Heropgebouwde Heilig Hartkapel onder massale belangstelling ingezegend

De drie generaties van de familie Van de Weghe-Soenens met diaken Chris Nemegheer.©Wouter Meeus foto WME
De drie generaties van de familie Van de Weghe-Soenens met diaken Chris Nemegheer.©Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

De hemel klaarde vorige week vrijdag even op toen op de hoek van de Ondankstraat met de Flessestraat in Kanegem onder massale belangstelling de volledig heropgebouwde Heilig Hartkapel ingezegend werd door diaken Chris Nemegheer.

Op de hoek waar de Ondankstraat en de Flessestraat samen komen, stond al enige jaren de Heilig Hartkapel weg te kwijnen in het landschap. Een spijtige situatie vonden ook Peter Van de Weghe en zijn vrouw Saskia Soenens, aan wier tuin de kapel grenst.

“Het idee om de kapel terug op te waarderen is een idee dat al enkele jaren leefde”, vertelt Peter Van de Weghe. “De kapel was echter zichtbaar in zo’n slechte staat dat alleen op basis daarvan al diverse mensen me afgeraden hadden om de kapel te restaureren. Toen experts ons ook op de slechte onderbouw en fundering wezen, hebben we dat plan even moeten parkeren. We voelden echter dat de bezorgdheid rond de toestand van de kapel niet alleen bij ons, maar ook in de omgeving leefde, wat ons uiteindelijk toch deed beslissen de administratieve mallemolen die bij zo’n dossier komt kijken op te starten.”

“Nadat ik in de Westhoek een kapel had gezien die ons qua stijl en vorm kon bekoren, zijn we plannen beginnen maken. Ons geluk was dat onroerend erfgoed een positief advies gaf op die plannen en dit ondanks het feit dat ze afweken van de historische toestand van de kapel. Opnieuw opbouwen in de historische staat was economisch niet haalbaar en volgens ons past het nieuwe ontwerp ook beter in het huidige landschap. Na het positieve advies van onroerend erfgoed en het verkrijgen van de nodige sloop- en bouwvergunning zijn we dan links en rechts mensen in de omgeving gaan aanspreken die ons geholpen hebben bij de heropbouw van de kapel.”

Geen premies

“Doorheen het traject bleek namelijk dat we geen recht hadden op de eerder beloofde premies. We zijn dan ook iedereen zeer dankbaar voor alle hulp die we hebben mogen ontvangen. Zo komt de Witsteen en het ijzerwerk van onze buren van de Firma Hellebuyck, maar heel de buurt heeft meegeholpen en zijn steentje bijgedragen aan de kapel zoals die er nu staat. Het geeft trouwens een enorme voldoening te zien dat er hier elke dag nieuwe kaarsen worden ontstoken, net zoals de massale aanwezigheid vandaag een duidelijk teken dat ons werk niet voor niets was en de buurt tevreden is met het resultaat.” (WME)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier