Het maisdoolhof is terug!

© Foto Kurt
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Je een weg banen door een drie hectare groot doolhof in een maisveld, waar je bij uitkomst een fris streekbiertje en een kaashapje wacht: deze zomer kan het langs de Zuiddijk in Damme. Boerendochter Janne Vanderyse knoopt daarmee samen met haar man Maxime Vermetten aan met een initiatief dat haar ouders 20 jaar geleden startten. “Ik was acht jaar toen mijn ouders dit organiseerden en ermee in het VRT-programma Afrit 9 kwamen”, zegt Janne Vanderyse, die net op de dag van ons bezoek de boerderij van haar ouders overnam.

Voor veel jongvolwassenen betekent het doolhof te midden de Damse polders een bijzonder stukje nostalgie. Heel wat kinderen kwamen in de zomers van 1998, 1999, 2000 en 2001 samen met ouders en zelfs grootouders in het labyrint verdwalen. Leuk voor de kinderen die ook nog eens een ijsje van de boerderij konden likken, maar ook voor de volwassen, die bij uitkomst uit het doolhof van een fris biertje genoten. Janne Vanderyse, een van de zes dochters van landbouwers Guido Vanderyse en Ingrid Vanhoutte, blaast het mooie initiatief deze zomer samen met haar man Maxime Vermetten nieuw leven in.

Zevenster

“Mijn moeder is verpleegster van opleiding en heeft ook lange tijd als verpleegkundige gewerkt. Ze haalde daar veel voldoening en sociale contacten uit. Toen ze ervoor koos om voltijds mee te werken op de boerderij, was ze echter wel wat bevreesd om die sociale omgang wat te verliezen”, vertelt Janne. “In die tijd waren mijn ouders vooral melkveeboeren en van de melk maakten ijsbereiders De Zwarte Koe vers roomijs dat mijn moeder in de zomer verkocht, ook aan passanten en fietsers. Ze wilde nog meer volk naar de boerderij lokken en kwam zo bij het idee van een doolhof in de mais. In Frankrijk werd dit al vaker gedaan maar ze gaf er een Damse toets aan door het doolhof te laten uitwerken in de vorm van de Damse zevenster, zoals de omwallingen van Damme dus.”

Het zag er lange tijd naar uit dat het landbouwbedrijf, al zes generaties in handen van dezelfde familie, zou ophouden te bestaan. “Ik ben romanist van opleiding en aan de KU Leuven heb ik Maxime leren kennen, die daar voor ingenieur studeerde en nu voor Umicore werkt. Ik heb jarenlang les gegeven aan anderstaligen. Na mijn studies heb ik ook nog een tijd vrijwilligerswerk gedaan en momenteel geef ik Franse les in Mariawende-Blydhove in Brugge. Dat ik de boerderij zou gaan overnemen, lag dus niet voor de hand”, vertelt Janne.

Het idee groeide op ons trouwfeest, toen we een minidoolhof maakten

“Ik kom uit het Antwerpse en mijn ouders waren geen landbouwers”, vult Maxime aan. “Mijn grootouders uit Limburg echter wel. We zouden het erg spijtig vinden mocht dit prachtige agrarische patrimonium hier – dit is een van de oudste boerderijen uit de streek – verloren gaan. Naar aanleiding van ons huwelijk twee jaar gelden hebben we hier op de boerderij een echte ‘boerenbruiloft’ georganiseerd en toen hebben we ook de beslissing genomen dat we de boerderij willen verder zetten. En bij dat huwelijksfeest ligt ook de aanleiding voor het opnieuw organiseren van het maisdoolhof.”

Janne Vanderyse en Maxime Vermetten nemen de boerderij over.
Janne Vanderyse en Maxime Vermetten nemen de boerderij over.© Foto Kurt

“Dat klopt”, gaat Janne verder. “Want we hebben voor onze gasten toen een miniversie van het doolhof van uit mijn kindertijd gemaakt. De ceremonie vond plaats in het midden van het doolhof. ”

Onder de noemer ‘Maisterplan’ is er dus vanaf 20 juli tot en met 31 augustus elke dag, van 13 uur tot 18 uur, een doolhof van 3 hectare toegankelijk. “Om de bezoekers op gang te helpen, zijn er meerkeuzevragen over de natuur en landbouw, waarbij het juiste antwoord de juiste richting aangeeft”, verduidelijkt Janne.

Gigantisch werk

“Het aanleggen van het doolhof was een gigantisch werk, we hebben de plannen van onze ouders gebruikt en met paaltjes en draad het juiste model moeten uitzetten zodat de zaaimachine op de juiste plaatsen de maiszaadjes kon uitzetten. Maxime rekende en mat alles uit. Er liep ook iemand mee met de tractor om waar nodig bij te sturen. Nu staat de mais nog niet zo hoog, maar tegen de opening zal ze zeker zo hoog staan als een behoorlijk grote volwassene. Volgroeid kan de mais wel tot drie meter hoog worden. In het midden van het doolhof wacht de bezoekers een frisse Brugse Zot en een stukje kaas van de Damse Kaasmakerij.”


Een ticketje kost 4 euro voor kinderen tot 12 jaar en zes euro vanaf 12 jaar. Alle praktische info op www.maisterplan.be