Hét nieuwsfeit van Beernem: Zeepkistenrace verbindt de inwoners

Bestuursleden Jan De Loof, Peter Renty en Stefaan De Roo. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Een ongelofelijk succes, dat was de conclusie van de acht bestuursleden van vzw Den Bunker na hun eerste zeepkistenrace. Op de laatste zaterdag van augustus trokken mensen uit de hele regio naar Oedelemberg in Beernem voor een eerste editie van het evenement. In 2023 plant de vereniging meteen al een volgende editie.

Elke maand komt het bestuur van de vereniging samen om te werken aan de voorbereidingen van z’n activiteiten. Den Bunker heeft er net een drukke periode opzitten, want na de zeepkistenrace organiseerden ze in december nog een kerstmarkt in het centrum van Oedelem.

“En ook die was een ferm succes. We hadden meer dan 7.000 bezoekers en iedereen had een leuke tijd. Het was veruit het grootste evenement dat we organiseerden”, vertelt voorzitter Jan De Loof (35).

Nieuw initiatief

Enkele maanden eerder haalde de vereniging gelijkaardige cijfers op de flanken van Oedelemberg. Volgens Stefaan De Roo (59) zijn er vier factoren die meespeelden in het succes van het evenement. “Eerst en vooral, het weer zat mee. Het was niet te warm, maar perfect om een dag buiten te spenderen.”

“Bovendien was het de grootste activiteit na corona. De mensen zijn het beu om binnen te zitten en komen dus met plezier nog eens buiten. Bovendien hadden we 31 zeepkisten, een mooi aantal. Ten slotte was het ook een nieuw initiatief en maakten we veel reclame. 99,5 procent van het evenement zat goed, volgend jaar streven we naar 100 procent. Je kan natuurlijk altijd zaken beter doen”, lacht hij.

Inwoners verbinden

Omstreeks 11 uur gaf de politie het parcours vrij en kon de zeepkistenrace starten, maar dik twee uur later kreeg De Roo opnieuw telefoon van de politie. “Om te zeggen dat het plein volstroomde”, lacht hij. “We moeten ook landbouwer Jan Cobbaert uitdrukkelijk bedanken. Zonder de toegang tot zijn weides konden we niks beginnen”, gaat Peter Renty (48) verder.

Den Bunker probeert met de evenementen mensen te verbinden in groot-Beernem. “We willen de lijm zijn tussen verschillende verenigingen en mensen. Zo werkten de Chiro en KLJ mee aan het evenement, net als de KLJ van Sijsele.”

“In totaal waren we met een veertigtal medewerkers van onze eigen vereniging, en dat was nodig”, gaat De Roo verder. “Om 14 uur was de drankvoorraad op. Gelukkig konden we dankzij een aantal sponsors snel extra voorraad halen. De winst uit ons evenement gebruiken we om volgend jaar te investeren.”

Inclusie

Waarin de organisatie wil investeren? Ook dat is al duidelijk. “We hebben allemaal affiniteit met inclusie. Daar willen we volgend jaar meer op inzetten.”

“We willen mensen uit minderheidsgroepen betrekken door een gocart voor hen te kopen. Zij moeten die natuurlijk wel mooi versieren. Bovendien nemen ze deel aan de reguliere competitie, we willen er geen aparte competitie van maken”, gaat De Loof verder. Vzw Oranje neemt de coördinatie van dat aspect op zich.

Beveiliging

Voorts gaat een deel van de winst naar de beveiliging. Stro, hulpdiensten en hekken, het kost allemaal veel geld, maar noodzakelijk voor grote evenementen. “Financieel houden we er zelf niks aan over. Maar de reacties van mensen die achteraf zeggen dat het leuk was, daar doen we het voor”, vervolgt de voorzitter.

“En weten dat het eigenlijk eerst niet zou doorgaan”, springt De Roo in. “Het idee bestaat al van vóór de pandemie. Na de pandemie pikten we het weer op, maar we hadden niet veel deelnemers en we zouden te veel geld moeten spenderen.”

“Ik ben van café naar café gegaan om mensen te overtuigen om deel te nemen. Uiteindelijk hadden we 31 deelnemers, en dat is meer dan de moeite.” De winnaar deed amper 22 seconden over het traject, de maximumsnelheid van een van de zeepkisten was zelfs 36 kilometer per uur.

De samenleving meer verbinden, dat is waar het bij Den Bunker om gaat. “Oedelem terug samenbrengen met gezellige evenementen. Daar doen we het voor. Noteer 26 augustus 2023 alvast maar in de agenda”, besluit Peter Renty.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier