Heropening markt in Avelgem zorgt voor volkstoeloop

Burgemeester Deseyn (rechts) en schepen Valcke (links) zagen dat de mannen van Theater Tieret alles in de hand hadden. © foto JS
Redactie KW

Zaterdag mocht Avelgem, voor het eerst sinds eind maart, opnieuw zijn vertrouwd konvooi aan marktkramers begroeten. Een gebeurtenis waar velen op zaten te wachten, getuige het grote aantal mensen die zaterdagochtend op de zonovergoten markt aanwezig was.

De gemeente had de markttoegang op de twee laatste zaterdagen van maart al beperkt. Enkel voedselmarktkramers waren toen nog welkom. Tijdens de weekends in april bleef de parking van de middelbare school ‘t Atheneum echter troosteloos leeg, en ook de eerste drie zaterdagen van mei waren de markramers in geen velden of wegen te bespeuren.

De beslissing van de Nationale Veiligheidsraad, die vorige week het licht op groen had gezet voor de openstelling van de markten, zou dat beeld veranderen. De enige voorwaarde was dat de markten in open lucht moesten doorgaan en niet meer dan vijftig standen mochten tellen. Een gegeven dat voor de markt in steden als Roeselare en Brugge problematisch was.

“Maar de marktkramers klagen niet, ze zijn al lang blij dat ze opnieuw aan de slag kunnen”, vertelt Wim Vandenburie, van Brood & Banketbakkerij Tartine Gourmande in Moen. “Wij hebben bijvoorbeeld geen winkel, dus onze inkomsten waren de voorbije maanden onder het nulpunt gezakt. Ikzelf heb wat in het Tuincentrum in Moen gewerkt. Tja, je moet iets doen hé. Gelukkig zijn we nu opnieuw in de weer. We stonden deze week al in Kruishoutem, Deinze, Oudenaarde en op Ledeberg in Gent. En ook hier in Avelgem hebben we een vaste standplaats.”

Eenrichtingsverkeer zonder risico’s

Burgemeester Lut Deseyn, die vanochtend tot twee keer toe een kijkje kwam nemen naar de stand van zaken, werd vrolijk begroet aan de ingang van het marktplein. “Je ziet dat de Avelgemnaar content is dat dit weer mag”, zegt ze met een glimlach. “Dat er veel ruimte is op de markt? Ja, risico’s (marktkramers zonder vaste plek) hebben we voorlopig geweerd. Enkel marktkramers met een permanente standplaats laten we toe. We hebben de klok ook even teruggedraaid en de oude marktstructuur opnieuw overgenomen. Zo is er meer plaats tussen de standen. Dat eenrichtingsverkeer? Ja dat was verplicht hé, vandaar ook die stopborden.”

Ook schepen van Financiën Caroline Valcke, die de reorganisatie van de markt voor haar rekening had genomen, kon de geur van de gebraden kippen niet weerstaan en kwam haar inkopen doen op de markt. “Gelukkig heb ik maatregelen genomen die de traditioneel drukke rij aan het kippenkraam wat ontlast”, lacht ze. “Voorts waren er nog enkele andere praktische zaken te regelen. De marktkramers kunnen nu bijvoorbeeld niet meer naar het toilet in onze horecazaken. Zij mochten voor één keer gebruik maken van het sanitair in het gemeentehuis. Vanaf volgende week zullen we voor mobiele toiletten zorgen.”

Politie aanwezig

De meeste mensen hielden zich aan de regels. Iets wat niet in het minst te danken was aan de prestaties van Vik Noens en Bart Foubert, beiden acteurs bij Theater Tieret, een toneelgezelschap uit Sint-Niklaas. De heren fleurden de markt op als agenten, scheidsrechters en cameramannen, waarbij ze de social distancing op een ludieke manier stimuleerden. Ook voor hen biedt de heropening van de markt de kans om opnieuw wat aan het werk te gaan.

“We hebben twee maanden zonder gezeten”, zucht lijnrechter Vik. “Tot de stad Sint-Niklaas op het idee kwam om de plaatselijke markt op luchtige wijze coronaproof te houden. Sindsdien schuimen we menig markt en winkel af in West- en Oost-Vlaanderen.” Ook enkele échte agenten van polizone MIRA kwamen even controleren of alles soepel en correct verliep. Ook zij zagen dat het goed was.

(JS/ foto JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier