Het beste van Herman Leenders in ‘Het huis van de dichter’

© (foto RV)
© (foto RV)
Redactie KW

In februari verscheen van de Ruiseleedse dichter en schrijver Herman Leenders ‘Het Huis van de Dichter’, een bloemlezing uit zijn oeuvre van 1992 tot 2020. Daarin ook vijf nieuwe onuitgegeven gedichten en een verhelderende inleiding door Carl De Stycker.

De germanist en dichter, die 60 jaar werd in mei vorig jaar, ontving in zijn lange poëziecarrière de C. Buddingh-prijs, de Hugues C. Pernatch-prijs en twee keer de Prijs van provincie West-Vlaanderen. In 2016 en 2017 was Herman Leenders ook stadsdichter van Brugge. “ Ter gelegenheid van mijn 60ste verjaardag kreeg ik van Uitgeverij P het aanbod om een verzameling samen te stellen ”, vertelt Herman Leenders. “Ik mocht zelf de gedichten selecteren. Het werd een thematische bloemlezing, met achtereenvolgens als onderwerpen het landschap, de dieren, het paradijs, de mens als buitenstaander, de liefde en de dood.”

Taalplezier

“De titel is ontleend aan het gelijknamige gedicht waarmee het boek opent: ‘ik ben niet de dichter van een huis/of van een tuin niet van een land of een dorp’. Voor een dichter is er namelijk maar één huis dat echt telt, het immateriële huis waarin de woorden thuis zijn: het gedicht”, aldus de dichter uit Kruiskerke. “ Visuele prikkels, stel ik vast, zijn vaak de aanzet voor mijn gedichten. Daaraan haken zich dan allerlei gedachten en gevoelens vast. Poëzie schrijven is een creatieve en positieve activiteit.”

“Het heeft niets te maken met rendement en productie. Het heeft alles te maken met taalplezier. Het is ook een poging om ergens en ooit een anonieme lezer te bereiken en het isolement van het gedicht te doorbreken . Het enige goede aan dit memorabele coronajaar, waarin ook mijn dichtbundel ‘Overstekend Wild’ verscheen, is dat je langer in je verbeelding kunt blijven hangen. Je concentratie is groter omdat er minder afleiding is.”

Verrassende beelden

Dit werk is het 21ste deel van de bekende Parnassusreeks van Uitgeverij P. Het illustreert het consistent dichterschap van 30 jaar, vol variatie, maar toch ook met opvallende constanten. Herman Leenders zet zich niet af tegen de klassieke poëzie, maar gaat er verder mee aan de slag . Zijn gedichten leggen intense en herkenbare ervaringen uit het dagelijks leven vast met verrassende beelden.

De presentatie van deze bloemlezing en van de bundel ‘Overstekend Wild’ was gepland voor 5 februari in CC Het Spoor in Harelbeke met tal van gastsprekers. Herman Leenders zou ook gedichten hebben gelezen. Corona dwarsboomde deze avond. (RVS)

‘Het Huis van de Dichter’ is te koop via overschrijving van 24 euro (20 voor het boek en 4 voor portkosten) op rekening BE08 4310 5290 8113 van Uitgeverij P. of via uw boekhandel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.