Het boerenjaar van Gino Kesteloot: “Begonnen met 5 leerlingen, op De Warmste Week met 100 drummers”

Kortrijk Drumt opende niet alleen De Warmste Week met 100 drummers, ze kwamen ook langs bij StuBru met hun cheque van 7.500 euro. © gf
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De kalender van het jaar 2019 steekt bij Gino Kesteloot en Mieke Cuypers in een gouden kadertje. Het jaar was voor hen – zoals men in de volkstaal zegt – een boerenjaar. Leuk detail en toeval of niet: bijna alle gebeurtenissen draaien rond het getal 5 of een veelvoud daarvan.

Kortrijkzaan in hart en nieren Gino Kesteloot (56) was in 2019 25 jaar getrouwd met Mieke Cuypers (55) en zijn zoon Bryan werd 25. Hij volgde de humaniora aan het Atheneum Kortrijk en hout- en schilderbewerking aan het VTI Kortrijk. Gino is verbonden aan Accountancy Vandelanotte in Kortrijk. Daarnaast geeft hij in zijn vrije tijd drumles in zijn eigen drumschool. “Dat is begonnen in 1994 met 5 leerlingen, geloof het of niet”, lacht Gino, die op vierjarige leeftijd zijn ritmisch talent botvierde op allerlei potten, pannen en dekseltjes.

“Ik leerde muziek kennen via mijn vader Roger, die accordeonist was en me een duwtje in de rug gaf. Van hem kreeg ik de liefde voor muziek mee.” In 1969 maakte Gino als zesjarige zijn televisiedebuut als ‘de jongste drummer van België’, in het toenmalige populaire programma Echo. In 2019 precies 50 jaar geleden.

Muziek en drummen is voor hem een echte passie geworden. Zijn andere grote passie is zijn drumschool, die hij 25 jaar geleden stichtte. “Mijn levenswerk. Ik heb in mijn leven nooit iets gekregen. Ik heb alles zelf moeten doen”, zegt hij met het hart op de tong.

BY NIGHT

Gino is de drijvende kracht achter Kortrijk Drumt, dat de eerste keer in 2015 plaatsvond. “Mijn beste vriend Steve Carette en ik hebben dat in elkaar gebokst. Tijdens een wandeling in het Begijnhofpark herinnerde ik mij dat we daar in 1969 een optreden gaven met enkele groepjes samen. Het lukte met 137 drummers.” Intussen vond Kortrijk Drumt al vijf keer plaats op Belgische bodem, onder meer op de Kunstberg met 125 drummers en aan het Koninklijk Paleis in Brussel. En toen kwam Malta in juni 2019. “We kregen toen die uitnodiging omdat de organisatoren onze Kortrijk Drumt gezien hadden op Facebook.”

Mieke Cuypers en Gino Kesteloot.
Mieke Cuypers en Gino Kesteloot.© JVGK

Kortrijk trad aan met 46 deelnemers en Maltese jongeren met 14 drummers: 60 in totaal, opnieuw een veelvoud van 5. “Mocht het jaar 2019 nu nog op een 0 of 5 geëindigd zijn, zou dat schitterend geweest zijn”, grinniken Mieke en Gino.

In 2020 heeft Kortrijk Drumt By Night plaats op 20 juni. Op 21 juli volgt een optreden op de nationale feestdag in Brussel en half augustus trekt de groep naar Florianópolis, een stad ten zuiden van São Paulo in Brazilië, om er op 16 augustus op te treden.

De Warmste Week

Kortrijk Drumt vzw van Mieke Cuypers, Gino Kesteloot en Steve Carette werkt voor alle evenementen samen met drumschool Drums Only van Matty Verschelden in Lokeren en met hoofdsponsor Boekhoudkantoor Accountancy Vandelanotte. “Zij hebben altijd in mij geloofd, vanaf dag een”, aldus Gino, die er werkt. Eind vorig jaar speelde Kortrijk Drumt tijdens de openingsshow van De Warmste Week. “We deden dat ten voordele van de MS Liga. Mijn metekind heeft op jonge leeftijd de diagnose van MS gekregen. Op dat moment moet je er alle dagen mee leven. Dat ligt heel na aan ons hart”, vertelt Gino stil. “Mijn nichtje Caroline Cuypers kreeg na 25 jaar ziek zijn de diagnose dat ze multiple sclerose had. Dat is niet meer de ver-van-mijn-bedshow. Veel mensen weten niet zo goed wat dit is. Voor de liga hebben we een kerstmarktje georganiseerd en een drumconcert gegeven met 60 drummers in OC De Lange Munte. Het evenement Drumsessies bracht 7.500 euro op”, zegt Mieke Cuypers. “In de numerologie is 5 blijkbaar een goed cijfer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier