Het lievelingsplekje van Veerle Meganck: oude spoorwegroute Roeselare-Menen

De oude spoorwegberm Roeselare Menen is het lievelingsplekje van Veerle Meganck.©wilfried Ossieur
De oude spoorwegberm Roeselare Menen is het lievelingsplekje van Veerle Meganck.©wilfried Ossieur
Redactie KW

Elke week laten we een BGM (bekende Groot Menenaar of minder bekende Menenaar) aan het woord op haar of zijn lievelingsplekje in de stad. Het kan een plaats zijn waar hij/zij tot rust komt, graag vertoeft, eet, sport, shopt of die herinneringen oproept. Deze week neemt Veerle Meganck ons mee naar de oude spoorwegroute Roeselare-Menen.

Veerle Meganck, die al vijf jaar voorzitter is van Unizo en in een ver verleden de Jonge Kamer Menen hielp opstarten, moet niet ver stappen om haar lievelingsplekje te ontdekken.

“Zeker niet, de oude spoorwegroute op grondgebied Menen loopt hier net achter mijn woning. Vroeger gebeurden hier veel dingen waar ik getuige van was en veel mooie herinneringen aan bewaar. Het was het ideale speelterrein van de kinderen, menig kamp werd er opgebouwd en uiteraard weer afgebroken. Er vonden verjaardagsfeestjes plaats, er werden zoektochten georganiseerd. Voor mij een heel vat aan goede herinneringen.”

Engels kerkhof

“Nu is het vooral de plaats dicht bij huis waar ik tot rust kan komen, even de dagelijkse dingen waar je mee bezig bent van je afzetten, in andere woorden waar ik me volledig kan ontspannen. Het is ook meermaals het vertrekpunt van menig wandel- of fietstochtje. Soms alleen, maar ook met familie of dierbare vrienden.”

“Met de kleinkinderen wandelen we vaak tot aan het Engels kerkhof op het grondgebied Moorsele, daar vertellen we hen dan over de oorlog. Het Engels kerkhof is er trouwens één waarvan velen niet eens weten dat het er is. Toch moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat het nog maar recent is dat ik het echt in zijn totaliteit leerde kennen en waarderen.”

Geluk in een klein hoekje

“De reden daarvoor is dezelfde als bij velen… Door corona en de lockdowns die daarop volgden waren we verplicht dichter bij huis vertier te zoeken. Ik weet nu ook dat ondanks de minder prettig omstandigheden die door Covid-19 werden veroorzaakt, ik tot het besef gekomen ben dat we echte gelukzakken zijn om in dergelijke omgeving te wonen. Ik besef nu des te meer dat je het geluk niet altijd aan de andere kant van de wereld moet zoeken.”

“Ik kan ook genieten van een wandeling of fietstochtje langs de Leie”

“Het is misschien een cliché, maar het is soms dichter dan je denkt, soms in een klein hoekje. Kort samengevat, als ik nu aan dit plekje denk, komen er gevoelens van geluk en dankbaarheid naar boven. De oude spoorwegberm is trouwens niet het enige mooi plekje in Menen. Ik kan ook echt genieten van een wandeling of fietstochtje langs de Leie, maar ik zal wel niet de enige zijn in Menen die deze mening is toegedaan.” (WO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier