Het al onteigende café De Steenoven gaat na 130 jaar niet meer open: “Bij de vliegtuigcrash in Aarsele zat het hier acht dagen stampvol”
Paula Vergote (76) wou op 1 mei haar café De Steenover in de Tieltsesteenweg in Wontergem (Deinze), net over de grens met Aarsele, nog openen. “We waren al enkele jaren onteigend, maar ik had gehoopt het café nog langer te kunnen open houden. Maar op 30 april is het over en out en een dag later mogen de cafés weer open. Maar ik blik dankbaar terug naar de vele klanten die we hier mochten ontvangen.” In oktober 1971, straks 50 jaar geleden, stond de moeder van Paula nog achter de toog toen vliegtuig neerstortte achter het café op grondgebied Aarsele. “Ik ben toen acht dagen met mijn moeder komen helpen, ze kon de drukte niet alleen aan.”
We waren bij Paula te gast op Fancy Friday. Ze had zich ook opgedirkt en stond alle opgetrommelde pers te woord. De kwieke zeventiger had nog geen zin om definitief de deur van haar café achter zich dicht te slaan. “Ik zat nog iedere avond naar tv te kijken, hopend op goed nieuws over de heropening. Dat was er nu gekomen, op 1 mei mogen de cafés opnieuw klanten ontvangen. Maar net de dag ervoor moeten we het café verlaten.”
Het café is al onteigend sinds 2019. Het Agentschap Wegen en Verkeer wil nieuwe fietspaden aanleggen langs de N35, de drukke weg tussen Tielt en Deinze. Het café staat pal tegen de weg aangebouwd en het davert zelfs wat op de grondvesten als al het zware verkeer er voorbij dendert. Maar dat deerde Paula niet. De gelagzaal van haar café is niet groter de doorsnee woonkamer, maar een tweede kamer bood soelaas als het wat te druk werd in het café.
Houten toog als pronkstuk
Het café gaat dan ook ver terug in de tijd. 130 jaar en in al die tijd is er bitter weinig veranderd aan het interieur. En dat was net de charme van het café. Ook de houten toog blijft een pronkstuk. Terwijl wij er aan tafel zitten met Paula steekt een dame de deur open en vraagt of haar toog niet te koop is. Nee, want die gaat naar een van haar zonen. Paula en haar man Noël Depoortere, die in 2005 overleed, hebben drie zonen: Kurt, Hein en Koen en ondertussen ook vier kleinkinderen. “Ik ben hier geboren in het café en ben hier ook opgegroeid, we woonden mee met mijn grootouders, August Vergote en Romanie Verhalle, die hier al café hielden. Later hebben mijn ouders, René Vergote en Suzanne Popelier dat overgenomen. Ik zou eigenlijk nooit in mijn moeders voetsporen treden, maar dat deed ik uiteindelijk toch in 1984 toen mijn moeder overleed. En na 37 jaar komt hier nu een einde aan dit verhaal.”
“Er werd hier veel gekaart. Als ze ‘een man’ te kort hadden, schoof ik aan toe die toekwam”
De klanten kwamen uit Wontergem en Deinze, maar ook uit de richting Aarsele en Tielt. “En we hadden hier zelfs vaste klanten uit Bredene. Mensen die hier toevallig eens binnen gekomen waren en zijn blijven plakken. We hadden hier wel enkele gezellige ‘kliekskes’ die elk hun dag hadden om hier binnen te springen.”
Café De Steenoven was een dagcafé. “Een sluitingsdag? Nee, die had ik niet. Als ik eens weg moest, dan sloot ik het café. Anders was het hier iedere dag open. Ik mis uiteraard mijn klanten, al hoor ik sommigen van hen nog aan de telefoon. Vroeger hadden we hier ook 25 jaar een kaartersclub en ook de Duivenmaatschappij Gans Alleen had hier zijn lokaal. Er werd hier veel gekaart. Als ze ‘een man’ te kort hadden, schoof ik aan toe die toekwam. Manillen? Nee, we speelden hier altijd ‘bieden’. Nu wil ik straks me bij enkele kaartclubs in Aarsele, waar ik in Beukenlaan woon, aansluiten.”
Vliegtuigcrash
In het volkscafé – waar het nog altijd maar 1,5 euro was voor een pintje – kwam de gaande man, maar in 1971 was Aarsele plots wereldnieuws. In het land achter café De Steenoven stortte een passagiervliegtuig, dat op weg was van Londen naar Salzburg, neer. 63 mensen verloren daarbij het leven. “Mijn moeder hield toen nog het café open, maar ik ben acht dagen moeten komen helpen. Iedereen wou zien waar het vliegtuig was neergestort.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier