“Het is niet onze taak om hen nog meer te straffen”

Willem Labeeuw bij een muur die met de deskundige hulp van een werkgestrafte werd opgetrokken. (Foto MVD)
Redactie KW

Al meer dan tien jaar heeft boer Willem Labeeuw van kinderboerderij Bokkeslot medewerkers op zijn erf die voor een werkstraf kiezen. Het andere personeel, de vrijwillige medewerkers en de bezoekers merken daar nauwelijks iets van.

Deze reportage maakt deel uit van ons ‘Dossier Werkstraffen in West-Vlaanderen’.

Op het eerste zicht is de kinderboerderij een goede locatie voor het uitvoeren van een werkstraf. Er is een grote diversiteit aan werkjes die zowel individueel als in samenwerking met boer Willem of andere medewerkers kunnen uitgevoerd worden. “Het is veelal buiten en ook de aanwezigheid van dieren is voor velen een pluspunt”, voegt Willem eraan toe. “In de zomer is het gemakkelijker dan in de winter om passend werk te hebben.”

Vertrouwensband

Willem werkt samen met twee diensten: ‘Halte R’ (voor volwassenen) en ‘Cohesie’ (voor minderjarigen). “Dit zijn officiële diensten die bemiddelen tussen de mensen die een werkstraf willen doen en de locaties die hen willen aanvaarden. Willem: “De dienst zelf maakt een eerste screening. Zij kennen deze locatie goed en weten welk werk hier verricht kan worden. In principe zijn het opdrachten die variëren tussen 20 en 200 uur.”

“Wie hier een werkstraf uitvoert, is dankbaar om de geboden kans”

Rekening houdend met de verwachtingen van de kandidaten en na contact met de kinderboerderij kan men verder plannen. “Daarna volgt een kennismaking tussen de dienst, de kandidaat en mezelf om een mogelijke planning op te maken. Is een afspraak mogelijk, dan kunnen wij verder. Er wordt door de diensten maximaal rekening gehouden met onze visie over een aanvraag.”

Wie een werkstraf uitvoert, komt in contact met het andere personeel en de vrijwilligers op het Bokkeslot. “Er wordt niet over het verleden gepraat, maar de ervaring leert dat er toch wel af en toe over gepraat wordt.”

Over de jaren heen zijn de ervaringen positief. “Niet altijd en in alle gevallen, maar ik ervaar dat wie hier een werkstraf uitvoert, dankbaar is om de geboden kans. Zij komen dat ook zeggen op hun laatste dag en soms later bij een toevallige ontmoeting.”

‘Eerlijk’ werk

Op de kinderboerderij waren al een metselaar, schilder en elektricien aan het werk. “Dat kwam telkens op een goed moment van verbouwingen of vernieuwingen van de accommodatie. Zij hebben dit allen als ‘eerlijk’ werk ervaren en voor de kinderboerderij was dat ook een plus. Soms horen wij dat de kandidaat bewust voor het Bokkeslot koos. Ze vertelden aan de dienst dat ze de locatie kennen uit hun kindertijd of van een kamp. Wij moeten natuurlijk investeren in begeleiding en administratie, maar we krijgen ook veel terug. Die mensen zijn al gestraft en het is zeker niet onze taak om hen nog meer te straffen.”

Het positieve van een bijzondere tewerkstelling uit zich op het Bokkeslot nog in de maatschappelijke rol onder de noemer ‘zorg’. “Onze raad van beheer staat niet alleen resoluut achter de medewerking aan het plaats geven van werkgestraften. Hier komen mensen op vrijwillige basis. Zij hebben een toelating van de RVA en komen een halve of volle dag per week. Kleine klusjes uitvoeren en zich goed voelen, is een opsteker voor hen. Dit is iets helemaal anders dan de werkgestraften.”

(MVD)