Het Biezebos wordt een echte groene school: “We hopen in de lente al resultaat te zien”

Coördinator Liza Espeel en enkele schoolkinderen van Het Biezebos vooraan de school in de Zultseweg waar eerst onthardingswerken worden uitgevoerd om daarna een haag als afsluiting aan te planten. © DJW
Redactie KW

Leefschool Het Biezebos van het gemeenschapsonderwijs in de Zultseweg ondergaat de komende maanden een volledig groene transformatie met onder andere ontharding van de betonnen speelplaats vooraan en de aanplanting van ten minste 200 streekgebonden bomen en struiken over de hele site. De organisatie MOS (Milieu Op School) en West-Vlaanderen keurden het dossier goed. Zij beloonden het initiatief met een subsidie van 8.000 euro.

“Het jaarthema waarrond wij werken is Bo(o)mvol Energie en focust volledig op deze groene verandering en alles wat daar deel van uitmaakt”, vertelt schoolcoördinator Liza Espeel. “Iedereen heeft aan het project meegewerkt, ook de ouders van onze leerlingen. Ze werden bevraagd en mochten voorstellen doen. Uit alle informatie stelden wij een dossier samen met volledige beschrijving van wat Het Biezebos wil. Dat wordt straks duidelijk wanneer de aannemer begint met de ontharding van de betonnen koer vooraan.”

Iedereen heeft aan dit project meegewerkt, ook de ouders van onze leerlingen – schoolcoördinator Liza Espeel

“Vanop de straat zie je nu een grijze plek. Die maakt plaats voor veel groen. De drie ingangspoortjes laten we samenvoegen tot een enkele ingang en het muurtje wordt vervangen door een haag. Wij brengen er ook de kleutertuintjes samen. Wie binnen enkele maanden voorbijkomt, zal onmiddellijk die groene transformatie zien.”

Plantdag

“Eigenlijk hopen we nog voor de vorstperiode gras in te zaaien en al diverse aanplantingen uit te voeren. Wij starten met een plantdag waaraan kinderen, ouders en ook de buren zullen meewerken”, verduidelijkt Liza Espeel. “Het komt er op aan diverse aanplantingsmomenten te organiseren doorheen het hele schooljaar. Wij gaan ook de tuinranger van de stad vragen om mee te werken. Het doel is dat je in de lente al wat resultaat kan zien van al dat groene werk.” Het aan te planten streekgebonden groen sluit aan op het grote speelbos achteraan Het Biezebos, waar de kinderen zich tijdens de diverse recreatieve momenten kunnen vermaken. Tegelijk zullen er nog wat tuintjes bijkomen, allemaal in het teken van de natuur- en milieubeleving in Het Biezebos.

Insectenhotel

“De school heeft al een moestuintje en andere groene partijen”, gaat Liza Espeel verder. “Daar komt nog van alles bij, zodat de klassen er gebruik kunnen van maken. Ik denk bijvoorbeeld aan een insectenhotel en aan kringlooptuinieren.”

“Alles samen zal Het Biezenbos over het hele schooljaar tot aan de grote vakantie in 2022 intensief werken rond bepaalde thema’s die wereldwijd actueel zijn en vooral ook te maken hebben met onze omgeving en wat wij daarmee toekomstgericht willen aanvangen om deze zo leefbaar, gezond en aangenaam mogelijk te maken. Zeker met oog op de toekomstige generaties.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier