Het Boudewijnpark: coronaproof… voor een kalme dag

Op de grote paardencarrousel blijven de bubbels ver uit elkaar. © Davy Coghe
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Enthousiaste dolfijnen en zeeleeuwen, geen wachtrijen aan de attracties en beleefd personeel. Ons dagje Boudewijnpark post corona met het gezin is geslaagd. Met speciale ‘dank’ wel aan de weergoden. Hun traktatie ochtendbuien op deze openingsdag zorgde voor een comfortabele luwte aan publiek waardoor het park niet op volle snelheid moest schakelen. Voor de drukke zomerdagen heeft het park nog werk op de plank liggen.

Een 2-jarig kereltje en een 4-jarige jongedame met volgeladen batterijtjes voor een eerste pretparkbezoek in tijden. Het doelpubliek – bovendien in uitgeladen topvorm na maanden van vaak thuisblijven in een vertrouwde bubbel – heeft het Boudewijnpark alvast mee.

De kinderen zijn enthousiast.
De kinderen zijn enthousiast.© Davy Coghe

De lichte motregen waarmee we ons dagje uit starten kan de pret niet bederven. “Goeiemorgen, geniet van jullie dag”, begroet de vriendelijke man aan de ingang ons van achter zijn plexiglas. Een eerste verwijzing naar corona is een feit. Een tweede volgt snel. Pijlen op de grond wijzen ons de weg. Ze komen doorheen het hele park terug, zal blijken. De grote paardencarrousel trekt de aandacht van onze kadees.

De dieren waren er klaar voor, het park nog niet helemaal

Twee andere vriendjes maken het ritje mee, op coronaveilige afstand aan de andere kant van de molen. Geen mondmasker voor de medewerkster die ons ritje start en stopt. “We mogen zelf kiezen als personeelslid om er eentje te dragen”, klinkt het als we ernaar vragen.

Rail ontsmet

Ook haar andere collega’s buiten volgen dat voorbeeld. Op de afstand letten ze allemaal zoals het hoort. Wij voelen ons er oké bij. Voor onze kinderen is een vriendelijk gezicht aan de attractie ook fijner dan twee ogen boven een lap stof. Dat er doorheen het park op in totaal twaalf plekken ontsmettende handgel ter beschikking staat, geeft de jongedame ons ook nog mee. Geen verplichting maar een dienst voor de bezoekers.

Jade toont het goede voorbeeld en trakteert zichzelf op een flinke klodder gel
Jade toont het goede voorbeeld en trakteert zichzelf op een flinke klodder gel© Davy Coghe

Aan de Orca Ride om de hoek vinden we een eerste exemplaar. Jade toont het goede voorbeeld en trakteert zichzelf op een flinke klodder gel. Eli volgt zijn grote zus.

We zien stippen in de vorm van dolfijnen en zeeleeuwen op de grond geschilderd, die je coronaproof doen aanschuiven voor een ritje. Een onbestaande wachtrij laat ons meteen dapper plaatsnemen op de achtbaan. Onze zoon mag gelukkig net mee. Voor zijn op de groeicurve kent zo zijn voordelen.

Een mama en dochter nemen plaats op de zitjes voor ons vier. Op zich geen probleem, deze andere bubbel. We kijken van op een metertje afstand naar de achterzijde van hun hoofden, in buitenlucht. Twee rondjes dolle gier-pret later lopen de mondjes van onze schatten over van deze fijne attractie. De rail waar ze hun handjes stevig omheen hadden geklemd, wordt punctueel ontsmet door een pretparkmedewerker.

De rails waar ze hun handjes stevig omheen hadden geklemd, wordt punctueel ontsmet door een pretparkmedewerker.
De rails waar ze hun handjes stevig omheen hadden geklemd, wordt punctueel ontsmet door een pretparkmedewerker.© Davy Coghe

Onze dappere jonge helden nemen even later plaats op de Hurricane-boot. Opnieuw een behulpzame en vriendelijke medewerkster, het mag gezegd. Onze mama des huizes trotseert mee het tollende geweld. Papa blijft veilig aan wal en kruipt slim in de rol van reporter, om te polsen naar de ervaring van het zeskoppige gezin Van Cauwenberghe uit Gent. “We komen de 5de verjaardag van onze Eline vieren”, klinkt het bij ouders Cindy en Noël.

Het Boudewijnpark: coronaproof... voor een kalme dag
© Davy Coghe

“We lopen met een heel veilig gevoel rond. Het is ook erg kalm. Aanschuiven zouden we al moeilijker vinden. We hebben ook mondmaskers mee, mocht het voor ons iets te druk worden. Aangezien je voor de shows op voorhand online kon inschrijven, ben je zeker van de afstand tussen verschillende bubbels.” Aan deze laatste woorden zouden we even later nog met gefronste wenkbrauwen terugdenken.

Chaos bij de dolfijnen

Het park loopt stilaan wat voller. Tijdens de zeeleeuwenshow, waarin onze grollende en blaffende vrienden het beste van zichzelf geven, zitten we in een aardig gevulde tribune. Nog comfortabel apart met respect voor elkaars bubbel. Buiten bovendien.

Het Boudewijnpark: coronaproof... voor een kalme dag
© Davy Coghe

Een halfuur later in het Dolfinarium moeten we strenger worden in ons verslag. Er staan wel stippen op de grond in de gang om de afstand aan te duiden tijdens het wachten, maar als bezoeker doe je je eigen ding. We zijn nochtans in een binnenruimte, waar extra voorzichtigheid vereist is. Wat meer advies en maatregelen zijn hier op zijn plaats. De medewerkers die ons binnenlaten dragen hier wel een mondmasker, maar laten je voor het overige in het duister tasten. Letterlijk ook. Bij het plaatsnemen in de donkere tribune – waarom kunnen de lichten niet aan voor de show? – ontstaat zo enige chaos. “Mevrouw, dit is geen anderhalve meter afstand. Wil u wat verder zitten alstublieft?”, horen we een bezorgde grootmoeder vragen. Hier en daar valt een woordenwisseling. Wij gaan wat verderop zitten.

Aan plek is er geen gebrek in deze grote arena. Wat advies, al was het door de speakers van de zaal en licht om veilig te kunnen gaan zitten, zouden voor meer rust zorgen. Gelukkig is het al bij al nog een kalme dag. Op drukke zomerdagen zou hier een regelrechte soep ontstaan.

Het belangrijkste voor onze kindjes: ze genieten, net als wij overigens, met volle teugen van de dol-fijne show vol spectaculaire sprongen. Wanneer de lichten aan gaan – nu kan het wel – ontstaat opnieuw een oncomfortabel gevoel. Mensen troepen samen aan het bassin voor een kiekje met de geflipperde dieren. Van social distancing is geen sprake.

Een medewerker moest inderhaast nog enkele borden plaatsen.
Een medewerker moest inderhaast nog enkele borden plaatsen.© Davy Coghe

Dit had beter gekund, zeker als je denkt aan de maanden van voorbereiding die er waren voor het park weer mocht openen. We denken ook nog even terug aan het beeld van een pretparkmedewerker die op het laatste nippertje zijn richtingborden nog moest ophangen. Onze Jade en Eli laten het niet aan hun hart komen. Wij uiteindelijk ook niet. Uitgeteld en voldaan kruipen we weer in de wagen, nagenietend van een geslaagde dag. We wensen het park verder een succesvolle zomer toe.

De kinderen amuseren zich.
De kinderen amuseren zich.© Davy Coghe

UPDATE Na de eerste show in het Dolfinarium, die wij bijwoonden voor de eerste test en waar we onze bedenkingen bij hadden, vatte het park de koe bij de hoorns. Er wordt voortaan een bandje afgespeeld dat de bezoekers na de show aanmaant om te blijven zitten en te wachten op de medewerker, die de mensen vervolgens per blok naar buiten begeleidt. Voor de show gaan de lichten voortaan ook aan, zodat mensen op een veilige manier hun bubbelplekje kunnen zoeken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.