Het Lauwes Kersthuisje zet Kerstmis in de spotlights: “50.000 lampjes, zes weken werk”

Het uitstallen van de kerstdecoratie, een taak waar heel wat mensen met enige tegenzin jaarlijks tegenaan kijken. Ze denk aan het gezeul met dozen op zolder, lampjes die niet werken en kerstballen die kapot in de doos zitten. Maar voor de familie Henry uit de Waterstraat is het echter het moment waar ze een jaar lang naar uitkijken.

Duizende lichtjes en kerstversiering zorgen weer voor een feeëriek beeld langs de Waterstraat. We zien op de foto van links naar rechts Lindsey Henry, Linda Everaert, Johan Henry, Belinda Henry, Jeroen Vanderhaeghe en de kinderen Michaël en Xena Vanneste. © WO

De Waterstraat ligt eerder afgelegen. Maar voor wie denkt het niet te zullen vinden: vrees niet. Eén keer per jaar wordt deze rustige straat omgetoverd tot de meest kleurrijke straat van het land. Vanop een ruime afstand is het kerstdorp al goed zichtbaar. Een kersthuis, een bar en meer dan dertig marktkraampjes zorgen voor een unieke sfeer. Puur door de omvang zou je denken dat dit het werk is van de gemeente of van een professioneel bureau. Maar het kerstdorp het geesteskind van Johan Henry en zijn familie.

Het is eigenlijk begonnen als een uit de hand gelopen hobby, gestimuleerd door mijn dochter Belinda“, lacht hij. “Toen we meer dan tien jaar geleden begonnen met het decoreren van ons huis, wilde Belinda het graag zo uitgelicht mogelijk hebben. Mensen waren dat toen niet echt gewoon en sommigen dachten zelfs dat we hadden gekozen voor een nieuwe carrière als bordeelhouders”. De volledige familie barst in schaterlachen uit.

Led

Schoonzoon Jeroen vult verder aan: “We merkten dat kerstverlichting en decoratie na de feestdagen vaak aan spotprijzen werd aangeboden. Gaandeweg zijn we die liquidaties beginnen opkopen, jaar na jaar. Uiteindelijk zijn we geëvolueerd tot het punt waar we nu zijn: kamers gevuld met decoratie en verlichting die één keer per jaar worden bovengehaald.”

“Ondertussen hebben we vooral ledlampen, waardoor het energieverbruik sterk is gedaald” – Johan Henry

“Hoeveel decoratiestukken hier staan, daar heb ik eerlijk gezegd geen zicht op”. Johan praat verder terwijl hij de laatste kabels in orde brengt. “Wat ik wel weet, is dat hier meer dan 50.000 lampjes hangen. Meer dan zes weken heb ik eraan gewerkt. Gelukkig gaat de afbraak vaak veel sneller en zou het in drie weken geklaard moeten zijn.”

50.000 lampjes en een resem aan decoratiestukken, zoiets moet toch een aanzienlijke hap uit het energiebudget nemen? “Het is een feit dat het vroeger een kost was waar rekening mee gehouden moest worden“, laat Johan weten. “Maar tijden veranderen en wij hebben ook ons materiaal beetje per beetje vervangen. Ondertussen bestaat een aanzienlijk deel van de verlichting uit ledlampen, waardoor het verbruik sterk is gedaald.”

Visueel spektakel

Het Lauwes Kersthuisje, zoals het project een naam kreeg, is meer dan alleen maar een huzarenstukje in de wereld van de kerstdecoratie. Op 7 december wordt het gekoppeld aan een kerstmarkt met meer dan 30 standhouders. Voor de bezoekers is ook een bar voorzien. De opbrengst van deze kerstmarkt wordt geschonken aan basisschool Ter Molen. Wie wil gaan genieten van het visuele spektakel kan hiervoor ook in de Waterstraat terecht. Het kersthuisje blijft actief tot met Driekoningen. (CLL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.