De strijd tussen West-Vlaanderen en Limburg voor de titel van Mooiste Provincie ter Wereld leverde een billijk gelijkspel op. Daar kunnen wij moeilijk mee leven. Vijf redenen waarom West-Vlaanderen toch net iets mooier en gewoon beter is dan Limburg.

Limburg staat bekend als dé fietsprovincie, met Haspengouw als ultieme publieksfavoriet. Deze fietstocht brengt je langs oude hoeves, uitgestrekte fruitboomgaarden, stille dorpjes en majestueuze kastelen. Een veelzijdige rit van 59 kilometer, waarbij een elektrische fiets een aanrader is.

Van de ene brouwerijgemeente naar de andere, van het platteland naar de stad. De Limburgse Marij Wyers en ik (Talitha Dehaene van KW) trokken elk een weekendje naar elkaars bakermat. Zij naar 'mijn' Kortrijk, ik naar 'haar' Bocholt. De landelijke gemeente Bocholt ligt knus tegen de Nederlandse grens genesteld. Het dorpje telt precies 7.218 inwoners, die je allemaal verwelkomen alsof je familie bent.

Neem het van ons aan: Hasselt is een nog veel te weinig ontdekte parel die een staycation wat extra kan doen glinsteren. Het historische stadscentrum ligt haast letterlijk op een zakdoek, maar de groene gordel omheen het epicentrum van de jeneverwereld is om duimen en vingers van af te likken. Dat konden we tijdens een turbocitytrip van iets meer dan twee uur met onze eigen ogen ontdekken. En we verklappen het u nu al: deze zomer gaan we nog eens terug.

Profvoetballer Jelle Vossen (31) zette in 2009 zijn krabbel onder een contract bij Cercle Brugge en woont ondertussen al vijf jaar in Knokke-Heist. De voorbije jaren is de geboren en getogen Bilzenaar beetje bij beetje verliefd geworden op alles wat West-Vlaanderen te bieden heeft. En hij is gekomen om te blijven. "Na mijn voetbalcarrière blijf ik hier met mijn gezin wonen. Onze toekomst ligt hier."

Net als vorige week confronteren we een columnist van Het Belang van Limburg met eentje van De Krant van West-Vlaanderen. Vandaag zijn dat niemand minder dan Anke Buckinx (40) en Stephanie Coorevits (35), twee sterke persoonlijkheden met een even uitgesproken mening als liefde voor hun gouw. In vijf 'W-vragen' proberen ze de titel van Mooiste Provincie binnen te rijven.