Het laatste taboe doorbroken: een boek over ons achterwerk

Dr Bart Van Geluwe met zijn boek Achterwerk. © (Foto EDB)
Redactie KW

Dokter Bart Van Geluwe (40) uit Kuurne is buikchirurg in AZ Groeninge in Kortrijk en in Leuven. Hij pakt uit met een boek over het laatste taboe: het achterwerk.

Bart Van Geluwe is geboren en getogen in Roeselare, waar hij ook school liep. Hij volgde zijn studies Geneeskunde in Kortrijk en Leuven. Daarna volgde hij Chirurgie. In de loop van die zes jaar opleiding koos hij voor buikchirurgie.

“Tijdens mijn studies kwam ik tot de vaststelling dat het fijne van de anale chirurgie een bijzonderheid was die me lag. Patiënten voelen zich vaak wat onwennig en de drempel om met sommige aandoeningen naar een arts te komen is soms hoog. Het is mijn taak om deze drempel zo laag mogelijk te houden, patiënten op hun gemak te stellen en hen een geruststellend advies te geven. Ik ben eigenlijk een beetje in deze branche gegroeid.”

Na zijn studies bleef Bart nog wat hangen in Leuven waar hij twee jaar bleef werken, dan is hij nog anderhalf jaar in Bordeaux gaan werken. Bijna vijf jaar geleden kwam hij in AZ Groeninge in Kortrijk waar hij abdominaal chirurg is. Hij werkt ook nog twee dagen in de maand in Leuven. Bij hem thuis in Kuurne doet Bart ook consultaties. “In een huiselijke sfeer is het altijd wat laagdrempeliger”, vindt hij. Bart woont samen met zijn verloofde Alien Denys die uit Ardooie komt. In zijn vrije tijd houdt hij wel van literatuur. Vooral geschiedenis en politiek boeien hem. Hij volgt als er tijd voor is een beetje het voetbal en zit te weinig op zijn koersfiets. “Ik fiets nochtans graag, maar de tijd ontbreekt om veel actief aan sport te doen.”

Ongemakken aan de poep

“Ik heb me al jaren afgevraagd waarom geen boek bestaat over ongemakken aan de poep, terwijl dat nochtans over frequent voorkomende aandoeningen gaat. Over bijna alle medische onderwerpen – ook waar vroeger taboes rond waren – zijn er boeken te vinden. Denk maar aan de menopauze, de vagina, de penis, psychisch lijden, burn-out, borstkanker, erectiestoornissen… maar over de aars vind je niets. Nochtans is er een honger naar informatie hierover.

‘Aambeien’ is een woord dat 12.000 keer per maand ingetikt wordt op Google. Op websites vind je veel waarheden maar jammer genoeg ook veel zaken die niet kloppen. Er moest hier dus een boek over komen. Op het einde van verschillende jaren was het één van mijn goede voornemens om er een boek over te schrijven. Zo ook vorig jaar, maar dan ben ik écht begonnen. Het boek bestond al in mijn hoofd, het moest enkel nog op papier gezet worden en er moesten documenten gemaakt worden.” Het resultaat is het 239 bladzijden tellend boek Achterwerk, alles over het laatste lichamelijke taboe.

Minder schrik

Hoewel Bart buikchirurg is, is de aars anatomisch ook verbonden met zijn werk. “Ook al zit het tussen de billen, het is het verlengde van de darm. Ik help ook mensen met darmkanker of de Ziekte van Crohn.”

“Als mensen met problemen aan de aars naar hier komen, zijn ze meestal al ten einde raad, want soms lopen ze er al een hele tijd mee rond, soms wel jaren. Als de problemen te lang aanslepen, kan ik soms niet anders dan een operatie uitvoeren, terwijl je de meeste klachten eenvoudig kan behandelen als de mensen er vroeg bij zijn. Ik vond het dus echt mijn rol om er een boek over te maken, zodat het taboe doorbroken wordt en mensen minder schrik hebben om met deze klachten naar een arts te komen. Anale klachten moeten dus ook bespreekbaar zijn.”

Er is volgens Bart ook vaak verwarring over anale klachten. “Mensen komen voor aambeien, omdat dit de meest gekende klacht is. Het kan echter ook een kloof, een abces, een fistel, een klein scheurtje of een huidflapje zijn die al lang irriteert.”

Het boek Achterwerk is een medisch boek dat op een voor iedereen verstaanbare manier geschreven is. Het gaat over het lief en leed van de aars, maar is niet vulgair of platvloers. “Het gaat over de medische kant maar ook over de leuke kanten ervan. Er wordt zelfs een hoofdstuk gewijd aan anale erotiek en genot. Daar belicht Bart ook de medische kant. “Het is medisch gezien niet verboden maar je moet natuurlijk je voorzorgen nemen.” Het boek is niet echt een patiëntenboek. Voor patiënen maak je een folder met enkel praktische weetjes. Het is een leesboek dat je nu en dan open doet om er nuttige weetjes te vinden en om stukjes te lezen.” Bart zocht een manier om het boek letterlijk en figuurlijk verteerbaar te maken door nu en dan wat humor en soms historische weetjes en verhalen toe te voegen. “Zo bevestigen verschillende bronnen dat Napoleon problemen had om tijdens de slag van Waterloo op zijn paard te blijven zitten. Misschien verloor hij daardoor wel die slag!” Ook over de fistel van zonnekoning Louis XIV en de windjes van Hitler kan je verhalen terugvinden in het boek. Om de Nederlanders te triggeren voegde Bart ook een verhaal toe over het WK in 2014 waar Nederland de halve finale misschien wel verloor door een gescheurde anus tijdens een tackle.

Het boek Achterwerk van Dr Bart Van Geluwe is te koop voor 22,99 euro. De uitgeverij is Borgerhoff & Lamberigts. Je kan het vinden in de boekenhandels en in Carrefour in AZ Groeninge. Een gesigneerde versie waar Bart een berichtje voor iemand kan in schrijven kan je bestellen via www.proctoclinic.be

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier