Herr Seele tekent portret als eerbetoon aan overleden geliefde friturist

Herr Seele eert Chris Eecloo met een treurende Cowboy Henk op het raam van de frituur. © TVA
Redactie KW

De alom geliefde friturist Chris Eecloo is overleden. “Hij stond altijd klaar voor een goeie babbel en – natuurlijk – een bakje friet”, vertelt zoon Björn. Als eerbetoon tekende overbuur Herr Seele een portret van treurende Cowboy Henk op het venster van de frituur.

‘Friture Chris’ in de Nieuwpoortsesteenweg is een begrip in de Belle Epoquewijk en bij uitbreiding heel Oostende. Zowat iedereen stapte ooit de zaak binnen. Chris Eecloo, afkomstig uit Torhout, opende zijn frituur in 1995 en oogstte al snel veel lof en aanzien. Maar het trieste noodlot sloeg dinsdag hard toe: Chris overleed op 55-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

Ik vind het prachtig van Herr Seele om mijn papa zo te herdenken – Björn Eecloo

Voor zoon Björn (24) is de klap immens. “Ik kan het nog altijd niet vatten”, zucht de enige zoon van Chris. “Papa overwon twee jaar geleden al een hartaanval. Het leek de jongste tijd echter veel beter te gaan. Papa was een graag geziene figuur in de wijk. Je wist heel goed wat je aan hem had: altijd vriendelijk, heel hulpvaardig. Papa stond altijd klaar voor een babbel of natuurlijk een bakje friet.”

Eerbetoon

Herr Seele, overbuur van Chris en eveneens geboren in Torhout, tekende als eerbetoon een portret van een treurende Cowboy Henk op het venster van de frituur. ‘RIP Chris, 1963-2019’,staat er te lezen, aangevuld met een pakje frieten. “Onze familie en de familie Eecloo waren al langer met elkaar bevriend en ik heb zijn zoontje weten geboren worden”, vertelt Herr Seele. “Zijn zaak is een prachtig decor en doet me denken aan het bekende schilderij Nighthawks van kunstschilder Edward Hopper. Daarin zie je bezoekers ‘s nachts aan de toog hangen van een bar. Op een zomeravond zat ik zelf vaak met een vriend te kijken naar het volk dat de frituur in- en uitstapte.”

Chris Eecloo met zoon Björn.
Chris Eecloo met zoon Björn.© GF

“Chris was een uiterst sympathieke man. Hij hield enorm van sport kijken. In de frituur stond zowat altijd een voetbalwedstrijd op. Hij kende àlles van voetbal en wielrennen. Één keer nam ik hem als vip mee naar het gala van de Gouden Schoen. Ik denk dat hij daar een van zijn mooiste dagen beleefde: hij zag al die oude, grote voetballers van weleer en kon ze allemaal benoemen. Prachtig om zien.” Ook bekende gezichten zoals Urbanus, Rob Vanoudenhoven en Goedele Liekens stapten al eens de frituur binnen op aanraden van Herr Seele.

Intieme kring

“Chris was ook een uitstekend ‘bewakingsagent’. Zo spotte hij eens ‘s nachts vanuit zijn zaak dat onverlaten met een koevoet aan mijn voordeur zaten te rammelen”, gaat Herr Seele door. “En hij zag ook eens een rat onder mijn garagepoort kruipen. Chris had alles in de mot. Ik zal me een stuk minder veilig voelen.”

Opvallend: Herr Seele tekende Chris in een Cowboy Henk-strip voor Humo in 2005. “Ik wist van niets, tot een klant mij er op attent maakte dat ik in Humo stond”, zou Chris toen in De Zeewacht vertellen. “Ik heb toen gedreigd met een proces omdat hij me ongevraagd in de media loodste”, grapte Chris destijds.

Chris Eecloo kreeg in 2002 zijn eigen strip van Herr Seele.
Chris Eecloo kreeg in 2002 zijn eigen strip van Herr Seele.© GF

Dat Cowboy Henk nu op de venster getekend staat, vindt zoon Björn knap. “Ik vind het een prachtig gebaar van Herr Seele om mijn papa zo te herdenken. Ik schrok er zelfs van”, zegt de zoon. “Ik weet nog niet wat er met de frituur moet of zal gebeuren. Ik had niet de intentie om de zaak over te nemen.” Wie dat wil, kan in de brievenbus van de frituur een steunbetuiging stoppen. De uitvaart gebeurt in intieme kring.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier