Hervé Debaene uit Wingene brengt met Schaakmat eerste kinderboek uit

Redactie KW

Hervé Debaene heeft er sinds kort een nieuw kindje bij: zijn eerste kinderboek Schaakmat. “Ik speelde al een hele tijd met het idee en wilde er voor mijn veertigste verjaardag toch eens écht werk van maken.”

Hervé Debaene vierde dit jaar zijn veertigste verjaardag. Een ideaal moment om een droom waar te maken. “Het zat zeker al twintig jaar in mijn hoofd om een kinderboek te maken, maar ik voelde me nog niet rijp genoeg om zo’n groot project te starten. Twee jaar geleden kwam ik dan toch in actie.”

Uiteraard moest Hervé eerst een goed onderwerp vinden voor zijn boek. “In die periode was ik net zelf veel aan het schaken, ook via de computer. Ik had me voor mijn plezier verdiept in de geschiedenis van het schaakspel en kwam zo ook uit bij de geschiedenis van de middeleeuwen. Het leek me ideaal om die twee te combineren in een kinderboek.”

Middeleeuwen

Hervé legde tijdens zijn opzoekingswerk de link tussen het schaakspel en de middeleeuwse standenmaatschappij. “De schaakstukken geven dat stuk geschiedenis heel mooi weer. Denk maar aan de koning, het enige stuk op het bord dat niet gedood kan worden. Ook in de middeleeuwen werd een koning eerder gevangengenomen dan gedood, omwille van het losgeld.”

Vol goede moed begon Hervé een eerste hoofdstukje te maken voor zijn boek. “Ik schreef niet enkel de teksten, maar zorgde ook zelf voor alle illustraties én de lay-out. Een flink karwei dus. Maar toen dat eerste hoofdstuk er was, bleek ik niet helemaal tevreden van het resultaat. Ik heb het project dan maar weer een paar maanden stilgelegd.”

Een jaar geleden nam Hervé er dat eerste hoofdstuk weer bij. “Ik heb alles nog eens goed bekeken, en ben er toen mee naar uitgeverij Lannoo getrokken.” Hervé werkt er als webmaster en fotograaf en hij maakt ook video’s voor de uitgeverij.

“Ik vroeg hen daar om heel eerlijk te zijn: zat hier iets in of niet? Bij Lannoo gaven ze me de raad om verder te doen, dus ben ik in september vorig jaar hard beginnen te werken aan het boek. Ik werkte elke dag zeker een uur aan de inhoud, met vaste regelmaat dus. Teksten, tekeningen en lay-out, ik bleef het allemaal zelf doen. Ik ben nogal perfectionistisch en doe het graag op mijn manier, dus dit was een ideale manier van werken. De tekeningen maakte ik met de hand, met een blauwe balpen. Via de computer kleurde ik die dan in.”

Het is uiteindelijk een lijvig boek geworden. “Maar als het van mij had afgehangen, dan was het nog veel dikker geworden”, lacht Hervé.

“De uitgeverij moest me wat intomen. De focus in het boek ligt op het schaken. De kinderen leren er stap voor stap hoe ze het spel moeten spelen. Tussendoor vinden ze stukken middeleeuwse geschiedenis, over ridders en draken.”

Schaakclub

Hervé ging niet over een nacht ijs. “Mijn kinderen Henri en Marie-Julie en ikzelf hebben ons ingeschreven bij de schaakclub van Tielt, bij de starters. Zo zag en hoorde ik ook hoe ze het spel aanbrengen bij kinderen. Mijn zoon en dochter lazen soms ook deeltjes, om zeker te zijn dat alles duidelijk genoeg was. En de mensen van de schaakclub waren mijn proeflezers, zodat er zeker geen flagrante fouten in het boek staan. Ik ben hen daar heel dankbaar voor. Mijn zoon werd trouwens schaakkampioen in zijn categorie”, vertelt Hervé trots.

broeden

“Het boek is nu af en dat is een hele opluchting. Het doet wel vreemd om het afgewerkte resultaat in je handen te krijgen. Het voelt als een nieuw kindje, de voldoening is erg groot. Én het smaakt naar meer. Het idee voor een nieuw boek is al aan het broeden”, geeft Hervé nog mee.

Schaakmat van Hervé Debaene is uitgegeven bij Lannoo en telt 114 pagina’s. Het boek kost 16,99 euro. (LDW)

Hervé Debaene uit Wingene brengt met Schaakmat eerste kinderboek uit

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier