Herr Seele wil ruiterstandbeeld van Leopold II vervangen door Cowboy Henk

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Er is heel wat te doen rond het ruiterstandbeeld van de omstreden Koning Leopold II ter hoogte van de Drie Gapers in Oostende. Kunstenaar en striptekenaar Herr Seele heeft een alternatief: “Plaats er een standbeeld van Cowboy Henk!”

Er komt heel wat protest tegen de straten vernoemd naar koning Leopold II en zijn standbeelden verspreid over het hele land. De dood van George Floyd in de Verenigde Staten opende opnieuw de dialoog. Herr Seele steunt het protest tegen de omstreden koning. “Natuurlijk komt er protest. Een standbeeld van Koning Leopold II is ethisch onverantwoord”, opent Herr Seele. “Het is beledigend na wat die man heeft gedaan.” Leopold II liet Congolezen werken in Congo Vrijstaat in erbarmelijke omstandigheden en heeft zo de dood van miljoenen Congolezen op zijn geweten.

Niet blind voor verleden

“Een standbeeld op zo’n publieke en prominente plaats in een stad als Oostende verdient die man dus zeker niet”, klinkt Herr Seele overtuigd. “Een standbeeld op die plaats wordt eerder aanzien als eerbetoon en dat kunnen we toch echt niet maken? Ik zeg niet dat het ruiterstandbeeld moet vernietigd worden. In het museum in Brussel staan duizenden standbeelden en kunstwerken opgeslagen. De koloniale geschiedenis is een deel van ons verleden, maar we mogen niet blind zijn voor wat die man heeft aangericht.”

Natuurlijk komt er protest. Een standbeeld van Koning Leopold II is ethisch onverantwoord – Herr Seele

Herr Seele heeft een alternatief klaar. “Cowboy Henk is ethisch, neutraal, leuk en kindvriendelijk. Het is daarnaast ook een creatie van twee Oostendenaren: Kamagurka en mezelf”, vervolgt de striptekenaar. “Cowboy Henk als ruiter zou dus een ideaal alternatief zijn. Ik zeg ook niet dat dat beeld er dan honderd jaar moet staan, hé. Het kan na een aantal jaren perfect plaats maken voor iets anders dat dan actueel is. Er staan trouwens al twee Cowboy Henk-beelden in ons land: in Middelkerke en in Zwevezele. Oostende mag niet ontbreken in dit plaatje. Als er dan toch iets anders moet komen, dan beter iets van kunstenaars uit de stad.”

Culturele gift

Herr Seele wil het beeld graag cadeau geven aan de stad. “Zie het als een soort van culturele gift als eerbetoon aan de stad. De laatste jaren zien we heel veel kunst op de zeedijk en in de stad, maar heel veel van die kunst staat ver van het volk. Iedereen kent echter Cowboy Henk. Het is een stripheld, maar heeft ook iets kunstzinnig. Hij zit op dat spanningsveld tussen de twee en net dat is interessant.”

Het is het ideale moment om Cowboy Henk een prominente plaats te geven, want in september vieren we zijn 40-jarig bestaan – Herr Seele

Herr Seele geeft het op een blaadje: binnen enkele maanden staat het standbeeld van Leopold II er niet meer. “Het is onbegrijpelijk dat we het al zo lang gedoogd hebben. De internationale verontwaardiging heeft ook mij wakker geschud. We zijn ondertussen ook een petitie gestart, we mikken daarbij op 30.000 handtekeningen. We gaan daarbij ook de steun vragen van David Van Reybrouck, de schrijver van de bestseller ‘Congo’ en van advocaat Walter Van Steenbrugge. Ook Kamagurka staat volledig achter de actie. Het zou ook het ideale moment zijn om Cowboy Henk een prominente plaats te geven. Vanaf september vieren we immers 40 jaar Cowboy Henk”, besluit Herr Seele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier