Herstel Smissestraat opnieuw uitgesteld

Schepen Jeroen Vandromme hekelt de toestand van de weg in de Smissestraat. (foto ACK)
Redactie KW

De verkeersveiligheid in de Smissestraat in Klerken laat al lang te wensen over. Zo is de zichtbaarheid op het kruispunt met de Stokstraat niet goed, is het wegdek in erbarmelijke staat en is er regelmatig een lek in de waterleiding wat veel overlast geeft. Probleem is dat de Smissestraat een gewestweg is en er dus geld moet vrijgemaakt worden door de Vlaamse overheid om hieraan te verhelpen. Nu blijkt het project opnieuw voor drie jaar uitgesteld te zijn.

Al ruim een jaar wordt de toestand van het wegdek in de Smissestraat (N301) aangeklaagd. Vanaf het kruispunt met de Jos Jansssenstraat tot en met de kruising met de Stokstraat – waar de zichtbaarheid veel te wensen over laat – en in hoofdzaak in de omgeving van de plaatselijke lagere school is het wegdek ronduit in erbarmelijke staat. Putten die de onderliggende kasseien blootleggen worden af en toe met een likje asfalt bedekt, iets wat niet lang houdt mede door het vele zware verkeer dat hier over het wegdek dondert en ervoor zorgt dat de straat er stilaan als een lappendeken gaat uitzien. Daarnaast is er in de straat regelmatig een lek in de waterleiding wat bij heel wat mensen overlast geeft.

Onaanvaardbaar

Schepen Jeroen Vandromme is medewerker van Vlaams Volksvertegenwoordiger Martine Fournier in het Vlaams parlement in Brussel en kan zo dus als een van de eersten de lijst van projecten aan gewestwegen – waaronder de N301 die door Klerken loopt – inkijken. Hij volgt de dossiers van Houthulst op de voet en kon zo vaststellen dat het project in Klerken opgenomen is in de lijst en dat het in 2019 aan bod zou komen, maar dat het nu helaas opnieuw is uitgesteld.

Bij de voorstelling van zijn meerjarenplanning van het Agentschap Wegen en Verkeer heeft minister Ben Weyts opnieuw heel wat projecten uitgesteld. Vlaams Volksvertegenwoordiger Martine Fournier heeft het er wel moeilijk mee dat de minister onder andere geplande projecten aan de schoolpoort in de Smissestraat in Klerken uitstelt. “Vorige maand hebben we in het parlement een decreet gestemd dat 10 miljoen euro vrijmaakt om samen met de lokale besturen aan een verkeersveilige schoolomgeving te werken. Op de gewestwegen is alleen de Vlaamse overheid bevoegd en daar zou de overheid het voorbeeld moeten geven. Uitstel is dus eigenlijk onaanvaardbaar in het belang van onze schoolgaande jeugd”, legt schepen Jeroen Vandromme uit.

Opvallend in de meerjarenplanning is de daling van het beschikbare budget voor 2019

Opvallend in de meerjarenplanning is de daling van het beschikbare budget voor 2019. “Vorig jaar was nog 77 miljoen voorzien voor specifieke investeringen in studies, uitvoeringen en onteigening voor het Agentschap Wegen en Verkeer in West-Vlaanderen. Dit jaar zal er uiteindelijk voor 15 miljoen euro minder geïnvesteerd worden in West-Vlaanderen“, weet schepen Jeroen Vandromme te vertellen. “Waar in 2018 een studie werd besteld waarbij de doortocht Klerken aan de schoolomgeving zou onderwerp uitmaken van een studie ter waarde van 80.000 euro in 2019, zal deze studie pas in 2021 besteld worden. De studie werd eerder al in 2016 ingeschreven voor 2018, dus hier drie jaar uitstel. Wat onaanvaardbaar is, vooral in de schoolomgeving, in dit geval in de Smissestraat, moet de veiligheid gewaarborgd blijven.”

Niet veilig

“Zoals Vlaams Volksvertegenwoordiger Martine Fournier het stelt kunnen we niet verlangen dat ouders hun kinderen met de fiets naar school sturen zolang de schoolomgeving niet veilig is. De staat van het wegdek, de regelmatig terugkerende waterlekken moeten dringend aangepakt worden willen we in Klerken een veilige schoolomgeving creëren. De N 301 behoort nog niet zo lang tot het patrimonium van het Vlaams Gewest. Bij de heraanleg een tiental jaar geleden door de provincie West-Vlaanderen werd de overlaging in asfalt op de onderliggende betonplaten niet goed uitgevoerd. In 2012 werd een derde van het traject weer vernieuwd. Het overige deel van de weg is opgenomen in een rioleringsproject met Aquafin, waarvoor nog een gezamenlijke timing naar uitvoering moet bepaald worden.”

Gescheiden riolering

Bij de heraanleg van de Smissestraat zal er dus ook werk worden gemaakt van gescheiden riolering, en zal het probleem van de waterlekken aangepakt kunnen worden, alleen is dat alles nog niet voor de nabije toekomst“, weet schepen Vandromme. Het blijft dus nog even behelpen en met magere asfalt hier en daar lapjes leggen die amper een paar maand goed blijven, een noodoplossing die hier dreigt een definitieve oplossing te worden.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier