Het is bewezen: goed nieuws maakt je gelukkig

© Bart Vantieghem
© Bart Vantieghem
Olaf Verhaeghe

Na één jaar coronacrisis is de nood aan een positieve blik en een portie goed nieuws groter dan ooit tevoren. Die stevige portie vind je deze week in een uitzonderlijk dikke De Krant van West-Vlaanderen. Omdat goed nieuws belangrijk is, voor jezelf en anderen, vandaag en morgen.

Wat als we de focus nu eens leggen op alles wat wél kan? Wat als we kijken naar wat goed loopt, wat positief blijkt, wat hoop geeft en waar optimisme uit spreekt? Wat als het nieuws eens simpelweg goed nieuws is? Daar wordt u, als lezer, gelukkiger van. Dat zeggen wij niet, maar dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek uit binnen- en buitenland.

“In gesprekken verwijzen veel patiënten de laatste maanden naar het nieuws en de krant”, zegt Marjolein Devriendt, psychologe in Tielt. “Dat gaat van mensen die er bewust voor kiezen om slechts één keer per dag naar het nieuws te luisteren tot hoogsensitieve cliënten, die er niet alleen mentaal maar ook fysiek klachten aan overhouden. Ik maak me daar eerlijk gezegd wel wat zorgen over. Wat in nieuwsmedia geschreven en verteld wordt, heeft een grote impact op het mentale welbevinden.”

“De rol en ook een stuk verantwoordelijkheid van de media gaat in dat opzicht dan ook verder dan enkel informeren. Enerzijds is er een grote nood aan informatie en daarvoor grijpen mensen nog altijd heel vaak naar de klassieke nieuwsmedia, de vertrouwde bronnen. Maar anderzijds stoot men daar naar mijn gevoel te vaak op het negatieve, op wat fout loopt. Zeker in het geval van een crisis als deze die we vandaag kennen. Dat wordt sommigen te veel.”

Dat zegt ook Annelore Deprez, hoofd van het onderzoekscentrum Communicatie, Media en Design aan de Arteveldehogeschool in Gent. “Uit ons onderzoek in mei vorig jaar blijkt dat 42 procent van de Vlamingen veel te weinig positieve en hoopvolle ontwikkelingen terugvonden in het dagelijkse coronanieuws. Bovendien gaf één op de drie aan dat het nieuws voor hen niet meer hoefde. De interesse nam af, het was te veel en het werd te onduidelijk. Kortom: men was het beu. De veelbesproken coronamoeheid was toen al hoog, ik veronderstel dat die nu nog veel hoger ligt dan toen.”

Motiveren

Net die coronamoeheid leidt volgens het team van Annelore Deprez tot een afkalvend draagvlak om de coronamaatregelen te blijven opvolgen. “Je wordt minder en minder goed geïnformeerd, je bent veel minder hoopvol en optimistisch gestemd én vooral: je betrokkenheid neemt af. Door het harde nieuws – de feiten, de cijfers – op een positieve manier te benaderen, krijg je veel vaker net het omgekeerde. Zeker in een periode als vandaag denk ik toch dat de media hun rol als motivator, als stimulator voor optimisme en courage allerminst mogen onderschatten. In de Vlaamse media zijn daar al heel wat mooie initiatieven voor genomen, denk maar aan de helikoptervlucht De Ronde tegen Corona van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws of wat jullie met De Krant van West-Vlaanderen deze week doen. Het kan dus, absoluut. En we hebben er allemaal zeker nood aan.”

Kortrijkzaan Jeroen Ongenae, bezieler van de blog GoedNieuws.be, is al langer overtuigd van de heilzame werking van goed nieuws. “Het gaat op heel veel vlakken goed met de wereld, dat mogen we niet vergeten. Het is goed dat we dat ook tonen”, zegt hij. “Wie niet beter weet of verder kijkt, blijft met een heel donker wereldbeeld zitten en denkt dat alles om zeep is. Met onze site die tijdens de coronagolven trouwens fors scoort, willen we daar wat tegengas bieden.”