Herr Seele toont zich solidair met campagne ‘Stop de kooien’ van Gaia

Ook cartoonist Herr Seele steunt de campagne. © WK
Redactie KW

Dierenrechtenorganisatie Gaia hield woensdag halt op de Zeedijk in Blankenberge met haar campagne ‘Stop de kooien’, een Europees burgerinitiatief met als doel een verbod op kooien in de veehouderij. Door zich publiekelijk te laten opsluiten in een kooi, toonde ambassadeur Herr Seele zich solidair met de 300 miljoen landbouwdieren die in Europa jaarlijks achter tralies opgesloten worden.

“In de EU brengen meer dan 300 miljoen dieren hun hele leven, of een groot deel daarvan, door in kooien. Maar kooien zijn wreed”, stelt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch, die er in Blankenberge ook bij was. Dieren in kooien ondergaan volgens Gaia ernstig lijden: ze hebben amper ruimte om te bewegen en kunnen er hun natuurlijke gedrag niet in vertonen noch ontplooien. “Zeugen liggen vast tussen stalen stangen in zogenaamde kraamhokken waarin amper plaats is voor normaal zorggedrag. Konijnen en kwartels slijten hun hele leven in kale kooien. Piepjonge kalfjes worden apart opgesloten. Eenden en ganzen worden in kooien onder dwang gevoederd, en ook legkippen zitten nog steeds opgesloten in kooien”, aldus Vandenbosch.

Met de campagne streeft Gaia het recht op een ‘dierwaardig’ bestaan na. “En een leven in een kooi is dat niet. Dieren worden zo gereduceerd tot industriële vlees- en broedmachines. Daar moeten we dringend van af.”

Gaia werkt voor de campagne samen met meer dan 130 collega-organisaties uit de E.U. “Aangezien het objectief van 1 miljoen handtekeningen onlangs al werd bereikt, hebben we de lat nog hoger gelegd. Ons doel is nu om in Europees verband liefst al tegen het einde van deze zomer 1,3 miljoen handtekeningen te verzamelen om zo onze eis kracht bij te zetten”, klinkt het.

Herr Seele steunt de campagne

De vrijwilligers van Gaia spraken op de Zeedijk in Blankenberge voorbijgangers aan en verzamelden handtekeningen voor de Europese petitie. Ook cartoonist Herr Seele steunt de campagne: hij liet zich als ‘cage fighter’ opsluiten in een kooi op mensenmaat, om zo aandacht te vragen voor de miljoenen landbouwdieren die achter tralies leven. “We zijn de dieren veel verschuldigd. Ze opsluiten in een kooi zodat ze zich niet eens kunnen omdraaien en zich ter plaatse moeten ontlasten? Het is een schande want dieren zijn levende wezens die troost brengen in ons leven. Alleen hebben ze jammer genoeg geen stem zoals wij.”

Herr Seele laat er geen twijfel over bestaan. “Al dat dierlijk lijden is decadent. Het doet mij denken aan de concentratiekampen.”

Herr Seele leeft overigens al vijftig jaar macrobiotisch. “Hij is op dat vlak een pionier”, aldus nog Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch. Gaia strijkt met de campagne nog in elf andere steden neer. In Gent ging Schrijver Herman Brusselmans gewillig achter de tralies, topsprinter Kevin Borlée liet zich opsluiten in Brussel.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier