Het favoriete plekje van Stefaan De Clerck

Stefaan De Clerck aan de oude sportzaal van het Sint-Amandscollege campus Noord.
Stefaan De Clerck aan de oude sportzaal van het Sint-Amandscollege campus Noord.
Redactie KW

Elke week toont een BK (Bekende Kortrijkzaan) zijn of haar favoriete plekje in of rond Kortrijk. Een stek waar onze BK tot rust komt, herinneringen aan vastknoopt, wegdroomt of simpelweg graag is. Deze week: ex-burgemeester Stefaan De Clerck aan de oude sportzaal van het Sint-Amandscollege campus Noord.

Kortrijk heeft iets met ministers van Justitie. Want lang voor Vincent Van Quickenborne (Open Vld) Vrouwe Justitia flankeerde in haar strijd voor meer gerechtigheid, viel die eer Stefaan De Clerck te beurt twee keer, dan nog wel. Daarnaast was hij burgemeester van Kortrijk en CD&V-coryfee. Rust vinden binnen zijn professionele carrière was dus een must.

“Ik ben dertien jaar lang naar het Sint-Amandscollege geweest, om daar minstens twaalf uur per dag bezig te zijn met lessen, sport, jeugdbeweging, fanfare, presidium… Je kon het echt een ‘brede’ school noemen. In 1970 sloot ik er mijn retorica af in de Latijns-Griekse richting”, vertelt De Clerck. “In die school werd begin de jaren vijftig Olumpia opgericht, onze basketbalclub. Er werd buiten gebasketbald tot 1964, het jaar waarin eindelijk de nieuwe sportzaal werd geopend. Ik heb er de eerste jeugdwedstrijden en alle thuismatchen van ‘de eerste ploeg’ tot 1974 gespeeld”. In 1976 wonnen ze uiteindelijk de beker van België.

Levensgevaarlijk

Door de enorme successen en het vele publiek, moesten de grote wedstrijden op een andere locatie ondergebracht worden. “De gladheid en de toegenomen condensatie op het terrein werden levensgevaarlijk. Daarom zijn we in 1974 verhuisd naar de Mimosazaal in Kortrijk”, aldus De Clerck.

Hoewel het college fundamenteel een nieuwe uitstraling kreeg, werd de oude sportzaal behouden en publiek beschikbaar gesteld “Een zaal vol herinneringen aan momenten van meer dan vijftig jaar geleden. Mijn vele sport- maar vooral basketbalsuccessen zorgen dat dit plaatsje een mijmerende herinnering blijft.”

De locatie refereert ook naar een sportieve topperiode voor het Kortrijkse basketbal. De sportzaal werd vernoemd naar de oprichter van de basketbalclub, priester Jan Carreer. Tot op vandaag is het historisch pand een fraaie herinnering midden in een gloednieuwe site.

(TVG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten