“Het ergste dat ons kon overkomen”

Voorzitter Patrick Duyck van de duivenmaatschappij De Fezant is erg bezorgd over het verloop van het huidig duivenseizoen. Naast hem zien we lokaalhoudster Marie-Catherine Debue. © CLY
Redactie KW

De streek rond Zulte werd getroffen door een uitbraak van pseudovogelgriep, ook wel de ziekte van Newcastle genoemd. De ziekte startte bij een kippenbedrijf en nu mogen er in een straal van tien kilometer geen samenscholingen van pluimvee zoals duiven, vinken of kippen meer plaatsvinden.

Het ziet er naar uit dat de ziekte van Newcastle moeilijk onder controle te houden is. Een drietal weken geleden was er een kleine besmettingshaard in Oeselgem bij een hobbykweker en werd er een beperkte schutkring ingesteld. Dat was echter klein bier in vergelijking met de nieuwe haard van besmetting bij een opfokbedrijf van legkippen in Zulte. Meteen werd een schutkring van tien kilometer rond het bedrijf ingesteld. Onder andere de gemeenten Wielsbeke, Dentergem, Oostrozebeke, Deerlijk, Waregem, Deinze, Kruishoutem, Nazareth, Zingem en Wortegem-Petegem zijn getroffen. In alle gemeenten die zich in de schutkring bevinden, is transport of het verplaatsen van pluimvee verboden. En dat komt heel hard aan bij de betrokken duivenliefhebbers en vinkeniers, die met hun dieren op stap gaan naar de inkorflokalen of naar vinkenzangwedstrijden. Bovendien geldt in een zone van 500 meter rond het bedrijf een ophokplicht en moeten alle dieren gevaccineerd worden en is elke hobbyhouder verplicht een inventaris van zijn pluimvee over te maken aan de gemeente.

Evaluatie op 26 juli

“Voor onze maatschappij en ons duivenlokaal is dit een regelrechte ramp”, vertelt Patrick Duyck, voorzitter van Meulebeekse duivenmaatschappij Onze Belangen De Fezant in Oostrozebeke. “Bij de jongste inkorfbeurt mochten 35 liefhebbers niet inkorven en slechts vier Oostrozebeekse duivenliefhebbers mogen aan de competitie deelnemen omdat zij net buiten de schutkring wonen. Onze liefhebbers uit Wielsbeke, Sint-Baafs-Vijve, Dentergem, Oeselgem en Oostrozebeke en mogen allemaal niet komen. Met wekelijks 35 liefhebbers minder zitten wij gewoon op ons gat. Er komt pas een eerste evaluatie op 26 juli, maar dan is het kalf al verdronken. Alle kampioenschappen zijn naar de vaantjes en de liefhebbers die een jaar lang hard hebben gewerkt om goed te kunnen presteren, zijn eraan voor de moeite.”

“Alle kampioenschappen zijn naar de vaantjes en iedereen die een jaar lang hard gewerkt heeft, is eraan voor de moeite” – Patrick Duyck (voorzitter Onze Belangen De Fezant)

“Dit is het ergste dat ons kon overkomen, precies nu de mooiste wedstrijden eraan komen. Wie iets kent van duivensport weet dat het heropstarten van de duiven na drie weken inactiviteit niet haalbaar is. Zulte ligt op het eerste gezicht ver van Oostrozebeke, maar plots is het heel dichtbij. Er kunnen geen kampioenschappen meer georganiseerd worden en bijgevolg ook geen kampioenenviering op het einde van het seizoen. Het is om moedeloos van te worden.”

Toezicht van dierenarts

Philip Ampe, de voorzitter van de enige vinkenmaatschappij die Oostrozebeke rijk is, nuanceert de gevolgen voor de vinkensport. “De impact is iets minder groot dan bij de duivensport, want er mogen zangwedstrijden gegeven worden buiten de schutkring van tien kilometer. Alleen de liefhebbers van binnen de schutkring mogen niet deelnemen, want zij mogen geen vogels vervoeren. In Oostrozebeke mogen we nog wedstrijden organiseren, omdat wij deels buiten de schutkring liggen, maar dan wel onder toezicht van een erkend dierenarts en wij moeten de lijst van de deelnemers ter beschikking stellen van het FAVV. Gelukkig is wat onze maatschappij betreft het volledige programma afgewerkt, maar er zijn wel nog wedstrijden in andere gemeenten Ik kan wel bevestigen dat dit wekend alleen al honderd zangwedstrijden afgelast werden. Ik kan alleen maar vaststellen dat het een ziekte is die moeilijk te controleren valt en geregeld weer de kop opsteekt. Misschien kan alleen een passend vaccin hier een einde aan maken, maar besmette vogels zullen nu eenmaal over ons land blijven vliegen.”

(CLY)

FAVV: “Onschadelijk voor de mens”

De ziekte van Newcastle, Newcastle Disease of pseudovogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte waar vrijwel alle vogels gevoelig voor zijn. Ze veroorzaakt bij vogels verminderde eetlust, ademhalingsproblemen en sufheid. Woordvoerster Dorine Van Geert benadrukt dat het virus onschadelijk is voor de mens.

“We hoeven geen schrik te hebben, eieren en vlees zijn nog steeds geschikt voor consumptie.” Het FAVV stelt nu alles in het werk om verspreiding te voorkomen, op dit moment onderzoeken ze de oorzaak van de uitbraak. Een mogelijke oorzaak van de besmetting in Zulte kan komen door contact met wilde dieren, die zijn namelijk niet ingeënt. De ziekte kan evenwel goed vermeden worden door vaccinatie. “Voor grote bedrijven is vaccinatie verplicht en voor particulieren wordt het sterk aangeraden”, vertelt Dorine Van Geert.

(XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier