Het coronaleven vanaf 8 mei: deze versoepelingen kregen groen licht

© Pexels
© Pexels
Phebe Somers

Zaterdag 8 mei 2021 wordt een dag om nooit meer te vergeten. De coronamoeheid kende de laatste weken een absoluut hoogtepunt. Maar nu de vaccinatietrein wat op gang is gekomen, zetten de cijfers een hoopgevende daling in, en dat betekent dat de aangekondigde versoepelingen wel degelijk realiteit worden. Zo treedt het befaamde buitenplan in werking, en ook binnenshuis komt er wat ademruimte. De zon belooft alvast van de partij te zijn, hieronder bezorgen we je een overzicht van alle manieren waarop je van het aangename lenteweer kan genieten.

Horeca

Na maandenlange sluiting is het eindelijk zover: alle horecazaken mogen opnieuw het hongerige en dorstige volk bedienen. Enkel op het terras weliswaar, en er gelden ook enkele beperkende voorwaarden.

 • Terrassen mogen geopend worden van 8.00 uur ’s morgens tot 22.00 uur ’s avonds.
 • Mondmaskers zijn te allen tijde verplicht voor het personeel. Klanten moeten een mondkapje dragen bij het betreden van het terras en wanneer ze rechtstaan, maar niet wanneer ze aan tafel zitten.
 • Er zijn uitsluitend zitplaatsen toegestaan, rechtstaan mag enkel om het toilet te gebruiken en te betalen. Daarvoor mag de binnenruimte overigens wel betreed worden.
 • ‘Tooghangen’ of daar zelfs maar iets bestellen is uit den boze.
 • Aan elke tafel mogen maximum vier personen zitten, en die hoeven niet noodzakelijk onder het zelfde dak te leven. Met een groter gezelschap een terrasje doen is wel toegestaan indien je dat uitsluitend met je huishouden doet.
 • Tussen alle tafels moet een afstand van anderhalve meter gewaarborgd worden.
 • Om voldoende ventilatie te verzekeren moet er altijd één volledige zijde van het terras geopend zijn, ook bij slecht weer.
 • Het maximum toegelaten geluidsniveau staat begrensd op 80 decibels.

Knuffelcontacten

Bezoek uitnodigen wordt een stukje eenvoudiger. Vanaf 8 mei mag je opnieuw twee contacten bij je thuis ontvangen, op voorwaarde dat ze tot hetzelfde huishouden behoren. Een etentje met een bevriend koppel kan dus prima. Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet meegeteld.

Woonzorgcentra

In de Vlaamse woonzorgcentra veranderen er ook enkele zaken, die het sociale leven van de oudere generatie weer een boost moeten geven.

 • Tot nu toe mocht elke bewoner al afzonderlijk bezoek krijgen van twee knuffelcontacten. Nu mogen die personen ook samen een kopje koffie komen drinken. Dat kan op de kamer, maar bijvoorbeeld ook in de cafetaria, die opnieuw overal z’n deuren mag openen.
 • Maar ook het omgekeerde is mogelijk: de bewoners mogen ook zélf op bezoek bij hun knuffelcontacten thuis, onder dezelfde voorwaarden.
 • Daarnaast mogen ook andere bezoekers langskomen als ze de afstandsregels respecteren en een mondmasker dragen. Buiten gelden de regels zoals voor de rest van de bevolking: samenkomen met bewoners en bezoekers mag met tien personen tegelijk, zolang de afstandsregels gerespecteerd worden.
 • Dat wil dus ook zeggen dat kappers en andere niet-medische contactberoepen opnieuw welkom zijn, een grote opluchting voor vele bewoners.
 • Tot slot wordt de kamerisolatie afgeschaft voor nieuwe bewoners die al gevaccineerd zijn. Is dat niet het geval, dan moeten ze afgezonderd blijven tot ze een negatieve coronatest hebben afgelegd.

Avondklok

De omstreden avondklok (momenteel van kracht tussen 24.00 uur ’s nachts en 5.00 uur ’s ochtends) komt dan toch ten val. Als vervanging komt er een strikter samenscholingsverbod in diezelfde tijdspanne: er mogen niet meer dan drie personen zich samen op de openbare weg en in openbare ruimtes begeven.

Evenementen

Ook de organisatoren van kleine zomerevenementen kunnen na een lange pauze weer in actie schieten. Allerlei evenementen, professionele sportwedstrijden, culturele voorstellingen, handelsbeurzen etc. mogen opnieuw plaatsvinden voor een zittend publiek van maximaal 50 personen. Een tweede vereiste is dat deze events door professionals moeten georganiseerd worden, een lokale jeugdbewegingen mag dus nog geen zomerbar op poten zetten. Let wel: er is steeds goedkeuring nodig van de gemeente in kwestie.

Jeugd- en sportactiviteiten

Jeugdactiviteit bij de Scouts.©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Jeugdactiviteit bij de Scouts.©VIRGINIE LEFOUR BELGA

Voor georganiseerde buitenactiviteiten voor de jeugd vervalt de leeftijdsgrens van 18 jaar. Zij mogen nu ook in groepen van 25 personen deelnemen aan een activiteit, begeleiders niet meegeteld, met mondmasker. In de buitenlucht sporten is ook weer mogelijk voor alle leeftijden in een groep van maximaal 25 personen.

Publiek is niet toegestaan bij de bovengenoemde activiteiten, behalve bij niet-professionele sporttrainingen. In dat geval mag elke deelnemer tot 18 jaar vergezeld worden van één ander gezinslid. Amateurwedstrijden blijven echter verboden. Ook kinderen tot en met 12 jaar kunnen uitkijken naar een extraatje: voor hen kunnen opnieuw binnen jeugdactiviteiten georganiseerd worden, voor maximaal 10 deelnemers.

Erediensten

Een eredienst in de buitenlucht mag door maximaal 50 personen tegelijk bijgewoond worden. Daaronder vallen burgerlijke huwelijken, de uitoefening van niet-confessionele morele dienstverlening en activiteiten binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging.

Pretparken en markten

Tot slot mogen pretparken, brocante- en rommelmarkten heropenen (uitsluitend geldig voor markten met professionele verkopers). Deze versoepeling is enkel van toepassing op de buitenruimtes.

Op naar een zorgeloze zomer?

In tussentijd zijn natuurlijk nog alle andere bekende coronamaatregelen van kracht. In juni staan er opnieuw enkele ‘herwonnen’ vrijheden op de agenda, afhankelijk van hoe de coronacijfers evolueren uiteraard. Over de zomermaanden juli en augustus wil er nog niemand veel kwijt. Behalve het feit dat zomerkampen met overnachting mogen doorgaan is er nog niet veel bekend van hoe we onze vakantie zullen kunnen doorbrengen, en met wie. Afwachten is de boodschap.

(Phebe Somers)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten