het zwembad in Heule. Er circuleren op dit moment enorm veel misverstanden, die wij erg graag de wereld uit willen helpen.” Stad Kortrijk voorziet dan weer een evaluatie tegen eind september over de huidige werking. “Daarin wordt ook Lagae Heule meegenomen. We bekijken het e-ID-systeem, de samenwerking met Lago, de moeilijkheden en de toekomst”, besluit schepen Vandendriessche. Het lijkt erop dat het zwembadverhaal in Kortrijk nog even blijft aanslepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier